Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Post »

Boczniak cytrynowy - dziś się ujawnił. Szkoda tylko że najprawdopodobniej nie przeżyje zimy.
Służą mu liście pomidorów.
Obrazek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Artur, u mnie sucho. :roll: Jak myślisz, jak bym pniaki z zaszczepioną grzybnią shitake położyła w cieniu, zasypała trawą to przerośnie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
loginal
200p
200p

Post »

Uważam że tak. Wysychając utrzyma stałą wilgotność, zaś rozkładając się - dostarczy azotu.
Jak widzisz na zdjęciach - trawa służy wszystkim moim grzybkom.
loginal
200p
200p

Post »

Dzisiejsze Shiitake.
Po burzy i po całym dniu deszczowym przy temp. w dzień 20'C i w nocy 15'C.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur co to takie jasne ? Trociny ?
U mnie w dzień 40, w nocy 30 ;:222 Stoją zaszczepione pniaki dębowe, sztuk 6 sporych (5 ziarnem i 1 kołkami) + 2 szt zaszczepione kołkami dużo wcześniej i od jakiegoś czasu te 2 szt mają zielone pędy, więc z nich chyba grzybów nie będzie. Pozostałe 5 wygląda, jakby grzybnia rosła. Jest też na nich trochę zielonej pleśni, ale na moje amatorskie oko to grzybnia ją pomału zjada.
Mam jeszcze 2 pniaki boczniaka ostrygowatego, które szczepiłam... w 2008? 2007? Miały grzybki co roku, może nie powalały ilością, ale kilka razy pojedliśmy. No i tak myślę od dłuższego już czasu coby je w jakiś dołek i zasypać trawą. Tylko, że muszę najpierw wymyślić sprytny plan jak odciąć dostęp do nich ślimakom.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
loginal
200p
200p

Post »

Tula pisze:Artur co to takie jasne ? Trociny ?
Tak, a to wszystko dlatego że żona powiedziała, że jej się nie podobają kapelusze obklejone źdźbłami trawy. Trudniej je wyczyścić. Dlatego uległem - na wierzchu obrzuciłem błotkiem zrobionym z brykietu kominkowego z marketu. Teraz kapelusze są przetarte, suche i czyste.
loginal
200p
200p

Post »

Tula pisze:Tylko, że muszę najpierw wymyślić sprytny plan jak odciąć dostęp do nich ślimakom.
Jeśli to pieniek to wkop go pionowo, i zrób opaskę z drutu miedzianego. Ślimaki nie cierpią miedzi, zachodzi reakcja ich śluzu z miedzią i czują to jakby parzący drut.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artur, przetestuję ten sposób z miedzią. I jeśli to działa, to... no nie wiem co. Pęknę z radości.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
loginal
200p
200p

Post »

Obecnie moje grzyby śpią, tzn. nie owocują, ale grzybnia intensywnie się rozrasta. Dotyczy to Eryngii oraz boczniaka ostrygowatego. Ale Shiitake - to mistrz letniego owocowania. Po każdym większym deszczu, szczególnie po burzy - wysypuje aż miło. Dziś na obiad było 6 dużych kapeluszy.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

rośnie cos u was obecnie?
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

U mnie rosną podgrzybki "zajączki" :) Za to u sąsiada jest wysyp kani czubajki.... chętnie bym tą kanię jakoś do siebie sprowadziła :)

A mam do was pytanie o boczniaki.... Czy one rosną tylko na pieńkach? Czy można je jakoś zasadzić na rosnących brzozach? Nigdy nie hodowałam grzybów....w sumie to dopiero pierwszy rok cokolwiek robię w ogródku... więc wybaczcie mi pytania :)

Pozdrawiam
loginal
200p
200p

Post »

kanclerz pisze:rośnie coś u was obecnie?
Tak, po 2-tyg. przerwie - po intensywnej ulewie w dzień, kolejnej w nocy - po 3 dniach zauważyłem dziś 10 małych shiitake. Za 2 dni - powinny osiągnąć rozmiar konsumpcyjny, czyli dla mnie 10-15cm.
Kapelusze są zjadane na bieżąco. Ogonki do suszenia. Potem zimą do zmielenia i na pierogi lub do podłoże.

-- 12 sie 2012, o 21:11 --
beti_h pisze:Czy one rosną tylko na pieńkach? Czy można je jakoś zasadzić na rosnących brzozach?
Tylko wówczas, jeśli brzoza jest chora, osłabiona .... czyli wg terminologii medycznej - pacjent nie ma dobrych rokowań.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

loginal pisze: Tylko wówczas, jeśli brzoza jest chora, osłabiona .... czyli wg terminologii medycznej - pacjent nie ma dobrych rokowań.
Hehe, dobre.
Artur, powiedz mi proszę, do jakiego innego grzyba w smaku porównałbyś Shi-take i jak go konsumujesz - w bułeczce jak Kanie,czy sosik, czy jeszcze inaczej? Zastanawiam się, czy go do siebie nie zaprosić w przyszłym roku.. ;:173 :D
pozdrawiam, Anita
loginal
200p
200p

Post »

NITKA pisze:Artur, powiedz mi proszę, do jakiego innego grzyba w smaku porównałbyś Shi-take i jak go konsumujesz - w bułeczce jak Kanie,czy sosik, czy jeszcze inaczej?
W zasadzie nie da się go porównać do żadnego innego grzyba. Z pewnością do żadnego z polskich lasów. Jest inny, wyjątkowy. Moja córka (9 letnia) porównuje go do grillowanej piersi z indyka, zaś żona do małży lub ośmiornicy. Zresztą - wszystkie 3 moje panie nie mogą się doczekać kolejnego wysypu.

Grzybki to ja w domu przyrządzam, testowałem różne przepisy, głównie azjatyckie. Pozostał jeden pewniak, i tylko wg tego robię shiitake.

Grzybki oczyszczone, opłukane kroję na kawałki w przybliżeniu 1 x 3cm. Po odcieknięciu - biorę patelnię, roztapiam na niej masło z łyżką sosu sojowego (tylko nie magi ani inne glutaminiano podobne imitacje). Masło - najlepiej klarowane. Gdy się rozgrzeje wrzucam grzybki, ale cały czas intensywnie mieszając, przewracając. WAŻNE - patelnia bez pokrywy. Grzybki wypijają masło z sosem sojowym, i patelnia robi się sucha, trwa to średnio zaledwie 2-3 min. Wtedy należy wyłączyć ogień pod patelnią, dodać sól i pieprz wg uznania, ew. posypać świeżo siekaną nacią pietruszki.
Można dodać 2-3 krople ciemnego oleju sezamowego (ale nie więcej) i lepszy jest olej sezamowy ciemny (azjatycki) niż jasny, grecki.
SMACZNEGO.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Rety i po co ja pytałam... ;:152 , zaraz mi pypeć do 'awatara' ucieknie.. :;230
Masełko klarowane jest, sos sojowy też, olej sezamowy mam jasny, ale ciemny dokupić nie problem, tylko jakby głównego składnika brak.. :;230
Dzięki Artur, ja to sobie zanotuję dokładni i na wiosnę grzybnie zamówię - postanowione.. ;:128
pozdrawiam, Anita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”