Biel faktycznie pięknie się prezentuje i tworzy takie akcenty a raczej punkty odniesienia dla innych.
Dalie karłowe mam ale,że kwitna juz od czerwca to spowszedniały ... poza tym mimo moich usilnych starań ślimaki zniszczyły liście.
Bardzo mnie to drażni bo wiadomo,że to szpeci ale dalie karłowe są i jutro wstawię ich zdjęcia
- obiecuję

A dziś dla Ciebie Twoja bylina, która jesienią znów odwiedzi Twój ogród.
Słonecznik "Loddon Gold" w tym roku zdecydowanie niższy bo sezon jakiś taki ... więc są rożne anomalia.
Poza tym kępa rozrosła się i jest za gęsta a to też może być przyczyną. Przerosły go Jeżówki ale one w tym roku i mnie zaglądają do oczu - tak wysokie porosły.
Przy okazji pochwalę sie,że zdobyłam kolejna roślinę, którą pamiętam z babci ogródka.
To Rudbekia naga , jeszcze do pełni wspomnień potrzebuję odmianę 'Golden Glow'
Jaskrawo-żółte płatki i zielonkawy środek dość dobrze widoczny bo wypukły.
Ciekawostką u tej byliny jest to, że w trakcie kwitnienia ten zielony środeczek powiększa się przebarwiając na żółto-brunatno.
Po opadnięciu płatków nadal pozostaje na łodyżce.
To byliny z grupy tych wysokich (moja ma 2,30m wys.) i kłopot wielki zrobić zdjęcie , rośnie na rabacie z innymi wysokimi przy Głowaczku więc razem spoglądają z góry na naszą działkę ...

takasobie ot widzisz Kobietko co znaczy porozumienie dusz na odległość - przesyłasz sygnał a ja go odbieram

Już coraz mniej mam ochotę nabywać odmianowe dalie u hodowców bo wyjątkowo dużo jest pomyłek, a może mnie tylko tak się wydaje.
Jednak wymiany i zakupy na Forum coraz bardziej mi odpowiadają.
Dalię WHITE STAR zapisałam w notatniku ale Ty tez pamiętaj.