Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

dorotakol pisze:Otóż jest cudowna, woskowa, soczysta i niezwykle pięknie wybarwiona ;:oj ;:oj ;:oj
Bardzo przypomina mi Marię Salazar :D
Masz rację Dorotko, faktycznie przypomina Phal. Marie Salazar. Jednak widziałam ją kiedyś na żywo i w porównaniu
wyglądała nieco inaczej - jaśniej wybarwiona.

Deszczówko79, Martiko 68, KtośTam - dziękuję :)
Lana pisze:Asiu o mało na zawał nie zeszłam ;:219 . Takich cudowności dawno nie oglądałam ;:226. Krzyżówka Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles zwala mnie z nóg. Oczyska na wierzch wyskakują. Szczerze gratuluję ;:63 .
Lucynko, Ty nam kiedyś zafundowałaś podobne atrakcje. Też o mało na zawał nie zeszłam. Pozwolę sobie przypomnieć TUTAJ - Phal.lueddemanniana w cudownej odsłonie i za nią Phal.mariae ;:226

Tak mnie wtedy zauroczyły te kwitnienia, że sprawiłam sobie obydwa storczyki i... do tej pory czekam na kwiaty.
Ale rośliny dorośleją i kto wie, może kiedyś ;:88

Agnieszko, powala mnie Twój optymizm co do Aeridesa :-D . Nie wpadłabym na to, że 'na dwóch poziomach' mogę wymagać
kwitnienia. A co - tyle czekałam, to czemu nie ? :D
Co do akwarium, to właśnie zastanawiam się którego storczyka wyeksmitować z niego z najmniejszą szkodą.
Coś czuję, że los padnie na żółte Epidendrum, bo najszybciej się rozrasta i chyba nie jest aż tak wymagające. Rosło w akwarium od małego keiki
i może opuścić 'inkubator' jako dorosłe.
Dzięki za komplementy dla 'biskupiej' piękności. Mąż mnie dziś oświecił, że ma zapach Frezji :)
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles to jest na prawde CUDO... ;:oj ;:oj ;:oj Wygląda soczyście i pięknie.Ile na oko cm mają kwiatuszki :?: Gdzie można taką piękność zakupić :?:
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Asiu,pięknie.

Penang Girl kolor ma co prawda biskupi ale dostojny już prawie jak kardynał. :wink: Śliczny.

Akwariumowego buszu tylko pozazdrościć.Widać,że im to służy.Equestris ma tyle kwiatów.że może robić za parasol przeciwsłoneczny.Ja o mojego ciągle walczę,od tak dawna ma tylko jeden korzonek i nie potrafię namówić go na więcej.Wczoraj kolejny raz zmieniłem mu podłoże,tym razem na 'z przewagą' sph.

Polystachya,biała konwaliowa piękność ;:333 Widać,że sezon komunijny. :wink:

No i na koniec rarytasik, Phal. mannii.Oj jak ja lubię jej kwiatuszki.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Art pisze:No i wreszcie obiecane zdjęcia Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piękna jest ta krzyżówka , gratulacje Art .
Sama sobie taką sprawiłam , bo nie mogłam przejsc wobec niej obojętnie , ale u mnie zakwitnie za (2 lata ;:174 ) , przy dobrych wiatrach moze za rok.
Inne kwitnienia równie urocze , ta ostatnia rozowa miniaturka jest słodka :wink:
Aga
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, wspaniałości!

Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles jest naprawdę cudowny. Takie kolorki jakie lubię. I też mi się skojarzyło podobieństwo z Lea Marie Salazar. Ech, że też ją straciłam :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - dawno mnie tu nie było, ale zdecydowanie warto było do Ciebie zajrzeć :D Byłam tu już dwa dni temu i chciałam się wpisać, ale mieliśmy tak straszną burzę, że padł internet i "wrócił" dopiero wczoraj po południu.
Same piękności u Ciebie, ale to już wiesz, bo wszyscy moi poprzednicy Ci to uświadomili i mnie trochę na przekór najbardziej podoba się Phal. mannii (te szlachetne wąziutkie płateczki... ;:167 ), ale odratowania Phalaenopsis Penang Girl Chin Yeo x Coral Isles, której kolorystyka powala, szczerze gratuluję :uszy
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prawie półtoramiesięcznej nieobecności w domu liczę straty. Zdecydowanie największe z ostatnich kilku lat.
To, że będą - zawsze się z tym liczę, ale tym razem mnie zdruzgotały.
Wszystkie masdevallie poza dwiema, zaatakowane chorobą grzybową, która zasiała takie spustoszenie, że praktycznie chyba nie ma co ratować.
Nawet młode przyrosty zaatakowane. Zdrowe pozostały jedynie dwie masdevallie - jedna o twardych skórzastych listkach,
druga - szczepka od Agity, bo w innym pokoju.
Domownicy i moja Sąsiadka dbali jedynie o nawodnienie roślin. Na reszcie się nie znają i trudno im mieć cokolwiek za złe.
A były niemiłosierne upały - raz za gorąco, innym razem za wilgotno i brak mojego codziennego 'obchodu'.
Tak więc mam co mam :(
Obrazek Obrazek Obrazek

Na balkonie, Cymbidia też zaniedbane. U jednego z nich, jedyny młody przyrost podziurkowany przez szkodniki (najpewniej przędziorki).
Obrazek Obrazek
Zrobiłam już akcję kąpieli i oprysku, ale czy to pomoże, zobaczymy.

Na szczęście są też i milsze wieści - dziś "na zielono", innym razem pokażę nieliczne kwitnienia.
Mam 2 przypadki, gdy z różnych przyczyn podupadania jakiegoś storczyka kupiłam sobie drugiego.
Takimi roślinami były Phalaenopsis schilleriana i lueddemanniana.
W obydwu (wydawałoby się beznadziejnych sytuacjach) udało mi się odratować te pierwsze egzempl.
i teraz mam do porównania podwójne okazy. Druga 'schilleriana' też po kupnie z gratisowymi wełnowcami podupadła
teraz ładnie dochodzi do siebie. Oto bohaterki:

Chory trzon pierwszej Phal. lueddemanniana (przy tym ani jeden zdrowy liść) i obok kupiona z obawy przed stratą nowa 'siostrzyczka'
Obrazek Obrazek

Po około roku reanimacji pierwszej, która miała dłuuugi zastój rozwoju, korzenie wyrosły nad chorobową zmianą i pokazały się nowe liście:`
Obrazek Obrazek

Podobnie było z 'schillerianą', tylko ratowałam... obie :?
Zdjęcie po ataku wełnowców i stan dzisiejszy:
Obrazek Obrazek

Powyższa 'schilleriana' rośnie na parapecie w pokoju. Jej starsza 'siostra' od początku zamieszkuje w kuchennym akwarium i też wróciła do formy.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Trzymam kciuki, że jednak wszystkie uratujesz, tak fantastycznie poszło Ci z falenopsisami to i z masdevalliami dasz sobie radę ;:215
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dorotko że we mnie wierzysz ;:196 , ale dwie już wylądowały w koszu - prawie rozsypały mi się w palcach.
Aż niedobrze mi się robi, że mam znów robić jakieś chemiczne roztwory :roll:

Teraz więc nieco przyjemniejsza część.
Dostałam kiedyś od Przemka (Phragboy) jako mały gratisek - dodatek do zamówionych storczyków, mały kawałeczek Brassavoli Perrinii
(chyba ze 3-4 rurkowate listki). Miały rdzawe plamki, ale Przemek uspokoił mnie,że to nic groźnego.
Mała roślinka wkrótce wymieniła sobie te nakrapiane listki na nowe i w tym roku ku mojemu zaskoczeniu zakwitła jednym,
ale jakże pięknym i mocno pachnącymm wieczorami kwiatem.
Gdy wyjeżdżałam 30 czerwca, był on jeszcze w pąku, co uwieczniłam na fotce. Obok i poniżej już pełnia piękna:

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kolejna niespodzianka, to moja Phal. bellina PELORIC. Szczerze mówiąc, miałam nadzieję, że w trzecim kwitnieniu (w przeciągu 3.5 lat)
kwiat nie będzie miał już formy peloric. Rozkwitł jednak jak zwykle mój słodki "zajączek":

Obrazek Obrazek
Rosną już kolejne 2 pąki.

I ost.kwitnienie dopiero w stadium początkowym - Dtps Purple Gem Blue:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Storczyk ma 2 pędy. Czekam (nie)cierpliwie na pełny rozkwit. Kiedyś chyba Ty Dorotko pisałaś, że ten Dtps jest dużo wdzięczniejszym
storczykiem w uprawie niż Dtps Kenneth Schubert. Mogę to potwierdzić ;:108
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu przyszłam popodziwiać Twoje kwiatki a tu takie smutnie wieści. Mam nadzieję ze uda Ci się je uratować. Brassavoli Perrinii śliczna chyba będę musiała sobie ją kiedyś sprawić. Co do Dtps. to będę go podziwiać u Ciebie, bo mój na razie tylko listka i korzonki produkuje.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu,po raz któryś już przymierzam się do pisania i ciągle brakuje mi słów. :(

Takie smutne wieści.Jak to przykro się czyta.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, Henryku, dzięki za odwiedziny i słowa żalu z powodu moich masdevalliowych strat.
Ja jednak jestem urodzoną optymistką i w związku z tym nie zamierzam rozpaczać. Cieszę się tymi
storczykami, które są zdrowe i w dobrej kondycji. A mam ich jeszcze całkiem sporo.
W przypadku masdevallii przeżyłam wzloty i upadek - jak to zwykle w życiu bywa.
"Skosztowałam" i więcej nie zamierzam próbować (inwestować). Zdążyłam się nacieszyć.
Tyle jest jeszcze innych gatunków, które można 'próbować', ale póki co poczekam. Wciąż mam takie, które jeszcze u mnie ani raz nie zakwitły :roll:
I miejsca wciąż mało.

Zabrakło mi Henryku w Twojej wypowiedzi czegokolwiek radosnego. Pokazałam przecież również trochę kolorów i storczykowych wyzdrowień ;:147
Gdzie ten nasz Henryczek ze wspaniałym poczuciem humoru ;:88
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Art pisze: Storczyk ma 2 pędy. Czekam (nie)cierpliwie na pełny rozkwit. Kiedyś chyba Ty Dorotko pisałaś, że ten Dtps jest dużo wdzięczniejszym
storczykiem w uprawie niż Dtps Kenneth Schubert. Mogę to potwierdzić ;:108
Zdecydowanie tak i potrafi zadziwić długością kwitnienia. Po jednym z rodziców potrafi też tworzyć keki :wink:
Zauważyłam, że w miarę wzrostu i doroślenia rośliny kwiaty stają się coraz większe i lepiej wybarwione.
Mi do kwitnienia szykuje się też dtps.florento i dtps.Tzu Chiang Saphire więc będzie można porównać kwiatuszki.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu,no i popatrz jak to jest z Wami.Gdybym nie napisał nic o szkodach a tylko chwalił za kwitnienia,dostało :wink: by mi się,że mam nieczułe serce...

No ale dobrze.
Czy pamiętasz przysłowie 'co Cię nie zabije...'?Popatrz właśnie tak na to.Czy bez tych różnych nieszczęść miała byś na tyle wiedzy i doświadczenia,by dzisiaj osiągać to co nieosiągalne dla innych?Czy byłby kwiat na Przemkowym kawałeczku?Czy z 'beznadziejnej' schilleriany i lueddemanniany byłyby teraz takie piękne okazy?! :) No i te inne kwitnienia,nawet zajączki.A pączków,że nie policzy. :D
I tylko szkoda,że sama nie wierzysz w swoje umiejętności i niepotrzebnie dublujesz zakupy. ;:113

A smutek w moim wpisie?No niestety,straty w Twoich Masdevalliach w jakimś stopniu i mnie dotykają i aż bałem się o tym wspominać. :oops: :(

No i powtórzę za Dorotką:
Trzymam kciuki, że jednak wszystkie uratujesz, tak fantastycznie poszło Ci z falenopsisami to i z masdevalliami dasz sobie radę
Bo kto jak nie Ty ;:333
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, to bardzo mnie ucieszyłaś tą nadzieją długiego kwitnienia Dtps, tym bardziej że obserwuję jak storczyk z każdym rokiem rośnie w siłę.
W ub. roku miał 1 pęd, teraz są 2 :) I również część zielona rośliny pięknie przyrasta.

Henryku, nooo... :D znacznie się poprawiłeś !
Henrykbb pisze:I tylko szkoda,że sama nie wierzysz w swoje umiejętności i niepotrzebnie dublujesz zakupy. ;:113
Zakupy zdublowałam z premedytacją. Raz, że nie byłam pewna czy reanimacja się uda (bo któż z nas może być pewny ;:24 ?)
Po drugie, to bardzo ciekawe obserwować dwie niby te same, ale jakże inne storczyki. Już zauważam, że potrafią mieć zupełnie inny rytm rozwoju
i swoje indywidualne cechy (wygląd ). Ponadto trzymam je na nieco odmiennych stanowiskach i obserwuję które dla nich lepsze :wink:
Oprócz Phal.schilleriany i lueddemanniany mam jeszcze dwie rozsadzone przeze mnie Phal.mannii (kupione jako dwie w jednej doniczce) - też
okazały się zupełnie różne. Mam też dwie Polystachye fallax, bo pojedyncza roślina nadawała się do podziału i teraz każda ma po kilka młodych przyrostów :)

A teraz jako ciekawostkę zdam malutką relację z pobytu w Sztokholmie. Żeby nie było nam żal, zrobiłam fotki w dużym ogrodniczym sklepie
w stolicy Szwecji. Asortyment jak widać - podobny jak u nas, tylko ceny wyższe (dla nas), bo te widoczne należy podzielić na pół i wyjdzie
mniej więcej cena w złotówkach:

1 zdj. -miniaturki Phalaenopsis, 2 i 3 - Phalaenopsis, 4 - Zygopetalum, 5 - Oncidium i 6 - Cambria

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jako mały off-topic ( ;:58 ) pokażę jeszcze kilka fotek z Pawilonu motyli (w pobliżu marketu ogrodnicz.), więc grzechem byłoby nie wstąpić.

Jak się dobrze przyjrzeć, to w tym buszu...

Obrazek

... można dojrzeć różne kolorki

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Ostatni motyl wylęga się właśnie :wink: Motyle barwne jak storczyki prawda ?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”