Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1
Piwonie
Na moje trafiłam w szkółce w Rogoźnicy,
Tej koło Strzegomia? Chyba jesteśmy sąsiadami, jestem z Lubina. Jesienią będę miał
na zbyciu kilka drzewiastych jasnoróżowych z ciemnym środkiem, już kwitnących.
Tu jest zdjęcie:
http://picasaweb.google.pl/liliumster
Tej koło Strzegomia? Chyba jesteśmy sąsiadami, jestem z Lubina. Jesienią będę miał
na zbyciu kilka drzewiastych jasnoróżowych z ciemnym środkiem, już kwitnących.
Tu jest zdjęcie:
http://picasaweb.google.pl/liliumster
Piwonia drzewiasta
Witam,
Jestem tu nowy (pierwszy post) i mam pytanie. Kupiłem dwie sadzonki peonii drzewiastej i wiem, że w tym roku nie zakwitną :x , na etykiecie producent zaleca cięcie w sierpniu ale jak je prawidłowo wykonać, w którym miejscu ciąć ?
Jestem tu nowy (pierwszy post) i mam pytanie. Kupiłem dwie sadzonki peonii drzewiastej i wiem, że w tym roku nie zakwitną :x , na etykiecie producent zaleca cięcie w sierpniu ale jak je prawidłowo wykonać, w którym miejscu ciąć ?
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
ja już mam parę piwoni drzewiastych i się przekonałam kupując piwonie pod nazwą odmiany nie ma gwarancji a może trzeba mieć szczęście żeby trafić na taką jaką by się chciało a to pare moich piwoni
zapomnialam dopisac że ja swoich nie przykrywam tylko na wiosne podsypuje nawozem i jakos rosną sobie

ja już mam parę piwoni drzewiastych i się przekonałam kupując piwonie pod nazwą odmiany nie ma gwarancji a może trzeba mieć szczęście żeby trafić na taką jaką by się chciało a to pare moich piwoni
zapomnialam dopisac że ja swoich nie przykrywam tylko na wiosne podsypuje nawozem i jakos rosną sobie

- izabella1004
- izabella1004
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Straciłam nadzieję na kwiaty.
Czarna i biała ( pełne) - dwulatka, w trzecim sezonie wypuściły znów tylko piękne liście,
a ZHU SHA LEI ma rachityczne listki od dołu, łodyżki grubości milimetra.
Na stronie polskich peoni wyczytałam, że one są chimeryczne i potrafią adoptować się w nowych warunkach, nawet 2-3 lata.
Ale...czarna miała pączek, który przemarzł, po zbyt wczesnym odkryciu w kwietniu.
Wnioski:
To Wy, macie talenty niebywałe i umiejętność dogadania się z azjatkami. :P
Dlatego tak pięknie Wam się rewanżują, kwitnieniem.
Aż w dołku z zazdrości ściska !
Czarna i biała ( pełne) - dwulatka, w trzecim sezonie wypuściły znów tylko piękne liście,
a ZHU SHA LEI ma rachityczne listki od dołu, łodyżki grubości milimetra.
Na stronie polskich peoni wyczytałam, że one są chimeryczne i potrafią adoptować się w nowych warunkach, nawet 2-3 lata.
Ale...czarna miała pączek, który przemarzł, po zbyt wczesnym odkryciu w kwietniu.
Wnioski:
To Wy, macie talenty niebywałe i umiejętność dogadania się z azjatkami. :P
Dlatego tak pięknie Wam się rewanżują, kwitnieniem.
Aż w dołku z zazdrości ściska !

- izabella1004
- izabella1004
Witam
Jeśli chodzi o gatunki najlepszą stroną jest
www.paeo.de
tam są pokazane wszystkie gatunki bardzo ineresująca strona .Anulka w Chodzieży mają 22 odmiany,może teraz więcej,a widziałaś ich cennik?A jeśli chodzi o uprawe to wystarczająco dużo czytałam na ich temat ,ale i tak jedne rosną dobrze a inne nie
Pozdrawiam Iza
Jeśli chodzi o gatunki najlepszą stroną jest
www.paeo.de
tam są pokazane wszystkie gatunki bardzo ineresująca strona .Anulka w Chodzieży mają 22 odmiany,może teraz więcej,a widziałaś ich cennik?A jeśli chodzi o uprawe to wystarczająco dużo czytałam na ich temat ,ale i tak jedne rosną dobrze a inne nie
Pozdrawiam Iza