Kawon ( arbuz ) - część 2
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
To są te bliźniaczo niepodobne arbuzy bingo 
to jest trzeci bingo
A te to SB
Coś mi tu nie pasuje chyba jeszcze raz sprawdze pędy

to jest trzeci bingo

A te to SB

Coś mi tu nie pasuje chyba jeszcze raz sprawdze pędy

Karol
U mnie jak na razie arbuzy przedstawiają się tak:

złoto wolicy

bingo
Trochę się za bardzo napaliłem i zerwałem kilka za słabo dojrzałych, ale i tak były pyszne. Ogólnie zbiory podejrzewam w okolicach 50 kg łącznie. Czyli całkiem sporo, ale da się je zjeść.

złoto wolicy

bingo
Trochę się za bardzo napaliłem i zerwałem kilka za słabo dojrzałych, ale i tak były pyszne. Ogólnie zbiory podejrzewam w okolicach 50 kg łącznie. Czyli całkiem sporo, ale da się je zjeść.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prazyn, a ten bliźniak jaśniejszy to nie czasem Janosik?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Prazyn
- 200p
Ja mam tylko odmiane bingo i SB. Chyba że przylecial z wiatrem hehe;)
Karol
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ojjj... zdziwisz się teraz już się tego nie stosuje ale na wielu polskich wsiach i nie tylko eternit jeszcze jest na dachach. Są to budynki budowane kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. Tak samo jak macie ogródek obok takiego budynku wystarczy że rynna jest skierowana na niego lub po prostu przecieka i już azbest trafia do naszych roślin.bioy pisze:A gdzie Ty masz jeszcze dachy pokryte eternitem?
Przejedź się na typową polską wieś gdzie kiedyś kilkanaście lat temu każdy miał małe gospodarstwo a ujrzysz w prawie każdym podwórku stodołę z czego 80% z nich będzie okryte właśnie eternitem. Dopiero teraz rozpoczynają się programy dotyczące wymiany pokryć dachowych z eternitu na inne tworzywa. Wiele domów budowanych w latach 80-tychbyło kryte właśnie eternitem lub papą były wtedy to 2 najbardziej popularne materiały do okrywania dachów a przepraszam była jeszcze dachówka

Teraz co do długości pędów to powiem wam że arbuz może mieć 5 metrowe pędy u mnie pędy pną się spokojnie na 3-4 metry, za to pędy kiwano już prawie całkiem weszły na świerk rosnący 1,5 metra od nich, pędy dyniowatych mają ogromna siłę wzrostu.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Czy napisałam że, eternit? Mam pokrytą szopę i co żyję ale nie mam na niej rynien a wodę zbieram z garażu i domu gdzie są pokryte blachą
dajmy spokój na wsiach można powiedzieć że, nawet 95% to eternit i co ludzie żyją dopiero teraz zrobiło się wielkie bum na temat azbestu a kiedyś? było cicho nikt tym się nie przejmował...
ale to nie dotyczy tematu

dajmy spokój na wsiach można powiedzieć że, nawet 95% to eternit i co ludzie żyją dopiero teraz zrobiło się wielkie bum na temat azbestu a kiedyś? było cicho nikt tym się nie przejmował...
ale to nie dotyczy tematu

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- Prazyn
- 200p
Ma ktoś zbędne nasiona janosika i rosario bo nigdzie nie moge dostać? A na allegro to więcej zapłace za przesyłke niż za nasiona;)
Karol
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Dobra kończymy o azbeście macie rację
Co do Janosika to ja będę mieć chętnie Ci podrzucę jak zbiorę owoce a nasionka wyrzucę, jestem tu nowy i słyszałem że są organizowane jakieś wymiany chętnie coś podeślę.
Prazyn - PW

Co do Janosika to ja będę mieć chętnie Ci podrzucę jak zbiorę owoce a nasionka wyrzucę, jestem tu nowy i słyszałem że są organizowane jakieś wymiany chętnie coś podeślę.
Prazyn - PW
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Spokojnie, popytasz bliżej wiosny w sklepach i na pewno będą nasiona. Przypominam, żę Rosario to mieszaniec F1, więc wysiew zebranych nasion zakończy się niespodziankami, nie wiadomo czy miłymi
Podobnie może być z innymi odmianami zapylonymi przez pszczoły.

Pozdrawiam, Maciek.
- Prazyn
- 200p
Czyli że ze swoich nasionek może urosnąć zupełnie inna nowa odmiana lub coś??
Karol
- BRZOSKWINKA
Karol,
zacznijmy od poczatku. Kłania sie tu genetyka. Owoc arbuza niesie ze sobą materiał genetyczny mamy i taty, w tym przypadku kwiatka żeńskiego i kwiatka męskiego. Jeśli oba kwiaty sa w obrębie tego samego gatunku - wyjdzie ten sam gatunek. Jeśli żeński jest np. bingo, a męski złoto wolicy to wyjdzie mieszanka i nie potrafimy przewidzieć (my, laicy) w jakich proporcjach jakie bedzie miał cechy. Czy bedzie lepszy czy gorszy.
Szczególnym przypadkiem są odmiany F1, czyli mieszańce - producent je "stworzył" pod kontrola i zapewnia, ze po wysianiu wyjdzie konkretna odmiana. Nie ma jednak pewności co bedzie w 2, 3, 4 pokoleniu. Bywa, że nasiona zbierane z F1 dają bujne rośliny, ale np marnie owocujące.
zacznijmy od poczatku. Kłania sie tu genetyka. Owoc arbuza niesie ze sobą materiał genetyczny mamy i taty, w tym przypadku kwiatka żeńskiego i kwiatka męskiego. Jeśli oba kwiaty sa w obrębie tego samego gatunku - wyjdzie ten sam gatunek. Jeśli żeński jest np. bingo, a męski złoto wolicy to wyjdzie mieszanka i nie potrafimy przewidzieć (my, laicy) w jakich proporcjach jakie bedzie miał cechy. Czy bedzie lepszy czy gorszy.
Szczególnym przypadkiem są odmiany F1, czyli mieszańce - producent je "stworzył" pod kontrola i zapewnia, ze po wysianiu wyjdzie konkretna odmiana. Nie ma jednak pewności co bedzie w 2, 3, 4 pokoleniu. Bywa, że nasiona zbierane z F1 dają bujne rośliny, ale np marnie owocujące.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BRZOSKWINKA
Albo samemu zapylać.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Z arbuzami różnie bywa 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !