Moja Ayostera też się powyciągała tej zimyabaddon1986 pisze:To chyba zależy od gatunkuGdzieś czytałem, że dobrze jak mają jasno. Wiele osób jednak zimuje swoje kaktusy w piwnicy i z tego co widzę w ich wątkach to rosną i kwitną, więc chyba nie ma się co martwić małą ilością światła
One wtedy i tak chyba nie powinny rosnąć. Ja swojego Chamaecereusa źle prowadziłem przez zimę i się cały powyciągał... Teraz jest cały pocięty ale dzielnie walczy o przetrwanie
Z odciętych fragmentów powstały już nowe roślinki
Niezniszczalne te kaktusy
![]()
Powiedz jakiej średnicy jest Twój G. saglionis? Swojego też kupiłem w Castoramie ale za 7zł i w doniczce 5cm

Zmierzyłam saglionisa i sam korpus bez cierni ma 10,5-11cm. Z cierniami ok 15cm.
dziękujęsokolica pisze:Mogą mieć ciemno, muszą jednak mieć absolutnie sucho. Na wiosnę trzeba je po prostu bardziej ostrożnie cieniować.

super okazy! czyli można powiedzieć że nie przepłaciłamblabla pisze:
Osobiście wolę mieć roślinki od małego ziarenka. Jak zakwitną lub dostaną cefialium to satysfakcja większa. A tak, przy kupowanych roślinach to łatwo przyszło, łatwo poszło.

Wiadomo że lepiej samemu wyhodować a później być dumnym z podopiecznych

oj taknyskadu pisze:Jakie ślicznedobrze, że to daleko bo na miejscu to w wielkim szoku moglabym się jeszcze skusić

-- 10 sie 2012, o 12:52 --
Moje maluchy

Nie mogłam dobrze uchwycić tego słodkiego koloru