Dzień bez działki, to dzień stracony

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dzień bez działki, to dzień stracony

Post »

Sama w tym roku cierpię na nadurodzaj jabłek i nie wiem co mam z nimi zrobić ?
Soki, przeciery i suszenie, nic innego mi do głowy nie przychodzi....
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Wiecie co, mój mąż też mi mówił, że nasze jabłonie uginają się od jabłek. To chyba taki dobry rok dla jabłoni. Ja już nie mogę się doczekać powrotu do domu, bo ja strasznie lubię sok z jabłek, mogę go pić litrami, aż się sokowirówka zaciera :;230 ....w tamtym roku i rok wcześniej nie mieliśmy tyle jabłek co teraz :heja
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję Krysiu. Duże drzewa to skarb, chyba nie macie zamiaru ich usuwać.
A co robienia zdjęć, przyzwyczaisz się i ty, i sąsiedzi. Ja już normalnie wychodzę z aparatem i nic mnie nie obchodzi, co myślą.
Ale na początku też się chowałam po krzakach :;230 :;230
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU.... ;:196 za gratulacje......drzew wszystkich nie usunę ale muszę też mieć miejsce na swoje królestwo kwiatowe a drzewa są tak rozmieszczone, że w żaden sposób ze swoimi marzeniami i planami się nie bujnę....pod piłę pójdą te mniejsze a jest ich nasadzonych prawie co 1,5 metra..... no i papierówka która jest owocem bardzo nietrwałym i musiałaby być wkomponowana w taras.....

JAGUSIU....COMCIU....BOGUMIŁKO.....a winko z jabłek też można :tan :tan w tym roku nie dam rady...bo i nie umiem i czasu mi braknie ale do przyszłego na pewno się nauczę......przecież na tym forum można wszystkie mądrości posiąść.....
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, ;:138 nareszcie Krysiu pokazujesz swój ogród. Tak, to prawda duże drzewa to skarb. A papierówki po prostu kocham i nie wycinałabym jej tylko przycięła. Ale to Twój ogród i Ty go urządzisz. I rób zdjęcia, nie oglądaj się na sąsiadów. Bo ciekawość mnie zżera :;230 .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUSIA....tak to mój i mojego M.....na razie bierzemy się za remont domu i to trochę potrwa....ogród też będę urządzała ale najpierw muszę się z tym wszystkim wyspać, na razie myśli moje się szamocą......
...ogród to drzewa szczególnie jabłonie i wiśnie.....dzisiaj to już smakowały jak wino....
papierówka chyba pójdzie pod piłę, rośnie obok dużego orzecha i wzajemnie się rozpychają, poza tym one takie nietrwałe.....zerknij wyżej ile ich się ściele pod drzewem......
poza drzewami mlecz z lichą trawą i chwastami.....ale damy radę ;:108 ;:108

pozdrawiam
moje hobby
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lip 2012, o 14:54

Post »

Też tak myślę tylko nie da pogodzić się pracy za granicą i ogrodem ,ale tylko jak przyjadę to siedzę w nim do wieczora .Ładny masz ogród.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Krysiuuuu ;:196 Witam Cię w Pięknym rajskim ogrodzie Nooooo jestem po wrażeniem ;:63 Naprawdę pięknie ;:138
Aż mi ulżyło że zdecydowaliście Jednak uciec z bloku ;:215
A u mnie w tym roku ani jednego jabłuszka, a co dziwne kilka dni temu zauważyłam maleńkie kwiatki na jabłoni... sierpień!!!
A mój zięć wozi jabłka(np.300kg. ;:oj ) do Czech i tam mu robią alkohol, pt."Calwados" , capi toto jabłkami i jest mocne ;:136 , oj mocno-mocne :D
Krysiu bądżcie szczęsliwi wśród tych jabłoni i orzechów ;:3
A wiesz że orzech starzeje się po włosku :?: :wink:
;:168
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU......." Calwadosa"..... zachowaj gdzieś tam w ukryciu, niech mocy nabiera mimo że mocny......może kiedy posmakuję jak się wyremontuję ;:136 ;:136 w tym ogrodzie trzy dorosłe jabłonie i każda słania się do ziemi....oj do CZECH miałabym co wozić :;230 :;230
Basiu a jak to wygląda to starzenie się po włosku :?: :?:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Krysiu
"Calvados".....Cudny aromat jabłek zaklęty w mocnym alkoholu.A zięć zawożąc jabłka do Czech np.w sierpniu to płyn z% odbiera po 3-4 miesiącach ;:333
Calvadosa najczęściej pije się jako digestif ? czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można się nim delektować także przed posiłkiem lub dodawać do kawy.

Najczęściej jednak alkohol ten pije się sam, schłodzony do temperatury 5 stopni, w małych kieliszkach z nóżką lub koniakówkach.
;:136
Samemu też można:>>>>>
>>>> 1,5 kg kwaśnych, twardych jabłek - np. antonówek
1 litr wódki 45%
Jabłka myć, oszuszyć,kroić na plastry o grubości 0,5 cm. Usunąć nasiona, szypułki i ogonki. Plastry jabłek suszyć w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 60 stopni przez kilka godzin. Powinny być prawie suche, ale pozostać elastyczne.
Jabłka wrzucać do dużego słoja i zalewać wódką. Szczelnie zakręcać i odstawić na 6 tygodni. Co kilka dni mocno potrząsam słojem.
Po tym czasie zlewam nalewkę, odcisnąć dokładnie jabłka, następnie płyn filtrować przez kilkanaście warstw gazy. Przelewam do butelek, zakorkować i odstawić na kilka miesięcy"
Ja mam w pobliżu opuszczony niczyj(?) sad :wink: i chyba zrobię tę jabłkową nalewkę, bo innych owoców w ogródku mam znikome ilości
_______________________________>
A starzejący się orzech to poezja śpiewana ;:196
"Z podwórka"
"Orzech starzeje się po włosku
Jest twardy - lecz jednak do zgryzienia
Zielone krople jego oczu
Już mało mają do patrzenia

Sąsiadka mruga do mnie często
To tik co został jej z małżeństwa
A mąż pijany suszy się na sznurze
Już wkrótce przyjdą znowu święta

Wisi też dywan co latać zapomniał
Prezent od teściów - wierny pies
Sierść mu się jeży już niegęsta
Rzadkim wzruszeniem szkoda łez

Tu trzeba twardo - jak ten orzech
Niech nie pomyślą nic sąsiedzi
Z dywanu lecą chmury kurzu
To może w nim złe licho siedzi?"

;:167 =dedykacja dla Waszego orzecha :wit
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Stachu 1956

Post »

Gratuluję nowej przestrzeni ogrodowej i domu.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU........jabłek dojrzewających dużo, papierówki już zasiliły kompost na działce ogrodowej, bo nie było wiadomo co z nimi poczynić.......późniejsze może zostaną użyte na nalewkę, różne nalewki już robiłam ale z jabłek nigdy......
...remonty w domu już prawie rozplanowane natomiast mnie męczy ogród który chciałabym mieć szybko ukwiecony i zarośnięty a to nie takie proste........ale jak ruszą remonty to i ja się rozruszam z łopatą i widłami :;230

na dzisiaj mam przygotowane pomieszczenie które będzie pełniło rolę stołówki i może raz po raz maleńkiego barku ;:136 :;230

STACHU.....dziękuję za gratulacje...przestrzeń wszędzie się powiększy ale na ile starczy kasy i siły to czas pokaże.....ponoć trzeba marzyć.....
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu gratulacje, teraz jesteś Panią na swoich włościach, a jednak marzenia się spełniają tylko czasami trzeba im dopomóc. Jak duża jest ta działeczka, super drzewka, owoce orzecha wyglądają na ogromniaste. Stopniowo "urządzisz" to swoje zielone królestwo, na pewno masz już jakieś plany, wstępne pomysły, aranżacje, przecież tym właśnie my zielono zakręceni przede wszystkim żyjemy. Trzymam kciuki i życzę dużo, dużo szczęścia chciałoby się powiedzieć na nowej drodze życia, bo przecież ona tak naprawdę jest nowa.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ILONKO..... ;:196 ;:196 jeszcze się włóczę po tych Waszych pięknych ogrodach....wizję już jakąś tam mam ale jak pomyślę jaki ogrom pracy mnie czeka....włos się jeży ;:108 ;:108 ale myślę, że będąc z Wami będzie łatwiej i szybciej, może mniej błędów będę popełniać.....przy Waszej pomocy nie będę musiała z roślinami co sezon biegać po ogrodzie.......podpowiecie ...doradzicie
Ilonko....działka to 900 metrów.....i duża i mala ale musi wystarczyć, na ten czas ta na ROD pozostaje a jaką rolę będzie pełnić czas pokaże.....

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01

Post »

Krysiu-gratuluję i zazdroszczę ;:138 szczególnie wieczorów,gdy nie będziesz myślała o powrocie do domu,masz teraz wszystko w jednym,super :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”