Polikola - parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: polikola - parapetowce

Post »

jeszcze trochę was pomęczę fotkami :) pełny rozkwit brzoskwiniowego pojedynczego
Obrazek
różnica czasowa między zdjęciami - 1 godzina, normalnie można siedzieć i patrzeć jak się otwiera kwiatek :shock:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Możesz nas męczyć, jakoś to przeżyjemy ;:224 :;230
A na serio - cudny ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

polikola pisze:zakupy są dość intensywne, bo mam jeszcze trochę miejsca na nowości :) ale już zwalniam tempo, coraz dłużej się zastanawiam kupić/nie kupić,
Uważam,że niepotrzebnie ;:172 :D
Widziałam na poprzedniej stronie przygotowane stanowisko na ewentualne zakupy,tuż przy oknie jest jeszcze sporo miejsca a poza tym ten stolik można zastąpić stołem. :;230

Ostatni Twój hibiskus ma również interesujący kolor... orange ...lubię takie intensywne i ogniste kolory kwiatów doniczkowych
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

;:108 na komodzie jest jeszcze miejsce na storczyki, w kuchni mam jeszcze miejsce na hibiskusy, ale miejsce się kurczy (i finanse też, storczykowy fundusz słoikowy już nie wyrabia)
trochę się tylko martwię co będzie jak moje hibiskusy osiągną rozmiary tego z pracy (wysokość ok. 1,50 m), ale na szczęście jest jeszcze trochę czasu
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Wtedy kochana sekator w dłoń i cięcie, cięcie i jeszcze raz cięcie :;230 Choć to strasznie brzmi, ale hibiskusy to lubią :D
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Twoje hibiskusy po prostu są cudne ;:oj
Awatar użytkownika
Dinda
50p
50p
Od: 8 sie 2012, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj. Przejrzałam Twój wątek z zapartym tchem i muszę przyznać, że Masz roślin jak w dobrej kwiaciarni ;:333 ! Ja podobnie jak i Ty jestem zakochana w storczykach a one też mnie trochę lubią no może z wyjątkiem miltonii. Ukatrupiłam dwie sztuki i więcej próbować nie będę ;:185 .
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

Nolinko - wiem, ale to trochę drastyczne jest, roślina to jednak żywy organizm

Tesiu - dziękuje bardzo :oops: i hibiskusy też dziękują

Dinda - witaj w moim wątku, dziękuję za komplementy, moja sąsiadka się śmieje, że chyba na sprzedaż tyle kwiatów mam, moje Miltonie są najciężej współpracującymi storczykami, jedna w ogóle jest jedną nogą w lepszym świecie, ale ciągle mam nadzieję, że z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

mój Pan Niezniszczalny Phalaenopsis po raz kolejny mnie zadziwił - otworzył sobie pączek na przedłużeniu najstarszego pędu i pokazał w ogóle inny kolor kwiatu niż do tej pory:
Obrazek
dla porównania poprzednie kwiaty
Obrazek
oświetlenie podobne, większość zdjęć robię rano

Jeszcze rosnący pęd na łaciatym Phalenopsisie
Obrazek
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

alez u Ciebie się dzieje ;:202
zazdroszczę tak zdolnych rączek do hibiskusów ;:180
ten żółty to dla mnie wygląda normalnie :wink: po pełnym rozwinięciu jak jakiś spodek kosmiczny ;:224 a te pozostałe... ech ;:167 no śliczne; brawo dla nich za szybką aklimatyzację ;:63 u mnie też kiedyś hibki kwitły po przyniesieniu ze sklepu.. a potem połapywały się, że nie są w sklepie ;:124

natomiast co do tego, że masz jeszcze czas na osiągnięcie wysokich hibków.. to powiem, że moje zasłaniają 2/3 okna i stan ten osiągnęły... w 1 rok :shock: ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

trochę się dzieje, niedobrych rzeczy niestety też - na jednym z moich pełnych hibiskusów liście są jakieś dziwne, więdną bez żółknięcia, poza tym pąki podejrzanie długo stoją w miejscu, będę je miała teraz pod uważniejszą obserwacją ;:219 drugi pełny też ma 3 pąki i jakoś nie chce ich rozwinąć
maluszek od jednej z forumek tez przeżywa aklimatyzację, żółkną mu listki
niestety pogoda też hibiskusom nie sprzyja, jest zimno, a dla nich 12 stopni to prawie mróz, kiepsko znoszą mniej niż 15 stopni, a noce są chłodne
na szczęście ja też ciepłolubna jestem i w mieszkaniu temperatura nie spada poniżej 20 stopni, ale przy oknach zawsze będzie trochę chłodniej

minodkowa - napisałaś mi kiedyś, że nigdy nie przycinałaś sowich hibiskusów, no to się trochę rozbujały :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

nie nie jednego to przycinałam właśnie 1,5 roku temu po ataku mszyc :pogon i był do pnia ogolony a dziś już jest mega ;:202 a drugiego to fakt, nie przycięłam i teraz taki dziwny ;:219 ale za to pięknie kwitnący na okrągło.. to był główny powód nieprzycięcia, bo ciąć z pąkami nie wolno ;:222 a on widać podświadomie wyczuł nożyczki wokół siebie ;:224

jak liście więdną bez żółknięcia, to albo przelany, albo za sucho.. albo niestety coś podżera ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

wszystkie trzy przyczyny wykluczam, podlewam w miarę potrzeby, jak woda zostanie w podstawce to odlewam, suszy też nie było nigdy (ale zawsze czekam aż podłoże trochę przeschnie), a na szkodniki są włożone pałeczki Provado
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Śliczny phal. a czasami tak bywa że zmieniają kolorek, albo deseń na płatkach :)
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

U mnie w tym roku przytrafiła się taka historia. W doniczce mojego czerwonego hibiskusa rosły dwie roślinki, nagle, w ciągu jednej nocy, jedna smętnie zwiesiła liście i padła. Żeby przyczyną było złe podlewanie, czy szkodniki, to samo stałoby się i z drugą rośliną. Jednak ta na szczęście rośnie i wygląda normalnie. Nie mam zielonego pojęcia co się mogło stać. Możliwe, że to jakaś choroba, ale pewności nie mam. Nigdy wcześniej nie zdarzyło się nic podobnego.
Mam nadzieję, że nic złego się nie stanie z twoim hibiskusem i wszystko będzie ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”