Co może urosnąć na ziemi z mnóstwem piaskowca???

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magnolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co może urosnąć na ziemi z mnóstwem piaskowca???

Post »

Witam. Chciałam zapytać doświadczonych, co urośnie na ziemi (jeśli tak to można nazwać) w której jest pełno piaskowca. Jakie pH ma takie podłoże? Niestety część mojej działki jest masakryczna ;:145 - kiedyś była tam kopalnia piaskowca. Rosły tam tylko sosny. Aby wzdłuż ogrodzenia posadzić tuje trzeba było dołki kuć w kamieniu (na szczęście wszystkie się przyjęły,ale oczywiście aby uzupełnić resztę dołka przygotowałam inną ziemię). Czy ktoś z Was ma jakieś pomysły :?: /doświadczenie z taką ziemią? Przykładowo umieszczę na zdjęciu wykopane kamienie, które dość ściśle do siebie przylegają w podłożu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co może urosnąć na ziemi z mnóstwem piaskowca???

Post »

Magnolcia, masz idealny teren na budowę pięknego skalniaka. Jest tyle odmian rojników, rozchodników i wszelakich roślin płożących, że może powstać prawdziwe cudo :heja Niejeden ogrodnik i ogrodniczka, oddali by wiele za takie piękne bryły piaskowca ;:224
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Magnolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co może urosnąć na ziemi z mnóstwem piaskowca???

Post »

Skalniaczek na pewno się kiedyś pojawi ;:3 . Tylko musimy najpierw działkę podrównać i jakoś całość ogarnąć. Mąż ma zrobić pergolę z ławeczką, miejsce na ognisko i pomyślę które roślinki gdzie będą pasowały. Będę wdzięczna jeśli dostanę propozycję konkretnych roślinek do skalniaka-po prostu napiszcie, która Was urzekła. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Mariola. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”