Hibiskusem nie przejmowałabym się, daj mu nawozu do roślin kwitnących i jeszcze cię zaskoczy

Właśnie wszedł post...muszę poczytać

A teraz stoją w cieniu czy może w słońcu? Moja posadzona jest w czymś z domieszką kory takiej jak do storczyków...hm....gdzie by tu ją przezimować.....a nawozisz czymś?Nolinka pisze:Moje kamelie są posadzone w torfie, bo lubią kwaśną ziemię. Stoją cały czas na podwórku, na zimę trzeba je zabrać koniecznie w chłodne miejsce. Temperatura może spadać lekko poniżej zera. Tej zimy pogubiły pączki kwiatowe, ponieważ w piwnicy było im trochę za ciemno i możliwe, że przeschły za mocno. W tym roku będę zimować w dobudowanej części domu z oknem, bez ogrzewania. Mam nadzieję, że im się spodoba
Pozwolisz, że wykorzystam ten przepis? Cukinii mam całą kuchnię i już nie wiem co z nią robićNolinka pisze:Kasiu, jakbyś zgadłaA jak ci się sprawuje granat, czy aby nie podzielił losu oliwki
![]()
Dziś robiłam przetwory z cukinii. Pomimo, że jestem sceptyczna w stosunku do takich innowacji, ugotowałam pomarańczowy dżem z cukinii i muszę przyznać, że mi smakujeNa pewno zrobię jeszcze nie raz w przyszłości. Przepis pochodzi z netu
ok. 5 kg obranej cukinii bez pestek, drobno pokrojonej lub startej
1 kg cukru
olejek pomarańczowy
5 łyżeczek kwasku cytrynowego (małe opakowanie)
10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej (niekoniecznie)
4 galaretki pomarańczowe
Cukinie smażyć w rondlu, gdy się prawie rozpadną dodac cukier, olejek i skórkę pomarańczową. Pod koniec gotowania wsypać galaretki i pogotować jeszcze ok. 5 - 10 min. Gorący dżem nakładać do słoiczków i postawić do góry dnem do ostygnięcia.