Baobab (Adansonia ) - wysiew,wymagania,problemy w uprawie
Re: Baobab
Nie przejmuj się przejściowym niepowodzeniem. Ja już trzy razy próbowałem wyhodować z nasion roślinę Tacca nivea. Bezskutecznie. Ostatnim razem posiałem ponad 20 nasion i nic nie wykiełkowało. Ale i tak jeszcze spróbuję. Kiedyś się uda. Z nasionami to jest loteria. Głowa do góry.
pozdrawiam, arkandor.
pozdrawiam, arkandor.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Ja miałam aż 36 nasion i bardzo dziwne jest to, że nic nie wykiełkowało bo rozumując metodą statystyczną, aby jedno musiałoby wykiełkować.
Hoduję baobaba od 3 lat, od nasionka. Rośnie bardzo powoli, bo przez większą część roku śpi. Mniej więcej od listopada do czerwca. Potem wypuszcza liście, trochę podrośnie i znowu idzie spać. Gdy śpi wcale go nie podlewam, a jak rośnie to dostaje duże dawki wody. Rok temu zaczął wypuszczać gałązki boczne, bo wcześniej miał tylko "pień" główny. Aktualnie zaczyna się budzić więc zacząłem go podlewać i wystawiłem na dwór. Wcześniej rósł cały czas w domu, ale w tym roku postanowiłem zaryzykować, może mu to wyjdzie na zdrowie, a może nie? Ostatnio pogoda sprzyjała, bo był upał, jak się ochłodzi albo rozpada, trzeba go będzie do domu wstawiać.
Może ktoś też hoduje baobaba przez kilka lat i ma jakieś przydatne informacje na temat jego hodowli? Ja robię to trochę na wyczucie + jakieś informacje z sieci, ale niewiele jest na temat hodowli w Polsce.
Pozdrawiam
Może ktoś też hoduje baobaba przez kilka lat i ma jakieś przydatne informacje na temat jego hodowli? Ja robię to trochę na wyczucie + jakieś informacje z sieci, ale niewiele jest na temat hodowli w Polsce.
Pozdrawiam
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam
właśnie zamówiłem nasionka baobabu:)
czy mogę je zasadzić o tej porze roku?
Czy można uprawiać baobab w hydroponice? Bo w internecie krążą różne teorie na ten temat.
Czy ktoś uprawia tą roślinkę w ten sposób, jeśli tak to z jakim skutkiem?
Czy można w porze suchej nie podlewać roślinki jeśli jest uprawiana w hydroponice?
pozdrawiam
właśnie zamówiłem nasionka baobabu:)
czy mogę je zasadzić o tej porze roku?
Czy można uprawiać baobab w hydroponice? Bo w internecie krążą różne teorie na ten temat.
Czy ktoś uprawia tą roślinkę w ten sposób, jeśli tak to z jakim skutkiem?
Czy można w porze suchej nie podlewać roślinki jeśli jest uprawiana w hydroponice?
pozdrawiam

Chyba to nie jest dobry czas na sadzenie, nie tylko baobaba ale i innych roślin.
- Kuguar
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2011, o 13:12
Jak trzymają się wasze baobaby? Ja właśnie zrobiłem kolejny wysiew na 12 nasion wschodzi 7.
Dom bez dzieci, drzewo bez ptaków i ogród bez bambusów, są jak dzień bez słońca.
Moje po dwóch latach zdechły, podobnie jakaranda
wiecej nie kupię egzotycznych nasion, ładnie wygladają na zdjęciach , ale nie są przystosowane do naszego klimatu

- Kuguar
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2011, o 13:12
Ale jak to zdechł, nie obudził się po zimie czy choroba? Hmm.. normalnie to im drzewo starsze tym silniejsze więc jak dwa lata przeżył to powinno być już później z górki.
Dom bez dzieci, drzewo bez ptaków i ogród bez bambusów, są jak dzień bez słońca.
baobab
Skoro jest temat o nasionach drzew to ja proponuję zająć się wysiewem nasion baobabu.
Przywiozłem takie nasiona w otulinie paprykowej z Kenii w marcu 2012. Pomoczyłem w wodzie , nasiona napęczniały i wysiewam do ziemi.Mam instrukcję jak dalej postępować z nimi aby wyhodować drzewko baobabu w domu albo jak kształtować na bonsai.
Oczywiście pochwalę się pokazując poszczególne etapy rozwoju drzewka
Przywiozłem takie nasiona w otulinie paprykowej z Kenii w marcu 2012. Pomoczyłem w wodzie , nasiona napęczniały i wysiewam do ziemi.Mam instrukcję jak dalej postępować z nimi aby wyhodować drzewko baobabu w domu albo jak kształtować na bonsai.
Oczywiście pochwalę się pokazując poszczególne etapy rozwoju drzewka
janek
-----------------------
-----------------------
Hej, czyżby wątek umierał, nikt już nie hoduje baobabów?
Mój żyje, a nawet nieźle sobie radzi posadzony w piachu wymieszanym z kawałkami cegły

Prawie rozsadził korzeniami doniczkę ale w tym roku już nie będę go przesadzał
Mój żyje, a nawet nieźle sobie radzi posadzony w piachu wymieszanym z kawałkami cegły

Prawie rozsadził korzeniami doniczkę ale w tym roku już nie będę go przesadzał
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
arkandor ja mam 2 baobaby:) widzę, że Twój bardzo ładnie rośnie. Czy dla nich piasek jest najlepszy?
Kaczmar, tego nie wiem. Użycie piasku wymieszanego z potłuczoną cegłą to był akt desperacji z mojej strony. Po prostu rok temu, po przesadzeniu baobab zaczął mi umierać. Po wyjęciu z doniczki okazało się, że podgniły mu korzenie. Nie namyślając się wiele przygotowałem mu jałowe ale dobrze przepuszczalne i szybko obsychające podłoże i dzięki temu przetrwał. Raz na tydzień dostaje dawkę płynnego nawozu co rekompensuje mu brak składników. Chyba trafiłem dobrze bo w tym roku zrobił się dwa razy większy
A jakie ty masz okazy? Ile mają lat?

A jakie ty masz okazy? Ile mają lat?
Baobaby zimą śpią, w październiku-listopadzie powinny zgubić liście i w takim stanie pozostaną do maja-czerwca. w tym czasie nie podlewaj bo je zabijesz. możesz co najwyżej raz na tydzień spryskać delikatnie wierzchnią warstwę podłoża.
sprawdzone, mój dzięki temu żyje już 5 lat
sprawdzone, mój dzięki temu żyje już 5 lat

- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
Ja mam baobaby 2 rok;) jutro postaram się wrzucić fotki ;) ja również mam je w przepuszczalnej ziemi tylko że torfowej. Jednego od lipca trzymam cały czas na dworze, ale nie rośnie specjalnie ...