Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Dorotko melduję, że deszczyk przeleciał, ale liczę, że jeszcze do mnie wróci.
Patrzę na Twoje hortensje i nie mogę nadziwić się, że masz tak duży i obficie kwitnący krzew z gałązki ;:202
Powiedz mi, ile potrzeba lat, aby uzyskać taki efekt ? Czy starczy mi życia ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko wczoraj podlało, a dziś od nowa skwar i już miejscami sucho.
Ten krzak ukorzeniałam dwa lata temu, sadzonki pobrałam u znajomej w lipcu, całą zimę gałązki trzymałam w donicy w jasnej chłodnej piwnicy. Nastepnego roku koło czerwca wysadziłam na rabatkę, rosła bardzo szybko. Tej wiosny krótko przycięłam tak na 4 oczka i efekty widać. Cieszę się nią bardzo, szkoda że nie znam odmiany. Jak się kwiaty rozwiną to zrobię zdjęcie i na forum na pewno ktoś mi ją rozpozna. Ukorzeniaj, na pewno wystarczy Ci życia, jeszcze z tych ukorzenionych będziesz pobierała następne sadzonki :lol:
Tego roku udało mi się ukorzenić Pinky Winky.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko Twoja Hortensja NN ma cudne kwiaty - chyba będziemy wymieniać się sadzonkami bo one faktycznie dość szybko rosną .
U mnie rośnie juz 19 odmian a tak niedawno zaczęłam je kolekcjonować ... :;230
Pomidorki megagroniaste mam 4 krzaczki - niektóre dorodne więc nasiona będę zbierać
- na pewno więcej więc Ty masz juz zaklepane.
Współczuję podlewania, ja mam kilkanaście doniczek z roślinami więc też to obowiązek i czasami głownie z tego powodu idziemy na działkę - aby nie padły muszą być podlane choć co trzeci dzień.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Choroba hortensjowa widzę,że się rozprzestrzenia w każdym wątku.Ja mam nadzieję na nowe odmiany u Szmita,tylko jestem ciekawa jak cenowo w tym roku.Dorotko,jestem pod wrażeniem pieknej jeżówki,bo to chyba jeżówka taka czerwona wywinieta?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ja moich hortensji nie liczyłam, na pewno do Ciebie mi daleko, chyba zmieszczę się w 10 odmianowej :D
U mnie rosną dwie niezidentyfikowane. Możemy się wymieniać nie ma problemu.
Proszę zbieraj nasionka z megagrona ( a możesz mu zrobić zdjęcie) ja mam posadzone 3 krzaczki, ale to nie on tylko jakaś odmiana wysokiego koralika.
Ja też wydłubuję powoli z moich pomidorków nasionka, nie wiem jakie wybrać bo wszystkie mi smakują ;:223 a mąż twierdzi, że lekko przesadziłam.
Podlewanie zajmuje mi najwięcej czasu, póżniej to pompowanie i noszenie wiader ze studni :evil: Hortensje muszę podlewać 2x dziennie ( i tak często są zwiędnięte, mimo tyle wylanej wody) kwiaty w donicach od strony południowej też 2 x. Już powoli mnie to denerwuje i wykańcza, jak mam moich chłopców to przynajmniej mi nanoszą wody i już mam dużo lżej. Pasowałoby codziennie wszystko podlać, ale sama nie dam rady.

Małgosiu u mnie jeszcze nie jest to choroba zdiagnozowana :;230 Owszem chciałoby się wiecej, ale nie za bardzo mam miejsce. Tzn tak naprawdę miejsca mam sporo, ale jak przyjeżdża traktor wiosną i jesienią mi orać to pan się złości, że zmniejszam mu co roku pole manewru, nie ma jak cofnąć. Mam wiele miejsc nie zaoranych,a póżniej trzeba brać łopatę i dokopywać. Małgosiu czytałam wczoraj u Ciebie jakie są ceny hortensji, wiesz u nas jest taniej nie wiem jakie duże krzaczki sprzedają u Szmita. Ja kupiłam tego roku dwie z kwiatami jedna za 20 zł, a druga duża za 30 zł.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko aż Ci zazdroszczę takich cen za Hortensje. Ja tylko ze szkółek kupuję bo u nas nie ma więc wiadomo,że doliczyć trzeba koszty kuriera.
Powiększam ilość Hortensji kosztem bylin bo przy nich mniej roboty. Mam też pas ziemi miedzy płotem a stawem ( pośrodku ścieżka z płytek) gdzie wyjątkowo będą tam pasować naprzemiennie bukietowe z krzewiastymi. Podsadzę coś na dole i zminimalizuję ilość pielenia.
Jak wolisz się wymieniać - sadzonkami do ukorzenienia czy ukorzenionymi bo ja to drugie ... :;230
Mnie głownie udaje się z zielonych sadzonek, ze zdrewniałych mam kiepskie efekty.
Posadziłam w czerwcu kilka odmian i wiosną po zimie spędzonej na działce powinny dać początek nowemu krzaczkowi.
Jak zrobić fotkę megagroniastemu - cały krzak, grono czy kształt pomidorka ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu u nas jest duża konkurencja, na nie za dużą wieś są 4 centra ogrodnicze, więc muszą ceny mieć konkurencyjne. Może asortyment nie jest tak wyszukany, bogaty, ale to co chcę dostaję, a jak nie ma starają się sprowadzić.
Krysiu będę starała się ukorzenić, czy się uda nie wiem, więc dobra obcja będzie też taka jak ja wyślę Ci gałązki. Jak mi się uda ukorzenić to dostaniesz ukorzenioną :lol: Ja mam wzloty i upadki w ukorzenianiu, raz idzie lepiej, a nieraz żaden badyl nie wykaże ze mną chęci współpracy :;230
Proszę zrób zdjęcie pomidorkowi, chcę zobaczyć jego kształt, megagronki kilka lat temu u mnie były małe lekko wydłużone, teraz mam na bank koraliki. Wczoraj zebrałam całą miskę średniej wielkości, dałam je sąsiadce.

Po upałach- dziś odpoczynek, od rana z przerwami deszczyk pięknie podlewa. Wczoraj tak intensywnie starałam się cucić zwiędnięte roślinki, że wypompowałam całą wodę ze studni. Po dzisiejszym porannym podlewaniu ( gdybym wiedziała, że mi z nieba nakapie ;:7 nie nosiłabym ciężkich wiader) podchodząc z wiadrami bałam się, że odejdę z niczym, na szczęście przez noc wody napłynęło i napompowałam 5 wiader i 3 konewki.
Powoli zaczynają kwitnąć typowo jesienne kwiaty, mam już pierwsze pąki na chryzantemce o miodowych barwach ( jedyna, która przetrwała u mnie zimę), wrzosy też pączkują :lol:

mój pierwszy tego sezonu asterek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje rabatki powoli przybierają jesienne kolorki, po wczorajszej burzy wiele liści z drzew pospadało zakrywając trawnik. Czyżby jesień była blisko :?:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko jesień już faktycznie puka do drzwi.
Chociaż chciałabym aby lato trwało jak najdłużej to pola już też pustoszeją.
U mnie już nawet co szybsi gospodarze zrobili podorywki i wszystko zaczyna bardziej przypominać jesień niż lato. :(
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko u nas żniwa skończyły się już w zeszłym tygodniu. Teraz ciągniki wożą gnój i orka. Niedługo wykopki, a tu ziemniaki kopie się w końcu sierpnia na początku września. Ja obserwuję roślinki i widzę już duże zmiany, oj za szybko za szybko wszystko przekwita.

Obrazek

Obrazek
hortensja nn
Obrazek
Precjoza
Obrazek
moje ukorzenienie nazwy nie znam, ma piękne długie kwiatostany, jej matka była bardzo wysoka, cudo
Obrazek

Obrazek
Limelight w dwóch odsłonach
Obrazek

Obrazek
Pink Diamond
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie rosną Ci hortensje.
Ja też kilka dokupiłam ale na kwitnienie przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać. :roll:
Jak będę wysyłać czosnek dam Ci znać.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,jednak hortensje wszystkie są piękne i nie dziwię się,że listonosza zaciekawiły,a moze to był tylko pretekst? :;230
Nie mogę doczekac sie do zakupów u Szmita,wczoraj zrobiłam miejsce honorowe na silver dolar,jeszcze jakieś 4 wepchne.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to nie był pretekst :;230 okazało się, że listonosz to też miłośnik ogrodu.
Ja też nie wiem, czy zakończę na tej ilości hortensji, pewnie dojdą inne, tylko muszą mnie zauroczyć. Ale to już w przyszłym roku, teraz listę zakupów należy zamknąć :cry:
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko czy u ciebie też kropi deszczyk ? Z jednej strony cieszę się, bo przez ostatnie dni miałam robotników i przez wielogodzinne cięcie kostki mam zapylone całe grządki ;:219 ...choć miałam, takie ambitne plany.
Powiedz mi, czy cynie wysiewasz bezpośrednio do gruntu ? Przepiękne wyrosły ci kwiaty i te kolory ;:333 to coś dla mnie.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko przeszedł deszczyk, może trwał ok 15 min. Teraz popatrzyłam przez okno, na rabatkach dalej sucho, gdyby popadał całą noc to może by coś wskrzesił. Dziś zwątpiłam, że będzie jeszcze u mnie ładnie, moje rabatki zasychają w przyśpieszonym tempie. Żal patrzeć jak roślinki więdną. Powoli mnie ogarnia zniechęcenie, tak się staram i moja praca idzie na marne. Najpierw zima dała popalić, a teraz susza dziesiątkuje rabatki.
Cynie wysiewam do skrzynki koło połowy kwietnia, trzymam ją w foliaku jak zapowiadają chłodniejsze noce okrywam ją włókniną. Cynie, które Ci się podobają są z zebranych w zeszłym roku nasion. Na drugi rok muszę kupić już nowe nasionka, wypraktykowałam i sprawdziłam, ze cynie są ładne tylko przez dwa sezony, pózniej kwiaty mają dużo mniejsze.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”