Truskawki - uprawa
- 
				juda
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - uprawa
 rianoks
 rianoksCzyli przy tegorocznej cenie to rzeczywiście duży zastrzyk gotówki

W rolnictwie tak bywa wieczna huśtawka ...coś wyjdzie na plus innym razem gorzej u mnie rewelacji nie było bo i mały kawałek i stara plantacja i po przejściach z robalami .....mam nowe nasadzenia i ładne mlode sadzonki więc zaczynam się "odnawiać"
 bo ostatnio coś mi nie wychodziło troszkę miałam problemy zdrowotne i zaraz to widać ..
 bo ostatnio coś mi nie wychodziło troszkę miałam problemy zdrowotne i zaraz to widać ..- 
				juda
majs
Nie pryskałam tylko tyle co wczesną wiosną na pędraka Dursbanem.. a co teraz mam jeszcze czym pryskać?
Pryskałam sadoplonem i dzisiaj mam zamiar topsinem na grzyba

Nie pryskałam tylko tyle co wczesną wiosną na pędraka Dursbanem.. a co teraz mam jeszcze czym pryskać?
Pryskałam sadoplonem i dzisiaj mam zamiar topsinem na grzyba
- 
				rianoks
- 100p 
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
juda pisze:rianoks
Czyli przy tegorocznej cenie to rzeczywiście duży zastrzyk gotówki
W rolnictwie tak bywa wieczna huśtawka ...coś wyjdzie na plus innym razem gorzej u mnie rewelacji nie było bo i mały kawałek i stara plantacja i po przejściach z robalami .....mam nowe nasadzenia i ładne mlode sadzonki więc zaczynam się "odnawiać"bo ostatnio coś mi nie wychodziło troszkę miałam problemy zdrowotne i zaraz to widać ..
hehe no nie tak odrazu zastrzyk:P wróciły sie koszta wkładu... i tyciu tyciu zysku ale troche na + było:) hehe ale to szwagier kieszen troche napełnił bo to jego ja się opiekuje i marnie wychodze ehhh:P a co do ceny to w następnych latach bendzie taniej bo już inni poczuli jakie drogie truskawki poobliczali sobie i zaczeli sadzić także za rok dwa to bendzie taniej:/ i zas cena spadnie i bendą orać bo się nie bendzie opłacac
ehh ta ortografia

- 
				Ewa05
- 500p 
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Mam prośbę, chciałabym posadzić trochę truskawek dla wnuczka, może ktoś podzieli się sadzonkami,
zwrócę koszty przesyłki.

zwrócę koszty przesyłki.
Witam 
Chciałbym posadzić 50-100 sadzonek truskawek mam do dyspozychi jakiś 1 ar ^^ ( moze bedzie wiecej ;) mam pytanko - czy teraz przygotowac ziemie i zasadzić sadzonki, czy może przygotować glebę i zasadzić w przyszłym roku na wiosnę bądź jesień?
 mam do dyspozychi jakiś 1 ar ^^ ( moze bedzie wiecej ;) mam pytanko - czy teraz przygotowac ziemie i zasadzić sadzonki, czy może przygotować glebę i zasadzić w przyszłym roku na wiosnę bądź jesień?  Chcę żeby truskaweczki były dobre, bo je uwielbiam, liczę na kilka porad
 Chcę żeby truskaweczki były dobre, bo je uwielbiam, liczę na kilka porad 

Chciałbym posadzić 50-100 sadzonek truskawek
 mam do dyspozychi jakiś 1 ar ^^ ( moze bedzie wiecej ;) mam pytanko - czy teraz przygotowac ziemie i zasadzić sadzonki, czy może przygotować glebę i zasadzić w przyszłym roku na wiosnę bądź jesień?
 mam do dyspozychi jakiś 1 ar ^^ ( moze bedzie wiecej ;) mam pytanko - czy teraz przygotowac ziemie i zasadzić sadzonki, czy może przygotować glebę i zasadzić w przyszłym roku na wiosnę bądź jesień?  Chcę żeby truskaweczki były dobre, bo je uwielbiam, liczę na kilka porad
 Chcę żeby truskaweczki były dobre, bo je uwielbiam, liczę na kilka porad 
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz bym zasadził parę krzaczków, żeby mieć na następny rok kilka truskawek na smaka, resztę na wiosnę po przygotowaniu ziemi.

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!

- 
				x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Jak sadzić teraz to jak najszybciej przygotować ziemię np. w tym tygodniu i posadzić- też jak najszybciej.
Sadzenie we wrześniu odbija się na plonie i wigorze roślin chociaż na plantacjach sadzą.

Sadzenie we wrześniu odbija się na plonie i wigorze roślin chociaż na plantacjach sadzą.
A jak bym przygotowal ziemie teraz, kupil kompost i zasadzil na wiosne, mialbym pod koniec lipca jakies plony, czy to nie realne?

- 
				x-suzana
Można dać obornik, kompost jak ma się . Jak się nie ma wysiać  teraz żyto albo rzepak, na wiosnę przewrócić to szpadlem, dać troszkę nawozu i sadzić.
Na wiosnę szybciej krzaczą się rośliny. Zbiory będą małe w pierwszym roku.

Na wiosnę szybciej krzaczą się rośliny. Zbiory będą małe w pierwszym roku.
- 
				juda
Jeżeli się sadzi na wiosnę to lepiej oberwać kwiaty żeby sadzonka się rozkrzewiła.. a jeżeli chodzi o tegoroczne sadzenie to jak najszybciej aby przde zimą roślina się rozrosła..

A mój tata skosił nie dawno Owies, bo mieliśmy żniwa. Nada się?? 

- 
				x-suzana
Owies nadaje się ale on jest jary tzn. nie przetrwa zimy na zielono, przed zimą go trzeba przykopać.

przykopać ziemią?? Czy go na zimę "okryć" jakimś materiałem ?? Czyli na razie mam zaorać to moje poletko i potem zasiać owies? I czekać do wiosny?