Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
No tyle mówi teoria, interesowały mnie praktyczne doświadczenia. Nie wiadomo też jakie cechy u tych pomidorków są dominujące, jakie recesywne itp.
Ciekawa jestem czy ktoś próbował bawić się w sianie F1 i czy warto. Jaki mniej więcej procent owoców jest wartościowych.
Ciekawa jestem czy ktoś próbował bawić się w sianie F1 i czy warto. Jaki mniej więcej procent owoców jest wartościowych.
Pozdrawiam Joanna
Poczytaj forum, szczególnie wątek Pomidory od Kozuli, tam zobaczysz jakie my siejemy F, inne wątki pomidorowe też polecam.
-
- 100p
Oczywiście że czytam forum, od kilku lat regularnie. Watki "kozulowe" znam, jednak poruszają one głównie temat krzyżówek Ani i ich losów w kolejnych pokoleniach. Nie kojarzę natomiast opisu doświadczeń z siewem F1 "sklepowych". No ale jeśli nikt się w to nie bawił, ja spróbuję z moim sungoldem i w przyszłym roku zdam relację 

Pozdrawiam Joanna
Dobry pomysł. Megagron też pochodzi zdaje się z wysiewu nasion sklepowych pomidorków, więc może się trafić coś oryginalnego.
Ja mam prawie samokończącego san marzano. Jak przy budowie foliaka dostał w łeb dechą to mu klepki się pomieszały, poszedł na 3 pędy i się skończył... po 2 miesiącach stwierdził ,że chyba jednak urośnie i z boków liści wypuścił pędy. Tak więc "samokończący" ma dopiero 2 grono, bo zakończył się na 1...
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joanno tu jest kilka wątków o pomidorach Kozuli. Ona żeni pomidory i co jakiś czas puszcza w obieg różne pokolenia od F1 do F7. Mnóstwo ludzi tu ma pomidory od Kozuli i z tych krzyżówek selekcjonuje co lepsze okazy. W 10 pokoleniu odmiana się ustala, ale tak od ok. 5-6 powtarza wiekszość cech 2-3 to najwięcej cudaków. Powtarzanie cech zależy od tego co z czym się skrzyżuje, a to jest najczęściej tajemnica producenta. Posiej kilka sztuk i zobaczysz co wyjdzie. I jeszcze jedna uwaga producenci często piszą że coś jest F1 żeby podnieść cenę i zachęcić do kupowania nowych nasion.
Dorota
To prawo jest sformułowane na bazie empirycznej, to nie jest teoria powstała np. w symulacjach komputerowych.Joamor pisze:No tyle mówi teoria, interesowały mnie praktyczne doświadczenia.
Jeżeli masz miejsce, to posiej. Na pewno trafi się coś fajnego w którymś pokoleniu. Jak nie z tych nasion, to z innych.
Tylko miej na uwadze, że może być kompletna klapa. Co nie jest powodem, żeby nie spróbować.
Na przykład?Dorcinda pisze:producenci często piszą że coś jest F1 żeby podnieść cenę i zachęcić do kupowania nowych nasion.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, np Kumato. Wprawdzie nasiona w handlu niedostępne, wydłubałam ze sklepowych. W opisie jest , że to hybryda. Wyrosły dokładnie takie jak sklepowe i smakują tak samo. Podejrzewałam, że to pic na wodę, celowa dezinformacja dla chętnych by je uprawiać a nie kupować w markecie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
Oczywiście, że nie podam konkretnych przykładów, bo ich nie mam. Nie mam też dowodów na to, że tak jest. Niemniej to, że często (jak w przypadku np. kumato) z nasion hybrydy otrzymujemy identyczne potomstwo, daje podstawy do myślenia, że tak jetst ewentualnie, że jest tu krzżówka dwóch bardzo podobnych osobników, a których każdy posiada jakąć specyficzną cechę, bo przecież smak i wygląd pomidora to nie wszystko.
Dorota
@gienia1230
A to mnie zaskoczyłaś tym Kumato F1..
Myślałem że Kumato to ustalone odmiany a Sygenta tylko pilnuje, żeby się nie wyrodziły. I stąd te dziwne ograniczenia licencyjne - niedostępność nasion w handlu na przykład.
Ale ja nie zajmuję się zawodowo ogrodnictwem, to mogę się mylić.
Głupio mi to pisać, bo lubię Twoje posty, ale dopóki nie zobaczę na własne oczy źródła, w którym jest napisane że Kumato to mieszańce F1, to raczej nie uwierzę w to co napisałaś.
@Dorcinda
Ja tylko pytałem, bo nie chciałem się dać zrobić w konia jakimś cwaniakom. Ale jak tylko tak ogólnie wiesz, że ktoś oszukuje , to tak to można napisać o każdym produkcie z dowolnego segmentu. Od chleba, przez lodówki aż po okręty wojenne.
A to mnie zaskoczyłaś tym Kumato F1..
Myślałem że Kumato to ustalone odmiany a Sygenta tylko pilnuje, żeby się nie wyrodziły. I stąd te dziwne ograniczenia licencyjne - niedostępność nasion w handlu na przykład.
Ale ja nie zajmuję się zawodowo ogrodnictwem, to mogę się mylić.
Głupio mi to pisać, bo lubię Twoje posty, ale dopóki nie zobaczę na własne oczy źródła, w którym jest napisane że Kumato to mieszańce F1, to raczej nie uwierzę w to co napisałaś.
@Dorcinda
Ja tylko pytałem, bo nie chciałem się dać zrobić w konia jakimś cwaniakom. Ale jak tylko tak ogólnie wiesz, że ktoś oszukuje , to tak to można napisać o każdym produkcie z dowolnego segmentu. Od chleba, przez lodówki aż po okręty wojenne.
-
- 500p
karthyer jasne:)
dziewczyna pytała tylko w jakim stopniu F1 powtórzą cechy a my ty zaraz do polityki dojdziemy.
A co do kumato to: http://en.wikipedia.org/wiki/Kumato
o ile to może być warygodne źródło.

dziewczyna pytała tylko w jakim stopniu F1 powtórzą cechy a my ty zaraz do polityki dojdziemy.
A co do kumato to: http://en.wikipedia.org/wiki/Kumato
o ile to może być warygodne źródło.
Dorota
-
- 100p
Tym bardziej zachęciliście mnie do zabawy
Tym bardziej, że moje pomidory "kozulowe" mimo że różnią się smakiem i wyglądem w zasadzie wszystkie są niezłe lub bardzo dobre.
A pomidorki Sungold szczerze polecam, najlepsze koktajlówki jakie jadłam.

Tym bardziej, że moje pomidory "kozulowe" mimo że różnią się smakiem i wyglądem w zasadzie wszystkie są niezłe lub bardzo dobre.
A pomidorki Sungold szczerze polecam, najlepsze koktajlówki jakie jadłam.
Pozdrawiam Joanna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karthyer, Dorcinda podała Ci źródło, a ja twierdzę że Kumato to raczej odmiana ustalona, zresztą jest o tej odmianie wątek. Czyli w wikipedii jest napisane to co chce Syngenta, by chronić własne interesy.
A tak wg mnie, to dla tych, którzy jedzą tylko marketowe pomidory, to Kumato jest smaczny, ale dla mnie (nie jadam pomidorów z marketu, tylko z własnego ogródka) przeciętny, nie powala na kolana. Noo, to dosyć subiektywna ocena, bo za "czarnymi" nie przepadam
.(Zwłaszcza tu, w New Jersey
)
A tak wg mnie, to dla tych, którzy jedzą tylko marketowe pomidory, to Kumato jest smaczny, ale dla mnie (nie jadam pomidorów z marketu, tylko z własnego ogródka) przeciętny, nie powala na kolana. Noo, to dosyć subiektywna ocena, bo za "czarnymi" nie przepadam

Pozdrawiam! Gienia.
Jak ocenić, czy podmidor Green Zebra dojrzał? Jeden lekko się zażółcił, reszta zielona.