Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata

Post »

Marzko, kwiaty w większości same się wysiewają, czasami coś przesadzę, kiedy widzę, że jest za wysoko, za nisko, czy kolory nie takie. I tu nie patrzę na to, czy to środek lata, czy nieodpowiednia pora, bo wiem, że później nie będę pamiętała, co chciałam zmienić. Ale nikomu nie polecam tego sposobu, to męczenie roślin. A Twój ogród wymaga trochę czasu, ja też miałam łyse placki, długo nic nie kwitło i myślałam, że kwiaty u mnie w ogóle się nie wysiewają. Zobaczysz, już w przyszłym sezonie będziesz cieszyła się fajnymi rabatkami. Kiedy wydawało mi się, że wszystkiego jest mało, siałam onętki, nagietki, maczki, aksamitki i byłam zachwycona prez całe lato. A teraz jest odwrotnie, szukam miejsca właśnie na te kwiaty i z trudem znajduję :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Skrzętnie notuję listę życzeń, którą podeślę Ci wkrótce. Do tej pory wszędzie trawa była u mnie, więc siać nic się nie siało. Teraz zrywam darń na małych rabatach. Liczę, że kwiatki się wysieją, jak np.bratek z jesieni.
Aksamitki u mnie są, twardziele na piasku sobie radzą, tytoń zaczyna mi kwitnąć. Też jest rewelacyjny, no i dostałam orliki od Marysi(Maski), Basi(Barabelki) one za rok powinny mi zakwitnąć. Liczę na brak pustych placków. Dziękuję za otuchę. Czasem potrzeba czegoś takiego, potem jest kop do dalszego działania.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irminko piszesz, że rudbekie kwiaty jesieni, ja już widzę na FO astry. Mój dzielżan zaczyna pokazywać zabarwione pączki. Piękny biały liliowiec z seledynkiem, cynie ja też w tym roku doceniłam, a dalie masz takie piękne i tyle ich. Nie zapominasz gdzie są, żeby je wykopać.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja właśnie zmieniłam zdanie o floksach. Bardzo mi się spodobały szczególnie te odmiany zimnego różu i fioletu. Z czym łączych w kompozycjach bo nie widać na zdjęciach. :?:

Jednak do aksamitek jeszcze się nie przekonałam. Nie lubię ich zapachu. ;:224
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

;:7
kolejne wspaniałe miejsce, które będę odwiedzać. Pięknie :D

Pozdrawiam serdecznie :) :) :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, w przyszłym roku nam pokażesz!!!
;:3
Masko, opóźniam kwitnienie dzielżanów i niektórych słoneczniczków, bo chcę, by kwitły długo jesienią, kiedy coraz mniej jest kwiatów. Przycinam je w pewnym momencie, są wtedy nieco niższe, ale mają też zwarte i nierozkładające się kępy :)

Jolu, właśnie podsadziłam floksy pysznogłówką (przesadziłam ją :oops:), a u Babuchny widziałam floksy połączone z liliami i bardzo ładnie to wygląda. Podpatrzyłam też na forum łączenie różnych kolorów floksów i spróbuję także takiej aranżacji. Te floksy, które pokazuję teraz to tegoroczne nabytki, kupione jako kwitnące. Są niskie i nie wiem, czy taka ich uroda, czy tak były prowadzone. Floksy, które mam są raczej wysokie (też je przycięłam i opóźniłam pojawienie się kwiatów)
Jolu, Ty na aksamitki tylko patrz! :lol:

Witamy i zapraszamy Justynę, Tynię 83 :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ciekawe - kiedy to robisz powiedz proszę?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Tak, na aksamitki będę patrzeć i to na zdjęciach i z daleka. Nie czuć zapachu i czasem ożywiają lub podkreślają coś na rabacie. :lol:
Floksy widziałam też z hortensjami. Wspaniale to wyglada. :uszy
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Jaki piękny bukiecik na powitanie :)

Jeżeli chodzi o floksy to mam obiecane białe od mojej Mamy i zamówiłam sobie koralowe, już się nie mogę doczekać przesyłki. Teraz jeszcze poluję na takie o dwubarwnych liściach :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, dzielżany przycinam w czerwcu lub lipcu, kiedy już są spore, ale jeszcze nie zbierają się do kwitnienia. Pokrój jest zdecydowanie lepszy :)

Justynko, a ja szukam białych w swoim ogrodzie, gdzieś powinny być, ale tysiąc razy zmieniałam co do nich koncepcję :;230

Aprowizacja jest dużo milsza, kiedy dodatkowo przytachamy nową roślinkę...

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irminko, wyłopatkowałam Ci piołunki, moglibyśmy w czwartek podrzucić je do M. do pracy, ale nie wiem... bo pisałaś, że ostatnio wyszłaś za mąż :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, Ty aksamitki tylko podziwiaj, ja też ich nie wącham

Irminko pozwól, że wlepię Ci swoją dalię, ot tak, bo Cie lubię. Jak nie chcesz to ją wyrzucę.
Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, na 'wyszłam za mąż, zaraz wracam' usłyszałam 'nie dokazuj miła, nie dokazuj, przecież nie jest z Ciebie....'
Piołun przechowaj mi jeszcze trochę, proszę, a wymiany bardziej hurtowe przełóżmy na koniec sierpnia, bo zamierzam uporządkować wtedy ogród i wyprowadzić trochę roślin :)

Szukałam dalii (niebieskiej), ale takiej nie ma. Więc nieśmiała róża dla mojej Sąsiadki ;:3

Obrazek

Marzko, ta dalia w tym kolorze fiołkowym? łabsolótnie PIĘKNA!!! ;:167
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, widziałaś 'taką sobie' Marzenkowa dalię? (zakładam, że Miłka zajrzy tu niebawem)

Obrazek[/quote]

Jaka złudna jest pamięć koloru. Byłam przekonana, że to zbliżone kolory dalii i malwy. To zabawne, bo te same kolory są w podpisie
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Hehe! Dobrze zakładasz! Dalia piękna! Co prawda nie wygląda na 'Mum's Special' ale czy to ważne? Jak kupuje się dalie w kapersach to jest małe prawdopodobieństwo, że będzie taka jak na obrazku. Ja mam kilka takich kuch, w dodatku egzemplarze zdziczałe, ale chyba poswięcę jakiś post niebawem temu problemowi i nie bedę tu zawracać głowy.
Ta dalia jest piękna i szlachetna, ale po prostu inaczej sie nazywa! chyba chcę ją mieć ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”