Kawon ( arbuz ) - część 2
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Czyli mówicie że pod agro sie nie opłaca?? To po co kupowałem a moze znajdzie się ktoś komu pomogła w czymś?? to niech napisze w czym 

Karol
Pod agro się opłaca bo jest cieplej i arbuzy lepiej rosną to po pierwsze a po drugie chroni przed przymrozkami ja miałem na wiosne przykryte część włókniną a częsc nie i te które były przykryte rosły lepiej tylko przy upałach musisz ją ściągnąć bo pod nią szybko rozwijają się choroby grzybowe oczywiście na wiosne przed posadzenim można wyłożyć ziemie czarną agrotkaninę ta również podwyższa temperature i dodatkowo chroni przed chwastami
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesz niejednoznacznie...
Okrywanie na noc szczególnie po 15 maja do połowy czerwca kiedy temperatury w nocy są niskie poniżej 10 stopni bardzo pomaga agro ponieważ dogrzewa rośliny i jest mniejsze prawdopodobieństwo że się przeziębią, a jak Ci się przeziębią to później tracą szybkość wzrostu, koleś z mojej wsi gość po 50-tce taki ogrodnik amator jak i ja ma arbuzy tylko na czarnej agro rosną na dziko niczym nie pryska nie przykrywa i ma piękne zawiązki owoców, a ja rok temu przykrywałem bawiłem się i co największy owoc ok 3,5kg, w tym roku zrezygnowałem ze ściółkowania, ale do tego powrócę z tym że czarna agro a nie jak rok temu czarna folia, bez osłon chyba że kilka szt. dla porównania, większy rozstaw w tym roku dałem 100x40 za rok dam przepisowe 100x100, do tego obornik w dołek podlewanie skrzypem i pokrzywą naprzemiennie później jeszcze trochę chemii na grzyba. I co mam nadzieję że się uda : ) A tak i jeszcze zamówię dobrą pogodę tzn. 4 dni słońca dzień deszczu : ) powinno być gites : )
Okrywanie na noc szczególnie po 15 maja do połowy czerwca kiedy temperatury w nocy są niskie poniżej 10 stopni bardzo pomaga agro ponieważ dogrzewa rośliny i jest mniejsze prawdopodobieństwo że się przeziębią, a jak Ci się przeziębią to później tracą szybkość wzrostu, koleś z mojej wsi gość po 50-tce taki ogrodnik amator jak i ja ma arbuzy tylko na czarnej agro rosną na dziko niczym nie pryska nie przykrywa i ma piękne zawiązki owoców, a ja rok temu przykrywałem bawiłem się i co największy owoc ok 3,5kg, w tym roku zrezygnowałem ze ściółkowania, ale do tego powrócę z tym że czarna agro a nie jak rok temu czarna folia, bez osłon chyba że kilka szt. dla porównania, większy rozstaw w tym roku dałem 100x40 za rok dam przepisowe 100x100, do tego obornik w dołek podlewanie skrzypem i pokrzywą naprzemiennie później jeszcze trochę chemii na grzyba. I co mam nadzieję że się uda : ) A tak i jeszcze zamówię dobrą pogodę tzn. 4 dni słońca dzień deszczu : ) powinno być gites : )
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
... i zaprasza całe siedlisko nornic
no chyba, że ktoś nie ma ich w okolicach ogrodu.
Przemek ma racje, agro się przydaje na początku uprawy, kiedy nocy są zimne lub w środku sezonu jak pogoda się popsuje i będą duże wahania temperatur.
Och...Piotrek mnie wyprzedził
tak, zgadzam się z tym rozstawem, ja tez w tym roku posadziłam za gęsto ... a na początku wydawało się, że za rzadko
teraz mam istny dywan z liści arbuzowych, muszę czasami robić sztuczną dziurę nad arbuzem, żeby promienia słoneczne się dostawały

Przemek ma racje, agro się przydaje na początku uprawy, kiedy nocy są zimne lub w środku sezonu jak pogoda się popsuje i będą duże wahania temperatur.
Och...Piotrek mnie wyprzedził

- Prazyn
- 200p
Tylko mnie najwięcej martwi to że podwyższa w nocy temperature tylko o 2*. A ja chciałem utrzymać temperature na poziomie 24*
. Może jest jakiś sposób żeby szło tak zrobić

Karol
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrek, toć to JEDNO zdanie!piotrek7725 pisze: Okrywanie na noc szczególnie po 15 maja do połowy czerwca kiedy temperatury w nocy są niskie poniżej 10 stopni bardzo pomaga agro ponieważ dogrzewa rośliny i jest mniejsze prawdopodobieństwo że się przeziębią, a jak Ci się przeziębią to później tracą szybkość wzrostu, koleś z mojej wsi gość po 50-tce taki ogrodnik amator jak i ja ma arbuzy tylko na czarnej agro rosną na dziko niczym nie pryska nie przykrywa i ma piękne zawiązki owoców, a ja rok temu przykrywałem bawiłem się i co największy owoc ok 3,5kg, w tym roku zrezygnowałem ze ściółkowania, ale do tego powrócę z tym że czarna agro a nie jak rok temu czarna folia, bez osłon chyba że kilka szt. dla porównania, większy rozstaw w tym roku dałem 100x40 za rok dam przepisowe 100x100, do tego obornik w dołek podlewanie skrzypem i pokrzywą naprzemiennie później jeszcze trochę chemii na grzyba.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- piotrek7725
- 200p
BRZOSKWINKA co poradzę tak już mam, lubię dużo pisać, nie zwracając uwagi na przecinki i na kropki. Wiem że to może Wam się źle czyta, będę się starać obiecuję, ale nie wiem czy to cos da po prostu tak mam 
Dobra nie schodźmy z tematu...

Dobra nie schodźmy z tematu...
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Szklarnia z szyb to najlepsze rozwiązanie ja mam i nie żałuje gdy jest gorąco zrucam szyby a na noc zakładam temperatura nie spada poniżej 20'C 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- Prazyn
- 200p
Ale w sumie to zauważyłem szybszy wzrost zarówno pędów jak i owoców pod agrowłókniną 
A ktoś już miał sytuacje że posadził za wcześnie do gruntu arbuzy i musiał nakryć agro bo były przymrozki? Ochroniły?

A ktoś już miał sytuacje że posadził za wcześnie do gruntu arbuzy i musiał nakryć agro bo były przymrozki? Ochroniły?
Karol
- piotrek7725
- 200p
Ja zawsze sadzę po 15 maja ale rozsadę miałem w tunelu okrytym folią, dodatkowo od 15 kwietnia do 15 maja okrywałem je jeszcze podwójna albo potrójną warstwa agro, jednak kiedyś miałem mały wypad na całą nockę i tego nie zrobiłem wniosek - cukinia która już wzeszła całkiem padła tak więc agro chroni od przymrozków ale nie zbyt wielkich...
Przecież gdyby nie chroniła to w końcu nie była by tak popularna ;)
Przecież gdyby nie chroniła to w końcu nie była by tak popularna ;)
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Ja mam spory ogród i połowę roślin okrywam agro i co żyją jak żyły dokładne owinięcie rośliny w taką kołderkę skutkuje naprawdę 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- piotrek7725
- 200p
Tak nie mówię że agro nic nie daje bo to jest widoczne gołym okiem, ale gdy rozważę + i - to jednak brak agro wychodzi lepiej, najważniejsze choroby grzybowe pod agro bardzo się szybko rozszerzają po drugie praca nie oszukujmy się agro musimy zakładać i zdejmować po trzecie koszta - nic za darmo. Plusy są duże bo szybszy wzrost ale według mnie przegrywają z najważniejszym minusem - z chorobami. Na powietrzu to jednak na powietrzu wiaterek jest i one się tak nie duszą, tunel to co innego ale agro na wysokości powiedzmy 50 cm albo bezpośrednio położona na roślinach nie spełnia swego celu :/
- piotrek7725
- 200p
Nie wiem ja się zbytnio nie znam ale na chłopski rozum jak jest za nisko to wszystko co paruje nie ma się gdzie rozchodzić ja bym zrobił coś takiego:
słupki h=2m w rozstawie 2x2 i wszystko połączone sznurkiem a na to agro Nie trzeba by było całości zrzucać tylko "otwierać" boki, do tego można by było wygodnie chodzić pod taka agro, fakt jest taki że taka konstrukcja była by słaba, choć tez w zależności od solidności wykonania.
słupki h=2m w rozstawie 2x2 i wszystko połączone sznurkiem a na to agro Nie trzeba by było całości zrzucać tylko "otwierać" boki, do tego można by było wygodnie chodzić pod taka agro, fakt jest taki że taka konstrukcja była by słaba, choć tez w zależności od solidności wykonania.