Moja zielona ścianka
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twoja kolekcja jest fantastyczna. Mam nadzieję, że znajdziesz chwilkę, by opowiedzieć coś o bonsai - od niedawna fascynuje mnie ta sztuka pielęgnacji roslin - ale jeszcze nie odważyłam się wprowadzić ją w czyn. Bardzo ciekawy zbiór roślin, widać, że wkładasz w to masę serca

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cykas był ładny jak go przyniosłem z marketu, miał chyba z 12 pięknych zieloniutkich liści. Przez rok marniał, zostały mu 2 na wpół zielone liście... Tutaj, dzięki radom chłopaków, odżył i wypuszcza 4 nowe listki - jest cały czas na balkonie (z rana cień, po południu słońce).
Za 20-30 zł w markecie (np. Auchan) można już kupić bardzo pięknie wyrośnięte rośliny.
Za 20-30 zł w markecie (np. Auchan) można już kupić bardzo pięknie wyrośnięte rośliny.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Wracając do bonsai... "Wzięło mnie" w tym roku na rośliny z liśćmi akacjo-podobnymi. Mam już trochę wyrośnięte siewki jakarandy, delonki, akacji srebrzystej, mimozy - z których w przyszłości będę próbował tworzyć coś na kształt bonsai. Oczywiście te "efekty" będę tutaj wklejał.
Wszystko to praktycznie z braku miejsca - ale kto go ma za dużo w mieszkaniu, prawda ?
Myślę, że kto tylko ma ochotę powinien spróbować. Fakt, że trzeba do tego dużo cierpliwości - rośliny doniczkowe nie rosną przecież tak szybko jak te ogrodowe na wolnym powietrzu.
Ale próbować warto - nie zrażać się. Polecam na początek np.: szeflerę drzewkowatą, fikus beniamina (chociaż to bardzo kapryśna roślina).
Wszystko to praktycznie z braku miejsca - ale kto go ma za dużo w mieszkaniu, prawda ?
Myślę, że kto tylko ma ochotę powinien spróbować. Fakt, że trzeba do tego dużo cierpliwości - rośliny doniczkowe nie rosną przecież tak szybko jak te ogrodowe na wolnym powietrzu.
Ale próbować warto - nie zrażać się. Polecam na początek np.: szeflerę drzewkowatą, fikus beniamina (chociaż to bardzo kapryśna roślina).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Kochani - mam znowu szansę na działkę - i nie chcę zapeszyć ale wczoraj sąsiadka znowu podjęła temat. W sumie ci moi sąsiedzi vis a vis zwodzą mnie już 2 rok (mieli się budować i wyprowadzić, potem znowu nie i tak w kółko). A bardzo mi na niej zależy (i oni to wiedzą) bo działka położona jest na wprost mojego balkonu w linii prostej 200m (widać ze zdjęcia nr 1).
Trzymajcie za mnie kciuki proszę.
Trzymajcie za mnie kciuki proszę.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.