Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce ? tak jak do placków ziemniaczanych i jedną cebulę.
Odciskamy nadmiar wody, pieprzymy, solimy i dodajemy czosnek, pieprz do smaku.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy.
Wszystko robimy na oko w domu, więc z proporcjami nie wiem jak podać, ale powiem tak, ja masę robię jak na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojony w kosteczkę boczek, mięsko i drugą cebulę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, wylewamy do niej masę.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę a nawet do 1,5 h)
Po upieczeniu warto odczekać 5 ? 10 min zanim rozkroimy babkę /ziemniaki trochę się ?zawiążą?/.
Podawać z ulubionym sosem, smaczna też sama. Ja najbardziej lubię z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO
