mam jeszcze 3 małe Bingo o masie około 200 g ,mam nadzieje że zdąża urosnąć, u mnie bardzo późno zaczęły wiązać owoce, sadziłem w tym samym czasie obok melona Malaga który ma juz ponad 1,5 kgRewi pisze:Ładne bingo masz tylko 2 owoce?
Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie sezon arbuzowy niestety dobiegł końca. Pozasychały wszystkie pędy i liście, więc nie pozostało nic innego jak zebrać owoce:

Plon skromy w porównaniu do poprzednich lat, ale coś będzie do zjedzenia. Te małe są chyba zielone, nie wiem czy dojrzeją w piwnicy lub w domu
Trzymanie na słońcu chyba odpada bo zwiędną.

Plon skromy w porównaniu do poprzednich lat, ale coś będzie do zjedzenia. Te małe są chyba zielone, nie wiem czy dojrzeją w piwnicy lub w domu

Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Suppa nie smuć się, ja mam tylko 2 szt arbuzów w tym rokuSuppa pisze:Plon skromy w porównaniu do poprzednich lat, ale coś będzie do zjedzenia.

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Dobre i to
Za rok muszę obrać inną strategię ochrony, tylko nie wiadomo czym. Wiem tylko, że Ridomil i Acrobat w ogóle nie powstrzymały rozwoju choroby
Kurczę, i pomyśleć że trzy lata temu wcale nie pryskałem a arbuzy rosły jeszcze w drugiej połowie września jak dobrze pamiętam..

Za rok muszę obrać inną strategię ochrony, tylko nie wiadomo czym. Wiem tylko, że Ridomil i Acrobat w ogóle nie powstrzymały rozwoju choroby

Pozdrawiam, Maciek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej.
Jestem świeżo upieczoną działkowiczką i wszystko robię metodą prób i błędów. Zachciało mi się arbuzów. Kupiłam w markecie (nawet nie mam pojęcia jakie
), wysiałam - o dziwo wzeszły. Na wiosnę 4 wsadziłam do tunelu, 3 do gruntu. Nie miałam pojęcia o agrowłókninach, opryskach i wielu innych rzeczach. W tunelu mam dżunglę - już dawno nie wiem, gdzie jest który krzak. Pilnuję tylko, żeby nie właziły na drugą stronę w pomidory, bo żaden krzak pomidora nie udźwignie arbuza
Dochowałam się 14 owoców w różnym stadium wzrostu - najmniejszy jak dwie pięści. I tu pojawia się pytanie: czy kolejne sztuki mam obrywać, żeby te mogły wystarczająco urosnąć?
Jestem świeżo upieczoną działkowiczką i wszystko robię metodą prób i błędów. Zachciało mi się arbuzów. Kupiłam w markecie (nawet nie mam pojęcia jakie

Pozdrawiam, Joanna.
Yoni ja bym ci radził ich nie obrywać roślina sama zrzuci nadmiar zawiązków i sama zdecyduje kiedy już wystarczy a tamte zdoła wyrzywić wychodzi że masz średno po 2 arbuzy na krzaku to nie jest jeszcze za dużo jak chcesz możesz je zasilić jakimś nawozem albo gnojówką np z pokrzyw powiedz jaki kolor mają owoce po tym można poznać jaka to odmiana
-
Te 14 szt. rośnie w tunelu na 4 krzakach, więc po 3,5 na krzak. Są okrągłe. Jak małe, to mają ciemnozielone paseczki na jaśniejszym tle, a potem całe ciemnieją.
Pozdrawiam, Joanna.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem Przemek czy zidentyfikujesz poprawnie arbuza którego koleżanka kupiła w markecie
A co do chorób najlepiej jest pryskać Miedzianem zanim jeszcze widać jakieś oznaki chorobowe i oberwać liście na których są jakieś zmiany

A co do chorób najlepiej jest pryskać Miedzianem zanim jeszcze widać jakieś oznaki chorobowe i oberwać liście na których są jakieś zmiany

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Jeżli yoni kupiła nasiona w markecie to są dwie możliwości co do odmiany albo sugar baby albo nasz rosario chyba że to nasiona wydłubane z arbuza to wtedy trudno określić.Yoni ja na twoim miejscu bym zostawił te zawiązki i zasilił rośliny kiedy roślina nie będzie w stanie wyrzywić owoców sama zrzuci te najmniejsze zalążki a jeśli się zawiązują to znaczy że rośliny są silne i zdrowe a to gwarantuje udany plon a poza tym odmiany które wymieniłem nie rosną ogrone 3-5 kg
-
Odnośnie nasion to pamiętam tylko, że były z firmy Legutko.
Jak kupowałam, to nawet nie wiedziałam, że są jakieś odmiany arbuzów
. Może jutro zrobię fotki, to wrzucę. Trochę boję się zasilania chemią bo przecież to wszystko znajdzie się potem w owocu. Nie mam ani skrzypu ani pokrzywy. Mogę kupić obornik w proszku lub granulkach i rozpuścić w wodzie. Podleję i mam nadzieję, że nie popalę 

Pozdrawiam, Joanna.
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
yoni bardzo dobry pomysł z granulowanym, nie masz pokrzywy albo skrzypu nic takiego rowerek przejażdżka z nożykiem i na pewno gdzieś w rowie będzie takowy rósł, ze skrzypem gorzej rośnie raczej na polach a nie na zaniedbanych rowach, głównie tam gdzie jest wilgoć...
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tam gdzie wilgoć to rośnie skrzyp bagienny (on ma inne właściwości), zwykły skrzyp u nas rośnie na piachach.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Skrzyp można znaleźć na nieurzytkach rolnych lub na ziemiach ubogich w wapń ale jak nie masz skrzypu pokrzywa też się nada a takowa rośnie wszędzie 

-
Myślałam, że już za późno na robienie gnojówki ze skrzypu lub pokrzywy. "Żywych" chwastów u mnie dostatek. 

Pozdrawiam, Joanna.
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
kupiłem agrowłóknine p17 i nie wiem co teraz zrobić czy tunel lub coś innego nie wiem czy jest sens przykrywać jak nie ma przymrozków

Mi się nie chce wierzyć że taka cieniusienka agro ochroni roślinki przed mrozem?

Mi się nie chce wierzyć że taka cieniusienka agro ochroni roślinki przed mrozem?
Karol