Kwiaty i kwiatki IwonkiD

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty i kwiatki IwonkiD

Post »

No i niestety nie mam zdjęć gerber w pełni kwitnienia bo odłożyłam to na pózniej i normalnie przeoczyłam je podczas sesji zdjęciowej ale zrobiłam teraz fotki i jedna ,biała już nie ma na razie kwiatów,czerwona ma ostatni kwiat w przekwicie i różowa jeszcze ma jeden ładny kwiat ale szystkie mają znowu malutkie pączki w głębi rozetki.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Dorotko już miałam daaawno temu krotona podobnego tylko miał wycinane liście i niestety jeszcze wtedy moja wiedza na temat kwiatów była bardzo skąpa i niestety go straciłam a teraz sam tak jakoś wpadł mi do wózka i śmiał się do mnie,że nie miałam sumienia go odstawić :;230
Pinulo wyściskany i wymiziany już od cioci Dorotki ;:196
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Ładna rózowa gerberka lubię te kwiatki

-- 5 sie 2012, o 09:44 --

Mam nadzieje ze Pinulo wytrzymał wyciskanie ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękna gerbera ;:63 .Po ile płaciłaś.Ja jakoś nie trafiam na nie w sklepie :roll:
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Joluś kupowałam je u mnie w Tesco po 3.49zł ,była jeszcze zółta ale już nie miałam miejsca i dwie ręce zajęte i piesek na smyczy i do domu kawałek .. :D
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Piękne są twoje gerbery ;:oj , ja jakoś nigdy nie skusiłam się na nie, obawiałam się że mam za mało słonka żeby ładnie kwitły ;:224
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Dorotko wytrzymał bo to takie maleństwo drobne ,że ściskamy w miarę delikatnie coby go nie uszkodzic :;230
Tereniu ;:196 dzięki..no fakt ,Że lubią słonko i najpierw postawiłam je na południowym oknie ale potem potrzebowałam tam miejsca i przenioslam na górę na wschodnie okno :)
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zajrzałam i ja :wit ale u ciebie różnorodność, piękne rośliny i jaka mnogość ;:oj a i zwierzaczków sporo ;:138 podoba mi się tutaj więc będę zaglądać, a utrzymania - zazdroszczę ;:108 Mam swoją trzeci rok i niestety nie radzi sobie zupełnie, a to już sierpień :oops: chyba była już za duża i kiepsko przezimowała, żałuję teraz, że nie próbowałam ukorzenić tak jak ty ;:223
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Sylwio :wit witam serdecznie w moich skromnych progach i dziękuję za miłe słowa ;:196 Zaglądaj kochanie kiedy tylko chcesz ,serdecznie zapraszam i będzie mi bardzo miło ;:196
Teraz jest dobry moment na robienie sadzonek sundavilli i innych ;:108 ja własnie o tej porze w ubiegłym roku cięłam sadzonki różowej i bugenwilli i obie kwitły mi w pazdzierniku czy listopadzie i sundawila potem stała całą zimę na południowym parapecie i cały czas rosła ale niestety słabo kwitnie pewnie z tego powodu,ze nie przeszła snu zimowego w chłodzie.Myślę,że na część zimy powinnam ją jednak wynieść na zimny zabudowany taras tam gdzie reszta zimowała.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Ostatnio zauroczyly mnie rośliny o ozdobnych liściach a zaczęło się od dwóch zdobycznych szczepek koleusów,które dawno temu uprawiałam.Wtedy jeszcze nie było tych nowych odmian,które są dzisiaj jak np.ROKOKO .Naoglądałam się zdjęć na FO i mój apetyt wzróśł.Kupiłam nasionka i wysiałam 20 ,wzeszło 17 ale kilka juz niestety padło zanim wypuściły pierwsze listki.Zanim urosną to jeszcze upłynie trochę czasu więc oczekiwanie skrócilam kupując szczepki różnokolorowe.
I oto moje nowe nabytki z paczuszki od forumki Ani [foorfooq]

Obrazek
A te moje zdobyczne rosną jak oszalałe i to mi się podoba :D

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękne koleusy ;:oj ;:138
Też mam kilka :tan
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

piękne ;:oj
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwona, ja ostatnio rzadko na FO, a chcę pobrać szczepki mojej -, bo stara jest, słabo rośnie i dopiero bierze się za kwitnienie, a miała prawie dwa metry ;:223 miała, bo pędy jej usychają, choć zmieniłam jej wiosną ziemię. Stąd moje pytanie, czy pobierać sadzonki z pędów które wydają pąki, czy szukać takich bezpłodnych :;230 ???

a koleusy piękne, coraz bardziej mi się podobają ;:108
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Jolu dzięki ..a widziałam Twoje też piękne ;:196 a takich jak te dwa u góry na pierwszej fotce Twoich koleusków to nie mam ;:oj ;:oj
Poliokola dziękuję ;:196
Sylwio szczepki mogą być i z pędu kwitnącego i nie ..na 7 stronie zobacz przykładową sadzonkę jaką zrobiłam od różowej sundavilli,ta byla maleńka ale można pobrać i większe 10-15 cm z bocznych rozgałęzień.Ważne ,żeby nie były cieniutkie i wiotkie tylko sztywne i z dojrzałymi 6-8 listami i ze stożkiem wzrostu. Ukorzeniam w wodzie na keramzycie i jak ma bardzo ciepło tak ok.30stopni to potrafi i po tygodniu się ukorzenić a wahania temp.opózniają ten proces.
Życzę udanego ukorzeniania ;:196
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Iwonko piekne koleuski ja tez otrzymałam od forumowej koleżanki i mam 4 ładne gatunki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”