Trawnik na groblach a oprysk?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Trawnik na groblach a oprysk?

Post »

Witam
Mam pytanie czy istnieje oprysk na trawnik założony na groblach wokół stawy(ryzyko dostania sie z deszczem do wody), trawa jest teraz bardzo młoda schodzi taki co by nie zaszkodził rybkom i trawie czy zostaje mi tylko randapowanie pojedynczych chwastów pędzlem.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola, czy możesz dokładnie opisać o co ci chodzi? Nie do końca rozumiem. "Oprysk na trawnik" czyli chcesz zlikwidować trawnik czy tylko chwasty? Jeśli to drugie, to jakie chwasty?

Ja podpowiem tylko, że przy ew. oprysku można użyć osłonki herbicydowej, a środek zależy od tego, co chcesz zwalczyć. Z reguły jednak środki takie są bardzo szkodliwe dla środowiska wodnego, co jest podkreślane w opisach na opakowaniach. Musisz więc pilnować prognozy pogody i jeśli pryskać, to w dni bezdeszczowe (co najmniej kilka godzin).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Post »

tylko i wyłącznie chwasty trawka młoda ładnie schodzi golfowa dwie skarpy mam w miare jakieś 45 stopni ale dwie to tak z 70-80 boje sie zeby nie zaszkodzic rybom chwasty to babka zwykły perz albo jakas trawica bo kepkami i takie cos rozetka lisci przy glebie w kształcie kółka a od tego wyrastaja białe kwiatki na cienklich precikach pospolity chwast ale nie znam nazwy zero mniszka jaki oprysk by sie sprawdził? pryskałabym na pewno z osłonką bo już kilka roślinek posadziłam :lol:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma środka, który odróżni perz od innych traw- można jedynie wykropić wszystkie trawy, a potem zasiać te co się chce. Jednak przy regularnym koszeniu perz nie jest problemem, podobnie i większość innych chwastów. Jak wyżej- kłopot nad wodą jest duży. Wydaje się(przynajmniej nie ma takiej informacji), że ostatecznie dopuszczony może być Aminoplielik Plus(ale nie 'Gold'!) http://google.interia.pl/szukaj/kopia,i ... lik%20plus a i to radziłbym do oprysku punktowego.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”