witam
przeczytałam wątek i chciałabym wtrącić również swoje trzy grosze...
pomysł Andrzeja jest skuteczny i niezbyt drogi. podobnie sprawa ma się do cegieł, ja myślę, że można by było ją umieścić na podsypce piaskowo-cementowej (tak się prawdopodobnie nazywa ten suchy beton) i też zdała by egzamin.
oczywiście sądzę, iż najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie obrzeży z kostki granitowej o wymiarach 6x6 bądź 10x10 układając ją na podsypce piaskowo cementowej, ale to jest niestety kosztowne. chociaż gdybyśmy policzyli koszty rolborderów wymienianych co 2-3 lata lub drewnianych podkładów kolejowych to chyba wyszłoby na to samo.
ja osobiście wolałabym zainwestować w rollbordery z prostej przyczyny: w późniejszych latach użytkowania ogrodu, gdyby mi się znudził dotychczasowy kształt rabat, nie miałabym problemu ze zmianą. ale gdybym wiedziała, że już zawsze mój ogród będzie miał takie kształty (nie koniecznie te same rośliny) to zainwestowała bym raz a dobrze w kostke granitową i podsypkę
wykonując obrzeża trawnika należy pamiętać, że trawa ma korzenie sięgające 20-30cm wgłąb ziemi więc nie ma co głęboko kopać, no i pamiętać należy również o tym, aby wysokość obrzeża była troszkę wyższa niż powierzchnia gruntu, tak aby jadąc kołami kosiarki po tymże obrzeżu skosić trawnik na odpowiedniej wysokości, jednakowej na całej powierzchni trawnika
zrób jak uważasz, przecież to Twój ogród, my tu tylko podpowiadamy
pozdrawiam
...Gdyby nie przyroda, człowiek nie miałby gdzie oczu zawiesić i nadziwić się cudami...