Ogród-moja obsesja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród-moja obsesja

Post »

Marysiu, u mnie zainteresowały złodziei tylko ogórki, ale na szczęście zdążyłam już wcześniej zrobić trochę przetworów. Kwiaty ich nie interesują, bo chyba teraz ciężko sprzedać.
Tułacza kupiłam taniutko, a z wojażami się poprawię, ;:196 jakoś ten rok mam bardzo aktywny. Rozwarem niebieskim Ci służę, bo mam więcej, różowy zeszłoroczny na razie się rozrasta.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kontaktowałaś się z Mariuszem?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

czyli przypołudniki to tak jakby jednoroczne delospermy :idea:
czy dobrze doczytałam,ze albizję masz z nasion? gdzie kupiłaś nasionka?
CO to za roślinka http://img213.imageshack.us/img213/43/dsc03627m.jpg
interesują mnie bardzo skalniaczki i podglądam trochę Twój :oops:
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tymi złodziejami, to cała plaga. Niedawno, sąsiadka, która ma problemy ze spaniem, wyszła sobie na balkon zapalić papieroska. Noc, godzina 1:30, ciemno. Nagle widzi kogoś chodzącego po naszym ogrodzie z latarką. Spacerował spokojnie i dopiero na jej okrzyki zwiał przez płot. No wypadałoby mieć jakiegoś ostrego psa na noc w ogrodzie, to może nikt nie odważyłby się na takie wyprawy.

Mam nadzieję Delospermo, że Twój ogródek nie ucierpiał. Piękne masz kwiatuszki, a ten berberys jest taki różowawy?
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O Boże obcy w ogrodzie, to chyba by mi się stale już wydawało że ktoś tak łazi. Obowiązkowo pies, każdy zrobi ruch jak usłyszy! Stokrotko uważajcie, bo ostatnio wyjeżdżaliście i może obserwują dom.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku Wczytałam się wnikliwie jeszcze raz w ofertę Mariusza i wychodzi na to, że jeszcze biała jest. Są też inne np. pomarańczowa z białym środkiem, jasny róż z białym środkiem,tylko trzeba się trochę pomęczyć z wyszukiwarką, bo Pan Mariusz nie wrzuca zdjęć i pisze wszystko skrótami. Dzięki , że mnie mobilizujesz, bo jakaś oklapła ostatnio jestem. ;:333

Bożeno Tak, przypołudniki i delospermy to jedna rodzina Pryszczyrnicowatych. Przypołudniki mają nieco większe kwiaty.
Nasiona albicji kupiłam tutaj;http://www.oleander.pl/tropikalne-srodz ... siona.html
A ten żółtek to pantofelnik dwukwiatowy.

Stokrotko Na działkach bez przerwy coś się niedobrego dzieje. Przed kilku laty młodzież robiła sobie fajerwerki i spalili ok. 10 altan. Ciągle szukają złomu, bo za płotem jest skup. W ubiegłym roku wyrwali drzwi i ukradli mi z gospodarczego kosiarkę spalinowa, butlę gazową z palnikem i radio na baterie. Złomiarzom zrobiłam zdjęcie jak nieśli ukradziony ogromny zbiornik metalowy na wodę, bagatela o 8 rano. Potem bałam się chodzić na działkę, bo jak za nimi biegłam to mnie widzieli. Inni pobili dwóch działkowiczów , bo odważyli się zwrócić im uwagę. Policja znalazła złodzieja, który ukradł mi kosiarkę, ale był to młodociany, / na pewno miał pomocników, ale się nie przyznał/. Zabrali go do ośrodka na resocjalizację, bo miał na koncie jeszcze kilka kradzieży samochodowych .Tych co nieśli zbiornik też znaleźli, ale mamuśka głównego prowodyra broni go jak lwica , no i znikoma szkodliwość czynu i wszystko dalej się kręci bez zmian.
Tym razem u mnie ukradli tylko trochę ogórków i zerwali parę zielonych papryk .

Ten berberys ma liście koloru pomarańczowo-czerwonego z kremową obwódką. ;:oj Rośnie dosyć powoli i ma być niewysoki. Chorowałam na niego od ubiegłego roku, a że ciężko zrobić z niego sadzonki,a choroba raczej nieuleczalna, ;:219 więc kupiłam sobie za prezentową kasę.

Marysiu masz rację, pies potrzebny.Złodzieja nie upilnujesz , bo to on cię obserwuje.
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety, podobne sytuacje zdarzają się także u nas na działkach. My póki co, instalujemy na domu lampy z czujnikiem ruchu.

Delospermo, ten berberys jest piękny. Może i mnie uda się taki kupić :D.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu napędziłaś mi stracha tymi złodziejami,co to teraz się dzieje nie do wiary,skóra cierpnie na grzbiecie ;:oj potrzebny dobry obronny pies coby d..e dobrze zkroił.Szkoda pracy działkowiczów,ktoś się narobi a drugi przyjdzie na gotowe,czyste chamstwo.Berberys śliczny,reszta niestety mi się nie otworzyła bo internet coś dzisiaj chodzi niemrawo,spokojnej nocki mar 33
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też wygoglowałem sobie te delospermy i pewnie je zamówię.Oprócz tego posłonki, floksy i rojniki.Muszę tylko zrobić dobudówke do rojnikowiska i wynegocjować jakieś fundusze od Mojej księgowej.Mariusz ma tak bogatą ofertę,że trudno aby pokazał wszystko na zdjęciach.
Właśnie wczoraj byłem w jego świeżo założonym wątku.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Fajna działeczka i jak szybko nabiera kolorów . Ja też bardzo lubię rośliny skalne tak jak Ty .Sporo ich już uzbierałaś .
Szkoda tego Twojego starego ogrodu , a najgorsze jest to że nowi właściciele nie dbają o niego :( ...mi się taki marzy ale raczej w moich stronach trudno dostępny w zakupie lub trzeb sporo kasy za takie coś zapłacić .
W Twoich stronach mam dwie ciotki jedna w Jeleniej a druga w Staniszowie .
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotko dobrze ,że masz czujnych sąsiadów, bo u mnie w starym domu lampy na czujnik też ukradli, no ale to był "swój" złodziej. Najlepszy jest pies, ale jak się wyjeżdża, to zaczyna się problem.
Berberys dosyć drogi , ale wart jest tych pieniędzy, więc zrób sobie prezent. ;:108

Witaj Marysiu Mar, pieski ostre są potrzebne na posesji, bo te milutkie to i tak nic nie upilnują. Ostatnio taki ruch w internecie, a i burze robią swoje, przyjdzie nam oglądać letnie kwiatki w długie zimowe wieczory. :heja

Jurku zastanawiam się, czy do Mariusza nie podjechać, ode mnie to zaledwie ok. 70 km.Ale jest to trochę niebezpieczne wobec tak dużej oferty, muszę chyba wtedy większą kasę i kartę płatniczą zostawić w domu. Miejsca w samochodzie jest dosyć dużo. :;230

:wit Ewo Dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa.
Skalniaczki na działkach są bardzo popularne , szybko się rozrastają i są łatwe w uprawie.
Stare ogrody mają swój urok, życzę Ci takiego , jaki sobie wymarzyłaś. :D W zachodnim paśmie Polski /przede wszystkim lubuskie/ jest dużo niezagospodarowanych starych posesji do sprzedania, ale trzeba czasem drastycznej decyzji no i trochę kasy na remont. No i powiązania rodzinne nie zawsze pozwalają na zmiany. Odwiedzasz czasem swoje ciotki?
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu.Ode Mnie jest trochę dalej.Tu karta płatnicza chyba nie wystarczy.Trzeba by chyba wygrać w totka.W dodatku tyle tych żurawek ;:oj

Ja sobie wydrukowałem ofertę i zacząłem zaznaczać co bym chciał. :;230
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu zastanawiacie się z Jurkiem (dwoje ekspertów skalniakowych) nad przezimowaniem delospermy a chcecie kupować inne kolorki przed zimą, czy nie lepiej na wiosnę i na pewno pocieszyć się nią cały sezon.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu kartę platniczą zabiera się zawsze ze sobą a jak przez lenistwo nam coś ucieknie,wtedy rozpacz ;:98 a pieski to amstafy całą d..ę złodzieja będziesz miała na pamiątkę :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku Chyba trzeba posłuchać rozsądnej rady Maseczki - poniżej- i dać sobie na razie spokój z delospermami. :D

Maseczko, dobrze, że czuwasz i przywołujesz mnie do porządku. Zastanowię się tylko nad tymi, co dobrze zimują. :;230

Marysiu Mar Rozbawiłaś mnie z rana tą d...ą w zębach psa. ;:112
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”