W cieniu brzozy cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W cieniu brzozy cz.3

Post »

Dorodne masz aksamitki-moje w tym roku prawie w całości zginęły w paszczach ślimorów ;:145 .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko,co to za odmiana aksamitek,jest sliczna.Mogę w zimę uśmiechnąć się o kilka nasionek?Mogę dać w zamian,bo będę zbierała swoje bardzo wysokie,tylko nie wiem dlaczego one są jeszcze cały czas w pąkach,czy to jakaś pózna odmiana,a wysiewane pod koniec kwietnia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Agnieszko dziękuję za pochwały moich aksamitek. Rzeczywiście są dorodne. Jestem mile zaskoczona, że na moich piaskach dają radę i kwitną obficie.
U mnie nie ma ślimaków, ale za to mam plagę mrówek i nornic.

Małgoniu bardzo chętnie podzielę się nasionkami tej aksamitki. Jej nazwa to Aksamitka pomponowa ORANGE FLAME (o ile coś nie pokręciłam). Ma tak śliczne te pomponiki, że nie mogę się na nie napatrzeć. Nasionka dostałam od naszej kochanej Krysieńki /Christinkrysia/.
Pozdrawiam Hala
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Ja od poczatku postawiłam na rosliny wieloletnie. Wysiewy jakos mi nie wychodzą, poza tym to takie rośliny na chwilę - zakwitną, a potem tylko bałagan po nich :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie masz racji Debro. Jest wiele roślin jednorocznych, które kwitną do późnej jesieni. Warunkiem jest, oczywiście, obrywanie przekwitłych kwiatów, nawożenie, nawodnienie. Kwiaty te, doskonale mogą uzupełnić miejsca po przekwitłych cebulowych.
U mnie, nadmiar jednorocznych, utrudnia dobre zaplanowanie ogrodu. Dlatego chcę zmniejszyć ich ilość, ale z nich nie zrezygnuję.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aksamitka jest prześliczna. W pierwszej chwili spoglądając na kwiaty pomyślałam, że to jeżówka. Dopiero potem zobaczyłam liście. Gdybyś miała nadmiar nasionek, to również o kilka poproszę :oops:
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko, ależ oczywiście ;:196 . Już dopisałam do listy. Wyślę Ci razem z nasionami powojnika tanguckiego.
Pozdrawiam Hala
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Halinko, pewnie nie mam racji, bo świeży ze mnie ogrodnik :lol:. I pewnie masz rację, że proporcja między bylinami, cebulowymi i jednorocznymi jest kluczowa. Ale myślę też, że to juz jest wyższa szkoła jazdy :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Debro dobre zaaranżowanie rabatek kwiatowych, to dla mnie również wyższa szkoła jazdy, a nawet nieosiągalny pułap. Uczę się na własnych błędach i podpatruję innych na FO.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Halinko, lwie paszcze bardzo, bardzo ładne. A lewkonie też wysiewasz? Lubię rośliny jednoroczne, bo urozmaicają nasze ogrody :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, bardzo dziękuję za chęć podzielenia się nachyłkiem ale to na przyszły rok, dobrze? Ode mnie dostaniesz różowego 'American Dream'.
Nachyłek barwierski rzeczywiście się pokłada ale zostawiam mu kawałek miejsca, bo bardzo cieszy oczy. Niektóre siewki są na tyle mocne, że nawet obywa się bez podpór. Może pozwól mu się wysiać i zostaw tylko kilka najmniej kłopotliwych siewek :?: 8-)
Choć nie pałam energią do wysiewania jednorocznych to bardzo lubię te samosiewne.
Tym razem bardzo spodobał mi się Twój płomyk gwiaździsty. I wysieję w przyszłym roku, jak znajdę nasiona, bo kwiatki naprawdę ładne.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko lewkonii w tym roku nie wysiewałam. One nie bardzo lubią moją ziemię. Choć nie powiem, bardzo je lubię, podobnie jak lwie paszcze.

Jacku nie ma sprawy, jeżeli chcesz na przyszły rok to wyślę Ci razem z floksem szydlastym (tym który podobał się Tobie).
Z rady dotyczącej nachyłka barwierskiego chętnie skorzystam. To bardzo ładny kwiat i być może warto dać mu jeszcze szansę.
Nasiona płomyka gwiaździstego będę zbierała (obiecałam Jurkowi Semperowi), a więc mogę zebrać i dla Ciebie jeśli chcesz.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą :wit
Deszcz podlał obficie moje rabatki. Zrobiło się trochę chłodniej. Niestety, z powodu upalnego lata, bardzo wiele kwiatów już przekwita. Czas pomyśleć o jesiennych nasadzeniach cebulowych, aby na wiosnę miało co kwitnąć.

... kilka ujęć z ogrodu...

Obrazek Aksamitka wieklokwiatowa MONA

Obrazek Dzielżany

Obrazek Hortensja bukietowa

Obrazek Hortensja ogrodowa

Obrazek Mieczyk

Obrazek Sadziec purpurowy

Obrazek Lilia 'Stargazer' w pełnym rozkwicie

Obrazek pąk Języczki pomarańczowej
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

No tak , znowu podlewa za darmo , a ja za kasę i skutków za bardzo nie widać. ;:145 ;:145
Cebulowe już widziałem , stare odmiany tulipanów. Korony i tulipany ,,odkażone'' .Korony w tym tygodniu do ziemi.
Dostałem dzisiaj Żółwik Lyona ( Chelone obliqua ) . Kwitnie póżno , ma dopiero pączki . O tej porze niewiele roślin ma kwiaty.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Masz rację te upały nie służą naszym kwiatom . u mnie też krócej kwitną . Moja języczka ma kilka kwiatów w pełni rozwiniętych ,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”