Dereń ( Cornus )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
malami11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2012, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dereń ( Cornus )

Post »

Witam wszystkich. Ponieważ po przeszukaniu forum nie znalazłam podobnego wątku, zakładam nowy. Mam dość okazały, około dziesięcioletni krzew derenia elegantssima. Od trzech lat, co sezon, wypuszcza z korzenia jeden pęd, który wyraźnie odznacza się od reszty. Ten pęd przypomina mi odmianę derenia wielkolistnego, gdyż - jak sama nazwa wskazuje - ma duże liście, dwa razy większe niż "właściwy" dereń; ma także ciemnozielone liście (podczas gdy elegantssima - jasnozielone z białymi obwódkami). Tak naprawdę nie przeszkadza mi ten jeden pęd, ponieważ kiedy widzę, że wyrasta, obcinam go i po sprawie, jednak interesuje mnie, dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dereń

Post »

Pewnie był szczepiony i wyrasta podkładka.
malami11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2012, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, o tym nie pomyślałam. Posadziłam go jako mały, pojedynczy patyczek, ale był kupiony w dużej szkółce, więc możliwe, że był wcześniej zaszczepiony. Być może, że sprzedawca o tym wspominał, jednak było to dość dawno, dlatego nie pamiętam.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale nie musi to być forma szczepiona.
Zjawisko, które opisujesz to być może rewersja. Czyli powrót do wyjściowej, nieszlachetnej formy o zielonych liściach. Te grubsze pędy z liśćmi bez białych smug koniecznie usuwaj, gdyż forma zielona w krótkim czasie może zdominować tę o pstrych liściach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”