Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
juda
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Przepisy na potrawy z dyni
-
loeb
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Robiłam z tego przepisu:
http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10 ... -tluszczu/
tylko zamiast przecieru jabłkowego dałam dyniowy bo mi się słoiki pomyliły
A i z normalnym cukrem i mąką, a zamiast ekstraktu waniliowego dałam olejek pomarańczowy. Wyszło naprawdę smaczne, nie polewałam niczym. Od tygodnia za mną chodzi i już bym zrobiła drugi raz tylko kakao się skończyło.
http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10 ... -tluszczu/
tylko zamiast przecieru jabłkowego dałam dyniowy bo mi się słoiki pomyliły
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1410
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Dziewczyny! A wy ten przecier dyniowy w słoikach to jak robicie? Trzymacie go w lodówce?
-
kontra
- 200p

- Posty: 411
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Ja pasteryzuje i trzymam w garazu.
- gatita
- 500p

- Posty: 733
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni
I ja się zapiszę, żeby mi nie umknęły te przepisy 
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Chociaż loeb napisała żeby nie rozgotowywać dyni Hokkaido, bo to zbrodnia, to ja jednak uważam, że zbrodnią nie jest jej rozgotowanie, ale użycie kostki bulionowej do robienia zupy z tej dyni.
To mój przepis na zupę którą robię od lat:
Zupa dyniowa krem z dyni Uchiki Kuri (Hokkaido)
oczywiście może być to każda inna smaczna dynia, ale z tej była najlepsza jaką jedliśmy
Gotujemy w dużym garze bez przykrywki prawdziwy bulion. Do tego potrzebna jest wiejska kura (a przynajmniej dobry drób w całości) i mnóstwo warzyw: marchew, korzeń pietruszki, cebula, por, korzeń selera, zielenina z selera i pietruszki, kilka liści białej kapusty, ząbki czosnku i przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, sól do smaku.
Gotuje się to cały dzień (no dooobrych kilka godzin) na bardzo wolnym ogniu, tak, żeby tylko pyrkało.
W międzyczasie zlewa się szumowiny i nadmiar tłuszczu oraz przygotowuje się dynię. Ja dynię obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Złocisty, pachnący bulion po ugotowaniu odcedza się przez bardzo gęste sito*.
Do garnka wlać trzeba z 1 litr gorącego bulionu, wrzucić pokrojoną dynię i krótko udusić (do miękkości, a nie rozciapania). Zmiksować blenderem (w razie czego dolać bulionu) i zetrzeć do zupy trochę gałki muszkatołowej, ew dosolić.
Do zupy można podać słodką śmietankę, jak kto lubi, i podjadać z chrupiącymi pszennymi grzankami upieczonymi w piekarniku na maśle
Tą kremową zupę doskonale też się mrozi, sprawdziłam bo musiałam część na kilka dni zamrozić
*Resztki mięsno-warzywne można przepuścić przez maszynkę do mięsa i np. zrobić pyszne krokiety. A pozostały bulion ja mrożę porcjami, żeby był pod ręką.
To mój przepis na zupę którą robię od lat:
Zupa dyniowa krem z dyni Uchiki Kuri (Hokkaido)
oczywiście może być to każda inna smaczna dynia, ale z tej była najlepsza jaką jedliśmy
Gotujemy w dużym garze bez przykrywki prawdziwy bulion. Do tego potrzebna jest wiejska kura (a przynajmniej dobry drób w całości) i mnóstwo warzyw: marchew, korzeń pietruszki, cebula, por, korzeń selera, zielenina z selera i pietruszki, kilka liści białej kapusty, ząbki czosnku i przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, sól do smaku.
Gotuje się to cały dzień (no dooobrych kilka godzin) na bardzo wolnym ogniu, tak, żeby tylko pyrkało.
W międzyczasie zlewa się szumowiny i nadmiar tłuszczu oraz przygotowuje się dynię. Ja dynię obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Złocisty, pachnący bulion po ugotowaniu odcedza się przez bardzo gęste sito*.
Do garnka wlać trzeba z 1 litr gorącego bulionu, wrzucić pokrojoną dynię i krótko udusić (do miękkości, a nie rozciapania). Zmiksować blenderem (w razie czego dolać bulionu) i zetrzeć do zupy trochę gałki muszkatołowej, ew dosolić.
Do zupy można podać słodką śmietankę, jak kto lubi, i podjadać z chrupiącymi pszennymi grzankami upieczonymi w piekarniku na maśle
Tą kremową zupę doskonale też się mrozi, sprawdziłam bo musiałam część na kilka dni zamrozić
*Resztki mięsno-warzywne można przepuścić przez maszynkę do mięsa i np. zrobić pyszne krokiety. A pozostały bulion ja mrożę porcjami, żeby był pod ręką.
- oxalis
- 1000p

- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Zgodzę się z Moniką w 100 %, podstawą tej i każdej innej zupy jest esencjonalny bulion, nie opłaca się chodzenie na skróty za pomocą kostki rosołowej, chociaż rozumiem to, jeśli ktoś nie potrafi się odnalezć w kuchni. I tak taka wersja będzie zdrowsza, niż chińska zupka.
Moja dyniowa zupa jest bardzo podobna, różni się wykończeniem. Zamiast gałki muszkatołowej, daję roztarty czosnek, a wcześniej do gotowania mały kawałek ostrej papryczki. Lubimy jak jest pikantna.
Gotując ją ostatnio dałam zamiast śmietany serek mascarpone ( bo akurat miałam w lodówce, a śmietany nie było...), zagęścił ją i była jeszcze bardziej aksamitna w smaku. Kiedyś, pod koniec gotowania wrzuciłam mięsko mielone w postaci takich długich "sznurówek", co finalnie wyglądało jak makaroniki.
, ku uciesze rodzinki. Zdarzyło mi się gotować ją też na wolnym powietrzu, nad ogniskiem- ta nam smakowała chyba najbardziej.
Dynia w ogóle jest wdzięcznym warzywem, można ją przyprawiać na wiele sposobów, w zależności co kto lubi. Więc następnym razem spróbuję z gałką tak jak Ty to robisz Moniko.
Moja dyniowa zupa jest bardzo podobna, różni się wykończeniem. Zamiast gałki muszkatołowej, daję roztarty czosnek, a wcześniej do gotowania mały kawałek ostrej papryczki. Lubimy jak jest pikantna.
Gotując ją ostatnio dałam zamiast śmietany serek mascarpone ( bo akurat miałam w lodówce, a śmietany nie było...), zagęścił ją i była jeszcze bardziej aksamitna w smaku. Kiedyś, pod koniec gotowania wrzuciłam mięsko mielone w postaci takich długich "sznurówek", co finalnie wyglądało jak makaroniki.
Dynia w ogóle jest wdzięcznym warzywem, można ją przyprawiać na wiele sposobów, w zależności co kto lubi. Więc następnym razem spróbuję z gałką tak jak Ty to robisz Moniko.
- SandraABC
- 1000p

- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Oxalis ja ostatnio zamiast takich sznureczków zrobiłam mini pulpeciki, podsmażyłam na patelni,żeby się w zupie nie rozwaliły i dorzuciłam w ostatniej chwili,żeby zupa podłapała 'mięsnego' aromatu 
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Kilka dni temu robiłam gnocchi z Muscade de Provence.
Dodawałam mąki i dodawałam, a wciąż była mazia.
W końcu dałam spokój i zamiast kształtu kopytek zrobiłam kładzione kluski. Z masełkiem - genialne!
Następnym razem zrobię w robocie by się nie paprać.
Dodawałam mąki i dodawałam, a wciąż była mazia.
Następnym razem zrobię w robocie by się nie paprać.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1227
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Czy da sie zrobic plastry dyni obsmazane w panierce ? Tutejsi tak robia kabaczka: plastry ok 0,7 cm obtoczone w jajku, mace, jajku, bulce tartej. I smazone na oliwie. Dobre to. W tygodniu będę kroila jakas dynie (malz zazyczyl sobie zupe) i tak sie zastanawiam, jeśli sie da czipsy robc to moze i w panierce sie da ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- mietka
- 50p

- Posty: 97
- Od: 28 sie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gubin woj.Lubuskie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
podam mój przepis na zupę z dyni.
na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucam pokrojoną dynię,opruszam to imbirem i smażę aż się
przyrumieni ze wszystkich stron.Podlewam wszystko wodą gotowaną z rozuszczoną kostką wołową i gotuję pół godziny.Potem miksuję ,doprawiam do smaku solą,pieprzem i dodaję serek topiony,dobrze mieszam by się ser rozpuścił i ..... jem.
na 30 dg dyni pół ltr wody.
s m a c z n e g o
tym,którzy zechcą wypróbować.
na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucam pokrojoną dynię,opruszam to imbirem i smażę aż się
przyrumieni ze wszystkich stron.Podlewam wszystko wodą gotowaną z rozuszczoną kostką wołową i gotuję pół godziny.Potem miksuję ,doprawiam do smaku solą,pieprzem i dodaję serek topiony,dobrze mieszam by się ser rozpuścił i ..... jem.
na 30 dg dyni pół ltr wody.
s m a c z n e g o
tym,którzy zechcą wypróbować.
Pozdrawiam Danuta
Mój kawałek szczęścia.
Mój kawałek szczęścia.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Nie wiem czy już ktoś podawał ten link... http://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro ... episy.html
Kilka razy robiłam droźdźowe z pestkami! Pychota!
Tyle, że ja drożdżowe wyrabiam w maszynie do chleba i zawsze więcej mąki daje by nie lało się.
Kilka razy robiłam droźdźowe z pestkami! Pychota!
Tyle, że ja drożdżowe wyrabiam w maszynie do chleba i zawsze więcej mąki daje by nie lało się.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Tula zrobiłaś?Tula pisze:Czy da sie zrobic plastry dyni obsmazane w panierce ? Tutejsi tak robia kabaczka: plastry ok 0,7 cm obtoczone w jajku, mace, jajku, bulce tartej. I smazone na oliwie. Dobre to. W tygodniu będę kroila jakas dynie (malz zazyczyl sobie zupe) i tak sie zastanawiam, jeśli sie da czipsy robc to moze i w panierce sie da ?
Mi się wydaję, że można by było dynię zrobić w dobrze doprawionym cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu jak np 'pieczarki w cieście naleśnikowym'
a już na maśle ghee to byłby rarytas


