Mały sucholubny zbiorek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
Rośliny kwitnące takimi wspaniałymi kwiatami o "spokojnych" kolorach, mogę oglądać i nigdy mi się nie znudzi patrzenie na ten wytwór natury - śliczne kwiaty.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo tego, że kwiat Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 nie do końca się otowrzył i tak ukazuje swoje piękno.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magda!
Nie martw się. U mnie też nie ma kwitnących nowości.
Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 jest bezbłędny! I kolor kwiatu, i ciernie.
Nie martw się. U mnie też nie ma kwitnących nowości.
Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 jest bezbłędny! I kolor kwiatu, i ciernie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Magdo ty lepiej nabywaj jakieś nowości żebym mógł zazdrościć
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kiedyś też tak miałem, ale mi przeszło z dwóch powodów:sokolica pisze:Tomek ale wiesz, my kobiety - estetki jesteśmyJa nie bawię się w kolorowe doniczki, to przynajmniej roślinki niech "ładnie" wyglądają. Nawet jeśli to nie jest groźne, to jest po prostu brzydkie
Ale cóż, sama wybrałam, to nie ma co teraz narzekać.
1. W naturze kaktusy nie wyglądają jak w kolekcjach, są zakurzone, obżarte przez zwierzęta, przypalone przez słonko, pokryte korkiem, najczęściej tylko stożek wzrostu wygląda na żywy. A że chcę mieć kaktusy wyglądające jak w naturze to niegroźnymi "brzydkimi" śladami przestałem się przejmować. Wg mnie takie ślady nadają roślinkom tylko autentyczności i nadają im oryginalność.
2. W miarę jak w kolekcji zaczęły pojawiać się rośliny, których w prosty sposób nie mogę uzupełnić (rzadkie formy uzyskane z nasion przywiezionych z natury, odrosty od importów z dawnych czasów) ich wygląd przestał być dla mnie najważniejszy. Przecież nie wyrzucę roślinki z moim TB tylko dlatego, że uszkodził się jej stożek wzrostu i teraz ma dwa albo lekko obżarł ją ślimak, bądź przypaliła się na słonku. Priorytetem jest dla mnie możliwość kwitnienia cennych roślin i produkcji nasion a nie ich piękny, wystawowy wygląd.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Mietku, Kasiu dzięki.
Iwona ale u Ciebie to pewnie pąków co niemiara, ja tym samym poszczycić się nie mogę
Jacku pracuję nad tym
Ale szału nie będzie.
Tomku wiem, że masz rację. Tylko, że Ty jesteś profesjonalistą pełną gębą, a ja ledwie drobnym zbieraczem. Twoją kolekcję i mój zbiór dzielą lata świetlne. Ja nie mam roślin, które ciężko byłoby pozyskać, to raz. Dwa, że egzemplarze, które można krzyżować dla nasion, czyli powyżej 1 szt, mogę policzyć na palcach jednej ręki
Nie trzymam roślin dla nasion, nie mam na to miejsca po prostu. Trzy, że jako parapetowiec
nie mam możliwości utrzymać roślin w stanie choćby zbliżonym do naturalnego. Nie znaczy to, że jak tylko pojawią się plamy, skorkowacenia czy poparzenia to roślina pójdzie w kosz. Nic z tych rzeczy. No ale kiedy mogę, to staram się wybrać taką, której wygląd nie budzi zastrzeżeń. Tym bardziej nie wiem, czemu wzięłam to carminanthum, skoro mogę z powodzeniem nabyć inne, "ładniejsze", a w dodatku z numerkiem.
A w ogóle to łapię się na tym, że jeśli roślina nie ma takiego nr, to w zasadzie mnie już nie interesuje
Iwona ale u Ciebie to pewnie pąków co niemiara, ja tym samym poszczycić się nie mogę

Jacku pracuję nad tym

Tomku wiem, że masz rację. Tylko, że Ty jesteś profesjonalistą pełną gębą, a ja ledwie drobnym zbieraczem. Twoją kolekcję i mój zbiór dzielą lata świetlne. Ja nie mam roślin, które ciężko byłoby pozyskać, to raz. Dwa, że egzemplarze, które można krzyżować dla nasion, czyli powyżej 1 szt, mogę policzyć na palcach jednej ręki

A w ogóle to łapię się na tym, że jeśli roślina nie ma takiego nr, to w zasadzie mnie już nie interesuje

Śliczny gymnok nidulans 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
To ja może zbiorowo napiszę...
- Gymnocalycium rauschii daje i u mnie odrosty.
- Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 - baaardzo udany!
- Również dbam o wygląd zewnątrzny roślin w swojej kolekcji. Są dla mnie ważne, służą mi bowiem za odskocznię od codzienności, za coś czym mogę się odstresować i... troszkę pochwalić(?). A jak pokazywać brzydką roślinę?
Rozumiem Tomka który ma roślin tysiące, jednak my, mniejsi 'bracia' (i siostry) siłą rzeczy patrzymy na to inaczej.
- Takie inspiracje lubię rozdawać.Pozazdrościłam Heniowi z ostatniej prezentacji czerwonego kwiecia.

- Gymnocalycium rauschii daje i u mnie odrosty.
- Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 - baaardzo udany!

- Również dbam o wygląd zewnątrzny roślin w swojej kolekcji. Są dla mnie ważne, służą mi bowiem za odskocznię od codzienności, za coś czym mogę się odstresować i... troszkę pochwalić(?). A jak pokazywać brzydką roślinę?
Rozumiem Tomka który ma roślin tysiące, jednak my, mniejsi 'bracia' (i siostry) siłą rzeczy patrzymy na to inaczej.

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Heniu jak miło, że już wróciłeś, choć w górach jest cudownie, to brak Ciebie na forum jest bardzo zauważalny
U mnie dziś znowu coś prawie białego
Chyba muszę się przyzwyczaić. Kolejny z grupy riojense, ładny placuszek. Jakoś te kwiaty nie chcą u mnie całkiem się otworzyć i w ogóle są mniej trwałe niż inne. Roślinki za to wszystko nadrabiają korpusem. Choć ten ma ciekawą gardziel, może jeszcze się bardziej otworzy...
Gymnocalycium telaritense

I zapowiedź tego, co będę pokazywać następnym razem

Przedwczoraj myłam okna, a żeby się do nich dostać, musiałam pozdejmować część roślin. No i miałam problem, gdzie je poustawiać. To jest połowa z jednego okna

U mnie dziś znowu coś prawie białego

Gymnocalycium telaritense

I zapowiedź tego, co będę pokazywać następnym razem

Przedwczoraj myłam okna, a żeby się do nich dostać, musiałam pozdejmować część roślin. No i miałam problem, gdzie je poustawiać. To jest połowa z jednego okna

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Magda uważam, że nie masz powodów do kompleksów z powodu koloru kwiatów. Wg mnie te białe właśnie wyglądają najbardziej majestatycznie, nieco eterycznie i na prawdę zachwycająco na tle innych kolorów, które przy nich wyglądają po prostu pospolicie. I te niebanalne gardziele - po prostu przepiękne 
Widzę, że te "inne" w końcu załapały się na fotkę

Widzę, że te "inne" w końcu załapały się na fotkę

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ile gymoli
i nie tylko
tak właśnie miałam do Ciebie zagadać i zapytać ile Ty ich masz(gymoli)?
I czy kupujesz wszystkie jak leci czy tylko wybrańców
czym się kierujesz przy wyborze ;)
Piekna kolekcja i mówisz że to pół parapetu? Ja chcę już oglądać następne pół parapetu. Jak to dobrze czasem myć okna
takie przyjemne z pożytecznym i uczta na forum 

I czy kupujesz wszystkie jak leci czy tylko wybrańców

Piekna kolekcja i mówisz że to pół parapetu? Ja chcę już oglądać następne pół parapetu. Jak to dobrze czasem myć okna

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Teraz już na bieżąco...
Gymnocalycium telaritense - śliczna roślinka. Taki klejnocik w kolekcji. U mnie również za ozdobę służy. Z tych co to nie tylko ślicznym białawym kwiatem czaruje ale też korpus (a może przede wszystkim korpus) ma niesamowicie dekoracyjny.
Ilość Twoich roślin oczywiście nie poraża ani przeraża ale już prowokuje do myśli o tym co dalej. Bo na parapecie to one długo nie będą rosnąć - zwyczajnie się nie zmieszczą...

Gymnocalycium telaritense - śliczna roślinka. Taki klejnocik w kolekcji. U mnie również za ozdobę służy. Z tych co to nie tylko ślicznym białawym kwiatem czaruje ale też korpus (a może przede wszystkim korpus) ma niesamowicie dekoracyjny.

Ilość Twoich roślin oczywiście nie poraża ani przeraża ale już prowokuje do myśli o tym co dalej. Bo na parapecie to one długo nie będą rosnąć - zwyczajnie się nie zmieszczą...

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Magda!
Ale ładnie razem wyglądają!
Rzeczywiście gymnolki przeważają, jednak widzę i astrofytum, tefrokaktus i kilka innych ciekawych. O! chyba nawet euforbia jest.
Jeśli jest jeszcze jakaś część niepokazana, to zrób jej zbiorówkę. Jeśli się da oczywiście.
Ale ładnie razem wyglądają!
Rzeczywiście gymnolki przeważają, jednak widzę i astrofytum, tefrokaktus i kilka innych ciekawych. O! chyba nawet euforbia jest.
Jeśli jest jeszcze jakaś część niepokazana, to zrób jej zbiorówkę. Jeśli się da oczywiście.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Z tym zdaniem w pełni się zgadzamtheoria_ pisze:Magda uważam, że nie masz powodów do kompleksów z powodu koloru kwiatów.

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
jak kupasokolica pisze:
![]()