Mały sucholubny zbiorek

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek

Post »

Rośliny kwitnące takimi wspaniałymi kwiatami o "spokojnych" kolorach, mogę oglądać i nigdy mi się nie znudzi patrzenie na ten wytwór natury - śliczne kwiaty.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mimo tego, że kwiat Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 nie do końca się otowrzył i tak ukazuje swoje piękno.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magda!
Nie martw się. U mnie też nie ma kwitnących nowości.
Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 jest bezbłędny! I kolor kwiatu, i ciernie.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Magdo ty lepiej nabywaj jakieś nowości żebym mógł zazdrościć
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:Tomek ale wiesz, my kobiety - estetki jesteśmy :lol: Ja nie bawię się w kolorowe doniczki, to przynajmniej roślinki niech "ładnie" wyglądają. Nawet jeśli to nie jest groźne, to jest po prostu brzydkie :? Ale cóż, sama wybrałam, to nie ma co teraz narzekać.
Kiedyś też tak miałem, ale mi przeszło z dwóch powodów:

1. W naturze kaktusy nie wyglądają jak w kolekcjach, są zakurzone, obżarte przez zwierzęta, przypalone przez słonko, pokryte korkiem, najczęściej tylko stożek wzrostu wygląda na żywy. A że chcę mieć kaktusy wyglądające jak w naturze to niegroźnymi "brzydkimi" śladami przestałem się przejmować. Wg mnie takie ślady nadają roślinkom tylko autentyczności i nadają im oryginalność.

2. W miarę jak w kolekcji zaczęły pojawiać się rośliny, których w prosty sposób nie mogę uzupełnić (rzadkie formy uzyskane z nasion przywiezionych z natury, odrosty od importów z dawnych czasów) ich wygląd przestał być dla mnie najważniejszy. Przecież nie wyrzucę roślinki z moim TB tylko dlatego, że uszkodził się jej stożek wzrostu i teraz ma dwa albo lekko obżarł ją ślimak, bądź przypaliła się na słonku. Priorytetem jest dla mnie możliwość kwitnienia cennych roślin i produkcji nasion a nie ich piękny, wystawowy wygląd.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mietku, Kasiu dzięki.

Iwona ale u Ciebie to pewnie pąków co niemiara, ja tym samym poszczycić się nie mogę :?

Jacku pracuję nad tym 8-) Ale szału nie będzie.

Tomku wiem, że masz rację. Tylko, że Ty jesteś profesjonalistą pełną gębą, a ja ledwie drobnym zbieraczem. Twoją kolekcję i mój zbiór dzielą lata świetlne. Ja nie mam roślin, które ciężko byłoby pozyskać, to raz. Dwa, że egzemplarze, które można krzyżować dla nasion, czyli powyżej 1 szt, mogę policzyć na palcach jednej ręki :lol: Nie trzymam roślin dla nasion, nie mam na to miejsca po prostu. Trzy, że jako parapetowiec :twisted: nie mam możliwości utrzymać roślin w stanie choćby zbliżonym do naturalnego. Nie znaczy to, że jak tylko pojawią się plamy, skorkowacenia czy poparzenia to roślina pójdzie w kosz. Nic z tych rzeczy. No ale kiedy mogę, to staram się wybrać taką, której wygląd nie budzi zastrzeżeń. Tym bardziej nie wiem, czemu wzięłam to carminanthum, skoro mogę z powodzeniem nabyć inne, "ładniejsze", a w dodatku z numerkiem.
A w ogóle to łapię się na tym, że jeśli roślina nie ma takiego nr, to w zasadzie mnie już nie interesuje :oops:
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Śliczny gymnok nidulans ;:333
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

To ja może zbiorowo napiszę...
Pozazdrościłam Heniowi z ostatniej prezentacji czerwonego kwiecia.
- Takie inspiracje lubię rozdawać. :)

- Gymnocalycium rauschii daje i u mnie odrosty.

- Gymnocalycium riojense v. guasayanense VS 138 - baaardzo udany! ;:138

- Również dbam o wygląd zewnątrzny roślin w swojej kolekcji. Są dla mnie ważne, służą mi bowiem za odskocznię od codzienności, za coś czym mogę się odstresować i... troszkę pochwalić(?). A jak pokazywać brzydką roślinę?
Rozumiem Tomka który ma roślin tysiące, jednak my, mniejsi 'bracia' (i siostry) siłą rzeczy patrzymy na to inaczej. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Heniu jak miło, że już wróciłeś, choć w górach jest cudownie, to brak Ciebie na forum jest bardzo zauważalny ;:108

U mnie dziś znowu coś prawie białego :lol: Chyba muszę się przyzwyczaić. Kolejny z grupy riojense, ładny placuszek. Jakoś te kwiaty nie chcą u mnie całkiem się otworzyć i w ogóle są mniej trwałe niż inne. Roślinki za to wszystko nadrabiają korpusem. Choć ten ma ciekawą gardziel, może jeszcze się bardziej otworzy...

Gymnocalycium telaritense

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zapowiedź tego, co będę pokazywać następnym razem :tan

Obrazek

Przedwczoraj myłam okna, a żeby się do nich dostać, musiałam pozdejmować część roślin. No i miałam problem, gdzie je poustawiać. To jest połowa z jednego okna ;:202

Obrazek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Magda uważam, że nie masz powodów do kompleksów z powodu koloru kwiatów. Wg mnie te białe właśnie wyglądają najbardziej majestatycznie, nieco eterycznie i na prawdę zachwycająco na tle innych kolorów, które przy nich wyglądają po prostu pospolicie. I te niebanalne gardziele - po prostu przepiękne ;:167

Widzę, że te "inne" w końcu załapały się na fotkę :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ile gymoli ;:oj i nie tylko ;:215 tak właśnie miałam do Ciebie zagadać i zapytać ile Ty ich masz(gymoli)?
I czy kupujesz wszystkie jak leci czy tylko wybrańców :lol: czym się kierujesz przy wyborze ;)
Piekna kolekcja i mówisz że to pół parapetu? Ja chcę już oglądać następne pół parapetu. Jak to dobrze czasem myć okna :;230 takie przyjemne z pożytecznym i uczta na forum ;:180
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Teraz już na bieżąco... :wink:

Gymnocalycium telaritense - śliczna roślinka. Taki klejnocik w kolekcji. U mnie również za ozdobę służy. Z tych co to nie tylko ślicznym białawym kwiatem czaruje ale też korpus (a może przede wszystkim korpus) ma niesamowicie dekoracyjny. ;:333

Ilość Twoich roślin oczywiście nie poraża ani przeraża ale już prowokuje do myśli o tym co dalej. Bo na parapecie to one długo nie będą rosnąć - zwyczajnie się nie zmieszczą... ;:131
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Magda!
Ale ładnie razem wyglądają!
Rzeczywiście gymnolki przeważają, jednak widzę i astrofytum, tefrokaktus i kilka innych ciekawych. O! chyba nawet euforbia jest.
Jeśli jest jeszcze jakaś część niepokazana, to zrób jej zbiorówkę. Jeśli się da oczywiście.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

theoria_ pisze:Magda uważam, że nie masz powodów do kompleksów z powodu koloru kwiatów.
Z tym zdaniem w pełni się zgadzam :) A zdjęcie "zbioróweczka" jest genialne :D Ciekawe jak wygląda cała kolekcja zebrana w jedno miejsce :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

sokolica pisze:
Obrazek
jak kupa :idea: , ale oczywiście wszyscy tu na forum wiedzą że to oznacza zachwyt i pochwałę nie obrazę ( to tak nawiasem jakby jakis gość tu zajrzał) , no i kolekcja ;:154
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”