Ewa - Ogród z aniołem
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ewa - Ogród z aniołem
Niestety Ewuś nie pomogę,bo na warzywach nie znam się ani trochę.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy one duże, czy takie malutkie, jak ozdobne?, bo wyglądają na normalna, jadalne, ja tylko tych ozdobnych nie jadam, choć nie wiem czy można je jeść, te na dole, na cukinie mi to wygląda 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Klęska urodzaju
, a u mnie dynie posadzone na kompostowniku nie wykiełkowały chyba
,albo je skutecznie przy przewracaniu kompostu przekopałam
Zgadzam się z Iwonką te drugie to cukinie albo też takie dynie 

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Małgoś ja też eksperymentuję z warzywami.
Nasadziłam różnych pestek. Większość z nich nie wyszła, ale te co wyszły i dały owoc nie dają mi spokoju, co to.
Iwonko spore jak na ozdobne. Niektóre dochodzą do 30cm średnicy. To raczej chyba jadalne
Czytałam, ze wszystkie dynie są jadalne, tylko te ozdobne niezbyt smaczne i twarde
Jadziu u mnie po kilka sztuk wyszło na jednym pędzie. Nie wiem czy utrzymają się, bo nie bardzo wiem jak je dokarmiać (bez sztucznych nawozów a one podobno sporo potrzebują.
Na cukinię chyba trochę za pękate
Nasadziłam różnych pestek. Większość z nich nie wyszła, ale te co wyszły i dały owoc nie dają mi spokoju, co to.
Iwonko spore jak na ozdobne. Niektóre dochodzą do 30cm średnicy. To raczej chyba jadalne

Czytałam, ze wszystkie dynie są jadalne, tylko te ozdobne niezbyt smaczne i twarde

Jadziu u mnie po kilka sztuk wyszło na jednym pędzie. Nie wiem czy utrzymają się, bo nie bardzo wiem jak je dokarmiać (bez sztucznych nawozów a one podobno sporo potrzebują.
Na cukinię chyba trochę za pękate

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ewuś jak dynia normalna to urośnie jeszcze sporo i wtedy będziesz pewna , a to niżej , zielone to może być kabaczek , zrywaj małe bo duże nie są takie smaczne.
- Ewa_tuli
Dziękuję Danusiu za podpowiedź. jutro spróbuję jedną zieloną sztukę. A co można z niej zrobić jak to kabaczek?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Ta pierwsza żółta może to być Bambino. To by była jadalna. Pestki oczywiście ze wszystkich są jadalne, miąższ tylko z niektórych jest dobry. Zielona na kabaczka nie wygląda. Zbyt krótka i za gruba. Wygląda bardziej na pastewną . Takie mają sporo ziaren.
- Ewa_tuli
Jak sporo ziaren, to też dobrze...tylko kiedy ją zbierać jak mają dojrzeć pestki?
Ot ambaras narobiłam, znowu nie wiem co nasadziłam
Ot ambaras narobiłam, znowu nie wiem co nasadziłam

- Tacca
- Kontakt:
Można nadziać mięsem i upiec , ale ja nie jestem smakoszem tego dania . Ja sosy robię z warzywami , jak mam kabaczka to kroję w słupki i dodaję do sosu, można dodać do Lecza . Najbardziej u mnie w domu lubimy z kabaczka takie greckie danie , nie pamiętam jak się nazywa , Kabaczka kroje w plastry , średniej grubości, plastry smażę na oleju( można obtoczyć w mące), usmażone układam w piramidkę na desce. Rozcieram czosnek z solą , każdy plaster kabaczka smaruję czosnkiem i znów układam w piramidkę .Jak skończę smarować , potrawa gotowa do spożycia. Świeżo usmażone kładzie się na kromkę chleba i tak zjada, jak wystygną też są dobre tylko miękną i są troszkę jak masło czosnkowe . Proste , smaczne , zdrowe . Polecam .
- Ewa_tuli
Dziękuję Danusiu. Nawet jak to nie kabaczek, to przepis przyda się gdy kupię kabaczka 

- Tacca
- Kontakt:
Ja tak robię dynię i bakłażana .Nawet jak to cukinia też może byc , tylko trzeba zerwać jak skórka jeszcze miękka i pestek jeszcze niema .Wtedy najsmaczniejsze.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lip 2012, o 14:54
Witaj przepiękny masz ten ogród a ten aniołek to sama atrakcja mój do twojego się nie równa .Chyba masz ogrodnika ,który o to wszystko dba

-- 2 sie 2012, o 23:20 --
Witaj przepiękny masz ten ogród a ten aniołek to sama atrakcja mój do twojego się nie równa .Chyba masz ogrodnika ,który o to wszystko dba

-- 2 sie 2012, o 23:20 --

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...o kulinarnie zrobiło się...
ja też wykorzystam ten sposób na kabaczka...dzięki 

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Ewo, dynie na ziarno są dojrzałe w okresie kopania ziemniaków, u nas na wsi gospodarze wtedy zwożą je z pól.
- Tacca
- Kontakt:
Misiu korzystaj z przepisu bo warto, nie musi być kabaczek , może być młoda dynia , patison , oberżyna, cukinia .