Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz.2

Post »

Jakie fajne pomidorki, nie widziałam takich ;:oj a ten na dłoni, to bawole serce? Fajnie u Ciebie, sielsko-anielsko ;:224
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

IkaD pisze:Piękny sielski widok łączki ;:333 a te bagna to raczej nie takie grząskie?Śliczne koleuski i mieczyki ;:138
Dzięki za pochwały ;:131 ;:180
Bagna nie są bardzo podmokłe.Ale czasem jak mokre lato,to się kosi pod jesień dopiero,albo tak zalewa,że siano zostaje na łące.

Pull,że też nie zrobiłam fotki Megagroniastego.To też koktajlówka.Ale ma inne grona niż pomidory :shock: -bardziej jak jarzębina,w kupce takiej.
Tylko,że u mnie pomidory jakoś słabo wiążą.Pewnie to wina suszy i upałów.Ale zrobię zdjęcia chociaż kwiatów.Żebyś zobaczył te grona ;:oj :lol:
Karolina__ pisze:Jolu, u mnie siano było luzem + kilka takich okrągłych snopów, na jakieś 1,5 metra :D
Piękny widok tylko co tak mało siana skosiliście? :lol: Wiem wiem, na zdjęciu wygląda, że mało :wink:
A buraczki pastewne sadzicie?
Te ''snopki'' to bele.My luzem już nie zbieramy siana,chyba,że jakaś awaria sprzętu jest ;:224
To nie moje sianko na tych kopkach.Moja trawa już odrosła i niedługo otawę można by kosić.
A buraków pastewnych w moich okolicach już się nie sadzi.Rodzice kiedyś sadzili ;:222

Kasiu,nie wiem,czy to bawole serce.Musiałabym sprawdzić.Bo prawie wszystkie pomidory mam podpisane.
Mam jeszcze w kształcie sakiewki,rogów,no i takie owalne.

DZIŚ KOLEJNY DZIEŃ ZE ;:3
Ale mam coś dla ochłody i bardzo polecam dla tych co mają działki ;:108
Otóż M. zamontował na podwórku beczkę i zrobił solarny prysznic.Jeśli mogę to tak nazwać.Słoneczko grzeje wodę w beczce i się kąpiemy.Tylko,że woda nie jest bardzo ciepła-jak w jeziorze,więc wejść ciężko pod strumień.Ale jak już się człowiek namoczy to ;:87

Mam nadzieję,że M.mnie nie zabije,jak wstawię fotkę ;:224
Bo moje ciacho jest na nim ;:167 :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to czym karmicie krówki zimą?
A co to je solarny prysznic??? :lol: Jolu, nie umiem sobie wyobrazić, jak ta beczka działa :D Szkoda, że Twoje ciacho zasłania ten powój :;230

Jeszcze czekam na Twoje zdjęcie pod tym solarnym prysznicem ;:183
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To moja nazwa tego wynalazku.To jest plastikowa beczka-jak widać zamontowana wysoko.No i ma zamontowany wężyk-którym się uzupełnia wodę.Jest też chyba odpowietrznik.
Studnia jest blisko,za płotem.A woda do kąpieli leci tylko siłą grawitacji.Więc strumień jest nie wielki.Ale zawsze coś.Jak w domu wodę trzeba grzać gazem lub prądem.Bo w lato mojego pieca nie ma sensu uruchamiać,bo dymu jest cały dom,a nie chce się palić ;:222

pokaż zdjęcie swojemu facetowi,to Ci zmontuje i wieczorkiem będziecie zażywać kąpieli przy księżycu ;:224 ;:168 ;:183

A krówki karmimy siankiem z bell.Właściwie,to trochę kiszonka jest.Bo siano nie jest całkiem suche jak się beluje.A jak pachnie ;:oj .Mój M. mówi,że winem ;:224
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, u nas jest taka klasyczna kuchnia jak za króla ćwieczka i stąd mamy gorącą wodę :;230 A jak się nie pali to też pozostaje prąd w lato. A zimą to wiadomo, ciepła woda idzie z kotłowni.
A Ty próbowałaś już takiej kąpieli przy blasku księżyca? ;:183 Kurcze, że ja mam daleko jezioro, podobno super się kąpie w nocy ;:oj A wczoraj taka piękna pełnia była!
Wiesz co, nie wiem jak pachnie kiszone siano, u nas zawsze było luzem, dlatego pewnie było suche. Ale jak są już te bele to sobie powącham :D Może komu się wino przy tym sianie rozlało i stąd ten zapach :;230
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze.... Ja, jako mieszczuch mogę sobie tylko pomarzyć.... Jola te twoje ciacho, tak samo spasione, jak moje :;230
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolciu ;:224 ,no wiesz ;:168 ;:219

Ale,żeby bele pachniały winem,to muszą być z wilgotnego siana zwinięte i zawinięte w folię.Wtedy robi się trochę kiszonka.Bo jak z suchego siana ,to robi się bez foli i pachnie normalnym sianem.

Ja do jeziora mam blisko,ale woda w nim-jak w studni ciepła :shock:
No i turyści ;:222 .Nie wspomnę,że wyprawa z dziećmi kończy się na tym,że wchodzę do pasa ;:224 ,bo dzieci trzeba pilnować i nie można pływać ;:223 .Zwykle jestem bez M.

Kasiu równowaga w środowisku musi być-ja nadrabiam tłuszczykiem ;:131 ;:224 :;230
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie jak u mnie :lol:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 :uszy
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, że sól chroni całkowicie przed kiszeniem siana :lol:
Jolu, chciałabym kiedyś się wybrać w te Zielone Płuca Polski :D
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak składasz luzem niedoschnięte siano na chlew.Wtedy sypie się solą,żeby nie pleśniało i nie wiem,czy dobrze kombinuję,ale mi się kojarzy-że wtedy się nie grzeje tak.Bo takie niedoschnięte siano może spowodować pożar :shock: .Tak się grzeje,że może się zapalić.
Do belek nie daje się soli.
Jeśli się myle ;:131 ,niech mnie ktoś poprawi ;:131

-- 2 sie 2012, o 14:51 --

Zapomniałam zaprosić.Tylko z namiotem ;:131 .Niestety mam za mały domek by proponować noclegi.
W pobliżu jest też sporo agroturystyki- z pokojami.jeśli szukasz wygody ;:224 .Jeśli chcesz dokładniejsze namiary,to pisz pw.
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Korzystam z chwili wytchnienia ;:224 i dobrze że tu zaglądnęłam ,Jolu ale u Ciebie pięknie,takie kopki siana to u nas jeszcze częsty widok ale i bale już są,nigdy nie wąchałam takiego balowanego ukiszonego siana ale myślę że zapach takiego tradycyjnie suszonego bije wszystkie na łeb
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Ty jesteś,to ja muszę zmykać ;:145
U nas to już głównie kostki z siana,lub bele.Siano w kopkach,to już wielka rzadkość.

Oba zapachy siana są super.Nie wiem,który bardziej mi się podoba.

A w tym zamieszaniu-nie zapomnij cykać fotek co u Ciebie kwitnie ;:224 ;:180

ZAPOMNIAŁAM SIĘ WAM POCHWALIĆ,że stałam się bogatsza o 5? hoi ;:oj ;:138 .
Zdjęcia będą,jak maluszki się przyjmą.No i wtedy pomożecie z nazwami ;:131 ;:180
Ofiarodawcy ;:196 ;:196 ;:196

A jak jestem w temacie hoi-wykryłam malutkie pączusie na h. lakunosa i australis :tan :heja .Na razie są tak małe,że nie będzie widać na fotkach ;:224

WZBOGACIŁAM się też o 3 sadzonki winogron ;:108 ;:138
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Jolka prawdziwe swojskie klimaty. Gdybym była z miasta to też bym Ci zazdrościła, a tak to powiem, że widoki to dla przyjezdnych, a dla miejscowych szara rzeczywistość i ciężka praca. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Kochana moja ja od niedzieli porządnego obchodu po ogrodzie nie miałam czasu zrobić ;:145 a co tu mówić jeszcze o zdjęciach
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”