Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aszkam
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2008, o 20:42

Post »

Naczytałam się Waszych komentarzy i pobiegłam sprawdzić czy mój kompostownik spełnia wymagania :) Leniwcem będąc kupiłam gotowy- czarna, plastkikowa beczka bez dna, z pokrywą i klapą na poziomie ziemi (prawdopodobnie tędy powinno się się wyciągać gotowy kompost). Żadnych otworów ani nawierconych dziur nie ma, a działa.

pozdrawiam, Aga
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatni pokos trawy w poniedziałek wrzuciłam na poprzednią warstwę ziemi nasypaną na odpadki kuchenno-warzywne. We wtorek trawa była podwiędnięta (cięta kosiarką na kilkucentymetrowe kawałki). W środę na 15 cm warstwę zwiędniętej trawy nasypałam kilka garści przyspieszacza kupionego w Lidlu (szaro-zielonkawy pył i małe granulki śmierdzące nawozem, blee). Trochę przemieszałam i napowietrzyłam widłami (dziurkowałam i podrzucałam kupki trawy). Dziś na całej powierzchni zobaczyłam setki małych czarnych muszek ze srebrnymi skrzydełkami :shock: Co to za robal? Kiedy znowu przewietrzyłam trawę, muszki sobie gdzieś poleciały, albo się schowały, pewnie wrócą do tego nawozu z przyspieszacza :( Tak ma być? Czy to w porządku, że zleciały się tabuny muszek?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jolka009
50p
50p
Od: 5 maja 2008, o 10:15

Post »

Witam!

Właśnie jestem w trakcie zakładania ogrodu - powierzchnia około 500m2. Czy przy takie wielkości ogródku waro bawić się zakładnie kompostownika? Odpady miałyby być głównie ze skoszonej trawy i przycinanych krzewów.
No i jeśli warto - to jakiej pojemności kompostowik powinnam zrobić?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam działkę o pow. 500 m2 i kompostownik o wym. 1 - 2 m. Przez sezon sie napełni. To jego zdjęcie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=96 (post 16 Marzec 2006, 18:07).
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Jolanka
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kompost

Post »

jolka009 pisze:Witam!

Właśnie jestem w trakcie zakładania ogrodu - powierzchnia około 500m2. Czy przy takie wielkości ogródku waro bawić się zakładnie kompostownika? Odpady miałyby być głównie ze skoszonej trawy i przycinanych krzewów.
No i jeśli warto - to jakiej pojemności kompostowik powinnam zrobić?
Zajrzyj do mojej oferty w temacie: zapraszam do zakupu kompostowników.
Polecam Ci Termo-410 - spokojnie Ci wystarczy, a przy tym pamiętaj o odpadkach kuchennych. W ubiegłym tygodniu dokonała zakupu forumowiczka z Cieszyna, otrzymując 5% rabat dla użytkowników forum.
Z dostawą tez nie ma kłopotu, mam umowę z firma kurierską UPS.

Pozdrawiam
:)

Jolanka

http://jolankom.pl.tl Obrazek Obrazek
kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje

JOLANKA
Awatar użytkownika
Aszkam
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2008, o 20:42

Post »

Gdzieś wyczytałam że kartonowe pudełka po jajkach też nadają się na kompost. Czy to prawda?
Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolanka
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 20:11

Kompost

Post »

Tak, jeśli wytłoczka jest niezadrukowana.

Pozdreawiam

Jolanka
kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje

JOLANKA
e.sylwia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2007, o 21:15

Kompost

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów,

Przez przypadek zostałam posiadaczką 50-litrowej torby kompostu i nie wiem co z nim zrobic. Nie mam ogrodu, ale kilka kwitnących roślin na balkonie(begonie, pelargonie, petunie, lilie azjatyckie i pare innych, których nazw nie pamitam) mam tez kilka w domu (m. in juka, aloes, kalatea).

proszę o poradę w jaki sposób mogę uzyc tego kompostu, o ile w ogole go powinnam uzyc, bo roslinki wydają mi sie byc szczesliwe bez niego i wygladaja slicznie.

po prostu nie wiem czy trzymac ten ogromny wor, może na przyszłosc , czy pozbyc sie go.

serdecznie Dzięki, pozdrawiam, sylwia.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Niektórzy nazywają kompost złotem ogrodnika. Możesz tym podsypywać roślinki, możesz w tym sadzić, kompostem nie można przenawozić.
Waleria
e.sylwia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2007, o 21:15

Post »

Serdeczne dzięki, zatrzymam torbę :)

jak często moge podsypywać roslinki?

co oznacza ,ze nie można przenawozic?

sylwia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Jeśli jakiegoś mineralnego nawozu dasz za dużo, to możesz zniszczyć roślinę, natomiast kompost nigdy nie zaszkodzi, możesz go dawać,ile chcesz.
Waleria
najanaja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 cze 2008, o 09:46

Kompostownik

Post »

Witam,
próbuję pozbyć się z ogrodu rdestowca japońskiego. Poradzono mi w centrum ogrodniczym, abym go przycięła -ma ponad 2m - a następnie potraktowała Roundupem.(Nie mam wyjścia, bo rozplenił się nieprawdopodobnie). Zapomniałam jednak zapytać, czy można do kompostownika wrzucać przycięte łodygi czy też należy roślinę spalić lub unicestwić w inny sposób.
Bardzo proszę o poradę-gdyż potrzebuję "zabieg" wykonać jak najszybciej, a do wspomnianego centrum mam dość daleko.
Pozdrawiam wszystkich miłośników zieleni
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj proponuję raczej zniszczyć tę roślinę niż dodać do kompostownika bo może wyrastać z fragmentów roślin, czyli nie tylko z korzeni ale i łodyg. Jeśli dodasz go do kompostu może się go roznieść na całą działkę pod warunkiem że roślina wytrzyma ten okres leżakowania na kompoście. Ale to jest wytrzymała bestia więc bym nie ryzykował. Czasem widzę jak u kogoś wyrasta w kompoście. :D
tea
50p
50p
Od: 11 lis 2007, o 17:37

Post »

Witam!
Czy skrzyp oraz perz potrafi równiez przeżyć czas leżakowania w kompoście? Próbujemy od około 5 lat pozbyć się z ogrodu skrzypa i wydaje nam się ,że mamy go coraz więcej .Może wynika to właśnie z naszego oszczędnego gromadzenia każdej zieleniny w kompostowniku :shock: :?:
Pozdrawiamy TEA
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

Jeśli mówimy o rdesdowcu to zdecydowanie najlepszą metodą na jego skuteczne " unicestwienie " jest ognisko :D
Natomiast perz i skrzyp bardzo ładnie rozkłada się na kompostowniku - oczywiście powinien być tek kompostownik właściwie prowadzony - odpowiednie napowietrzenie " wsadu " a w razie potrzeby przesypanie wszystkiego wapnem żeby procesy gnilne zatrzymać. Takim sposobem z pewnością pozbawisz resztki szkrzypu i perzu ochoty na odrastanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”