Siedlisko z sosnami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami

Post »

Bejko, wszystkiego nie jesteśmy w stanie sobie sami produkować. Dlatego zawsze coś musimy z produkcji masowej kupić, czy to sok, czy jogurt. Przetwarzając kilka koszyczków truskawek jesteś w stanie je przejrzeć, przy kilku tonach już nie. Mój M kiedyś pracował /woził przetwory rybne. W oleju robią te lepsze, te nadpsute w pomidory idą. Można by tak w nieskończoność przzytaczać to co jemy i zczego jest robione. Lepiej więc nie wiedzieć i delektować się smakiem /czasem ulepszonym/.
My dziś jedliśmy swoje pierwsze marchewki. Posiałam chyba w maju na piasku, a one rosną ;:138 , smakują marchewką, a jak cieszą ;:224
Cukinie też dają radę. Żyć nie umierać a buzię mam dookoła uśmiechniętą jak na takie rzeczy patrzę.

Stasio, jak masz ich tak dużo, to przyślij jeszcze. Postaram się nie zmarnować. Powinnam je na zimę zabrać do domu lub choć do zimnego schować? CO prawda w Łodzi one rosną, ale w mieście jest cieplej. U mnie na wsi ciągnie mróz z pól. To takie młodziaki lepiej trochę chronić. Mam nadzieję, że czeremchy dojdą jako tako całe, bo pakowałam je dziś rano byle jak. Zaspaliśmy z synkiem i w biegu wszystko. Wieczorem nie chciałam im powietrza zabierać. One jednak twarde mi się wydają. Jak je kopałam, to suchy piach jak popiół był pod nimi. Przejrzę dokładnie Twój ogródek, to może jeszcze coś wysępię. A Ty kochana patrz co jest u mnie i co byś chciała mieć.
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Stasiu może i dla mnie znajdą się marcinki.
Zbieram wszystkie nasionka z moich kwiatków, chętnie wyślę.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czeremchy u nas rosną na ugorze. Sieją je ptaki i w miejsce wycięych rosną nowe. Przysmak szpaków! No i nasz - regularnie robię z nich nalewkę. Teraz czekam aż dojrzeją.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Te kuleczki to wygląda na to że to są rojniki :?: U mnie wszystkie tej zimy na skalniaku wymarzły i nie widać żeby miały zamiar coś wypuścić
Goździki też masz ładne. Ja jakoś nie mam ani jednego. Więc chętnie skorzystam ale może nie w tym tygodniu bo zapowiadają upały i jak utknie na weekend na poczcie to nic z nich nie będzie.
Miałam pytać czy przyjęła Ci się skalnica? a malinki? W tym samym czasie przesadzałam u siebie maliny, wprawdzie straciły wszystkie liście ale krzaczek się ukorzenił. Malinki będą na nim pewnie dopiero w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Ja jeszcze słówko w temacie soków - bo przytargałam z piwnicy starą sokowirówkę, od dziadka kosz papierówek i domyślcie się co dalej :wink: Taki soczek-przecier, bez cukru. Pyszny, no i zdrowy. Może też macie taką machinę upchniętą na strychu lub piwnicy? Ta nasza jest starsza ode mnie :;230
Marzenko, te jałowce na skalniaku to fajny pomysł. Takie stanowisko na pewno im pasuje.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości, jako że zbliża się pora drugiego śniadania, to polecam zdrową przekąskę. Nagroda dla odwiedzających - marchewka z mojego ogródka
Obrazek

Dla palących mam lepszą wejsję tytoniu
Obrazek

Halinko, Miłko, miło mi, że tak dobrze się u mnie czujecie i kwitnie tu wymiana opinii i roślinek. Mogę się z czymś dorzucić? Z czeremchy robiliśmy też wino, ale trochę cierpkie było i M przerobił na więcej procentów. Kiedy najlepiej zbierać owoce, żeby uprzedzić szpaki i były dostatecznie dojrzałe?

Jolu, dla Ciebie mój skalniaczek w całości, z tej najlepszej strony, zachodniej. Od północy czyli od tarasu najgorzej wygląda, a wschód i południe mają niefotogeniczne plecy :oops:
ObrazekSkalnica chyba nie dała rady, ale nie ruszam, może z korzonka coś puszczą rozetki. Może jeszcze kiedyś mi ją doślesz. A ja z kolei muszę się chyba pogodzić z faktem, że nie dla mnie krzewy i drzewa owocowe. Na takim piasku nie dają rady. Chyba tylko jedna malinka żyje. miałam też parę swoich i je przesadziłam. nie dał rady. majowy mróz je w tym miejscu załatwił. musze chyba inne miejsce znaleźć. Goździki i kulki poślę w poniedziałek, najpóźniej wtorek. Jest wtedy pewność, że dojdą. Jolu, wyglądaj na listonosza :wit

Basiu, robi się, zdjęcia mam.

Olu, mam elektryczną sokowirówkę, ale najlepszy sokownik na kuchenkę. Nasypujesz owoców, lejesz wody i gotowe. Zlewam sok do słoików lub butelek. Zakręcam na gorąco i wszystko trzyma jak trzeba. Bez pasteryzowania.
Jałowce były na skalniaku najszybciej, potem pojawiły się 3 gatunki rojników, a potem trochę innych skalniaczków. Teraz chyba nadeszła pora na kwitnące niskie roślinki, bo brakuje mi tu kolorków.

Teraz moje kochane aksamitki. Jaka ich różnorodność, a siałam z jednej paczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Szkoda że się nie przyjęło wszystko ode mnie, pewnie dlatego że tak długo szła ta paczka z niewiadomych powodów.

Tytoń śliczny, można kupić nasionka czy zdobyłaś gdzieś sadzonki? to jest bylina? bo nie znam.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, tytoń jednoroczny, kupiłam nasionka w markecie. Będę zbierać nasionka, bo to dopiero pierwszy kwiatek z całego rzędu. Pewnie będą też inne kolorki. No i świetnie nadaje się na piasek. Mój rośnie w takim piasku jaki masz u siebie, bez ziarenka nawozu. No czasem tak się zdarza, że paczka idzie i idzie. Ja teraz wysyłam przed ósmą (przed pracą) i na drugi dzień 100% paczek dochodzi. Jak malinki znów Ci się rozrosną, to doślesz mi i posadzę w innym miejscu. Skalnica może z korzonka wypuści
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzko, dziękuję za odwiedziny ;:167
Piękne masz te hibiskusy!! Lilie bardzo dobrze czują się w lesie, lubią kwaśną ziemię :) Chyba tylko martagony nie za bardzo nadają się do naszych ogrodów, ale mam zamiar i z nimi spróbować.
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, u mnie też taka leśna działka, bo ziemia klasy VI, najlepiej sosny i jałowce rosną. Kwaśna, dlatego będę z liliami urządzać rabatkę. Mam nadzieję, że za rok coś już będzie widać.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Sosenki ? jedną z wielu korzyści z życia we Francji jest to, że tutaj w każdym hipermarkecie można dostać niemarkowe soki, które są tanie jak barszcz, a przy okazji są w stu procentach sokami. Podczas gdy w Polsce nawet te markowe częstokroć z sokiem mają niewiele wspólnego ? zawsze na przykład dziwię się, gdy, będąc w Polsce, na opakowaniach soków Tymbark widzę, że sok owocowy stanowi tylko 50% składu... Reszta to woda, cukier, przeciwutleniacze, etc. Co do lwa ? trafiłaś w sedno, rzeczywiście jestem spod tego znaku zodiaku. Aczkolwiek zastanawiam się, gdzie mnie widziałaś ostro dyskutującego, bo generalnie na tym forum unikam dyskusji światopoglądowych jak mogę, wychodząc z założenia, że przyszedłem tu gadać o roślinach, że z wszystkimi forumowiczami łączy mnie wspólna pasja i że nie chcę, by podzieliły nas poglądy na politykę, gospodarkę, religię itede itepe... Jak na razie tylko dwa razy zdarzyła mi się ostrzejsza dyskusja ? raz o francuskiej laickości, a raz o homeopatii (przy czym temat potem zboczył jeszcze na satanizm) ? i obiecałem sobie wtedy, że nigdy więcej. W końcu historia ludzkości pokazuje nam, że za przekonania polityczne czy religijne ludzie gotowi są czy to oddawać czy odbierać życie, więc i kompletna degrengolada na forum w wypadku takich dyskusji jest nieunikniona (aż w końcu podjadą moderatorzy z taczkami, coby niektórych forumowiczów, którym nerwy puściły, wywieźć za forum niczym Jagnę w ?Chłopach? Reymonta)... I po co mi to?

@ Sweety ? wypraszam sobie! Ja jestem zdeklarowanym pesymistą z natury. :;230

@ Bejka ? zgniłe jabłko czy robaczywe jabłko to też jabłko, co nie? :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, mój M jest kierowcą i jakiś czas temu bardzo często jeździł do Francji właśnie. Chwalił sobie bardzo tamtejszą wodę. Oczywiście wino najczęściej przywoził. Teraz poproszę go, żeby soki dla synka z tamtąd przywoził. Chodzę po tym forum i podczytuję to tu to tam. Nie pamiętam gdzie czytałam CIę w akcji- obrona poglądów. Najważniejsze, że zawsze używasz mocnych argumentów i nimi się podpierasz. Cenię ludzi z własnym zdaniem. Długo mieszkasz we Francji? Muszę zajrzeć do Twojego ogrodu, co też nowego tam znalazłeś i zrobiłeś?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Marzko, na pewno będzie widać :D Chociaż mam sporo lilii, nie przepadam za typowo liliowymi rabatami. Zazwyczaj sadzę po 3-5 szt. wśród rh i host. Jakoś tak najbardziej mi się podoba :lol: , a i w półcieniu dłużej kwitną.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, ja właśnie tak chcę zrobić, że po 5-10max w kępkach na rabacie między liściastymi krzewami. Do tego jakieś bylinki czy jednoroczne w nóżkach.
Same lilie ładnie wyglądają jak kwitną, ale potem te sterczące kikutki to już nieciekawie. na rabatce na ganku mam je z różami i lawendą.

A takie cudaki znalazłam wczoraj w obejściu jak szwędałam się po włościach

Obrazek
zostawiłam to przy pieleniu, nie wiem co to za gagatek, ale zapowiada się nieźle

Obrazek
tego rośnie kilka na podwórku. zdjęcie trochę rozmazane, przepraszam

Obrazek
to chyba jakiś prezent forumowy lub zakup. Nie opisałam i mam zagadkę.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nieopisana to pysznogłówka :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”