Ogród Linety

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Linety

Post »

;:168 ;:168 ;:168 :tan :tan :tan paczka doszła cała.Mam tylko pytanie,bo te sadzonki hibiskusa wysadziłam do ziemi,czy to trzeba zabrać na zimę do domu? Masz moze gdzieś napisane jaka to odmiana,żeby poczytac?
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Linetko, skoro hibiskus bagienny, to woda mu nie zaszkodzi :D. A pomysł na piwnicę zimą popieram ;:108.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj LIneto mam też hibiskusa bagiennego od zeszłego roku rośnie w ogródku na zimę jemu część nadziemna zamiera na wiosne wypuszcz nowe pędy z ziemi,u mnie dość późno zaczoł wyłazic z ziemi chyba w maju. Myślę że on lubi ciepełko.Mój Przezimował przykryty lekko korą ale jeszcze mi nie kwitnie, bo te hodowlane to już mają kwiaty.Zobaczę co ztego będzie będą dodatkowe doświadczenia.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Maseczko, prawda?! Cieszę się, że tak pięknie kwitną, mimo iż w doniczce. Po kwitnieniu wymienię ziemię, żeby cebulki się należycie odtworzyły. Bo sadzić je w ziemi to chyba ryzykowne, mogą nie przetrwać zimy.
Ogla, miło Cię widzieć znowu. :D Tak, podpędzałam. Od początku marca kanny były posadzone w doniczkach i tkwiły sobie w jasnej piwnicy. Posadziłam do gruntu już takie z kilkoma listkami. Pocieszam się, że to dlatego już kwitną i wcale, ale to wcale nie zwiastują jesieni. :D
A lilia pachnie, oj, i to jak intensywnie!
Małgocha, nie wiem, jaka to odmiana, bo krzew miał chyba z dziesięć lat i dawno zapomniałam. Myślę, że pod przykryciem roślinki powinny przetrwać. Kilka siewek posadziłam chyba z dwa lata temu na cmentarzu i dwie z nich przetrwały dwie zimy mimo braku jakichkolwiek zabezpieczeń, a teraz właśnie zaczynają po raz pierwszy kwitnąć.
Stokroteczko, mam tylko nadzieję, że go poprawnie zidentyfikowałam. Ale jak się wstuka w Googlach "hibiskus bagienny", to pojawiają się zdjęcia czegoś takiego jak ten mój. Trochę poczytałam, nie wiem, może jeszcze zaryzykuję i posadzę go gdzieś do gruntu. Bo ta piwnica to też nie jest idealny pomysł, pisałam już, jak straciłam datury?
Eukomis, dziękuję, właśnie tego mi było potrzeba: nieco wiedzy od kogoś, kto już to przerabiał. :D A jaki masz kolor kwiatów?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Linetko, to w takim razie odpisałam na pw. Będę eksperymentować. Bardzo dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07

Post »

Linetko, piękny ten różowy hibiskusik. Bardzo chętnie się zaopiekuję. PW poszło.
W ogóle masz przepiękne kwiaty i ogród. Nie sposób wszystkiego wymienić ale zachwyca oko.
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Komelina rozsiewa się sama, takie informacje dostałam z forum.
Ja pierwszy raz posiałam komelinę w tym roku i kwitnie.
Zobaczymy, czy się rozsieje.
Część cebulek wykopię dla eksperymentu.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Moje Kochane, dziękuję Wam bardzo. Ciekawe rzeczy piszecie, nie wiedziałam na przykład, że komelinę można też rozmnażać przez nasiona. Na pewno spróbuję. W ogóle zamierzam teraz więcej eksperymentować z rozmnażaniem roślinek, bo okazuje się, że jest całkiem sporo osób, którym te moje kwiatki mogą się przydać. :D
A wiecie, była dzisiaj u mnie nasza Stokrotka polna, przywiozła mi dwa fiołeczki afrykańskie, fioletowy i biały, i piękne, wielkie cebule białych tulipanów. Już się nie mogę doczekać, kiedy je wetknę do ziemi. ;:138 Stokroteczko, jeszcze raz ogromne, ogromne dzięki! ;:196
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam po dłuższej przerwie :wit Oj dzieje się u Ciebie. ;:333 Komelinę moja znajoma wykopała na zimę i przechowała w suchym miejscu /podobnie jak dalie/.
Mój hibiscus bagienny przetrwał tegoroczną zimę, przysypałam go dosyć grubo kompostem. Niestety na razie nie kwitnie, ale pąki ma, więc jest nadzieja. Kolor ciemnoróżowy.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ojej, Marysiu, to koniecznie zamieść zdjęcie, gdy zakwitnie. ;:138 A powiedz jeszcze, czy można uszczykiwać jego boczne pędy na sadzonki?
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubiegłym roku kwitł przecudnie, a był kupiony w ciemno, bez kwiatów i z wadliwą metką. Nie próbowałam go rozmnażać, posadziłam w bardzo słonecznym miejscu pod ścianą , a on chyba takiego skwaru nie lubi, bo omdlewały mu liście. W ogrodzie botanicznym we Wrocławiu rośnie w półcieniu. Natomiast lubi wilgotną glebę. Nie myślałam , że w Jeleniej Górze przezimuje, a jednak . W tym roku muszę go przesadzić do półcienia. Zdjęcia z ubiegłego roku mam , musiałabym poszukać.
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

O, widzisz, to kolejna cenna informacja, bo u mnie stoi w donicy na południowym tarasie. Na pewno ma tam zbyt skwarnie i to odchoruje. Zaraz rano go przestawię w inne miejsce.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedno ze zdjęć z ubiegłego roku. A sadzonek nie próbowałam robić, bo na wszystkich gałązkach miał jak widzisz pełno pąków i kwitł do późnej jesieni.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Piękny! I rzeczywiście, aż szkoda oddzielać pędy, skoro wszędzie jest pełno pąków. A jednak chciałabym mieć dwie roślinki zamiast jednej, bo wtedy jedną zostawiłabym na zimę w gruncie, dobrze zabezpieczoną, a drugą w doniczce przeniosłabym do piwnicy. I przetestowałabym oba sposoby. :D Może spróbuję jakoś we wrześniu oddzielić jakiś pędzik.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani Zoja Litwin na swojej stronie pisze o różnych ciekawych roślinkach ,między innymi o hibiskusie bagiennym , że można go dzielić dopiero na wiosnę. Tu masz linka do strony o hibiskusie: http://zojalitwin.wordpress.com/2012/03 ... -bagienny/
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”