Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden

Post »

Obrazek

Chorwacja Biokovo ? masyw górski położony w środkowej części wybrzeża dalmatyńskiego, o długości 36 km i szerokości 9,5 km. Jest największym i najwyższym masywem w Dalmacji i obok Velebitu jedyną częścią Gór Dynarskich sięgających morza.

W tym roku mam nadzieje zobaczyć: Park Narodowy Dumitor, który został ukształtowany przez lodowce i poprzecinany jest podziemnymi rzekami i potokami. Wśród gęstych lasów iglastych, rozciągających się wzdłuż najgłębszego wąwozu Europy, w którym płynie rzeka Tara, znajdują się liczne jeziora o przejrzystej wodzie.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

eikoden pisze: Tak paczka z hoja carnosa została wysłana 10 minut temu :twisted:[/b]
Nawet tak nie żartuj ;:202

2. d) a coś wyższego niż 1700m npm? :twisted:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedynie zdjęcia z trasy Transfagarasan Highway w Rumunii, jest to czwarta Trasa z czterech najbardziej spektakularnych według Top Gear prowadząca przez Transylwańskie góry ? (2034m n.p.m). Trasa łączy miasta Sibiu oraz Piteşti długość trasy to 90km. [zrobione Sony DSC-W30]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chętnie bym jeszcze raz nią pojechał....
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne widoki,a i góry niczego sobie
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Park Narodowy Durmitor to już Czarnogóra. W Chorwacji można zwiedzić Park Krajobrazowy Biokovo, znajduje się tam zapomniany ogród botaniczny Kotisina. Widoki fajne, roslinność jak dla mnie nieszczególna, idąc szlakiem żywego człowieka nie spotkasz :;230
To taka druga strona Chorwacji, troszkę zapomniana, troszkę brudna i raczej przez tubylców nie odwiedzana. Moźna tam zobaczyć opuszczone, domy, cmentarz, dużo ruin i jakis małych jaskiń. Wycieczka na jeden dzień.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak zdjęcia z Biokovo zapomniałem dodać, że to drugie jest w Czarnogórze. Zobaczymy póki co zakładamy, że wytrzymamy w Czarnogórze 7 dni i powrót na 7 do Chorwacji. Ale jak będzie to się okaże na miejscu.
Bardzo fajne zdjęcia!! Dzięki za fotorelacje :wink:
nyskadu pisze:Park Narodowy Durmitor to już Czarnogóra. W Chorwacji można zwiedzić Park Krajobrazowy Biokovo, znajduje się tam zapomniany ogród botaniczny Kotisina. Widoki fajne, roslinność jak dla mnie nieszczególna, idąc szlakiem żywego człowieka nie spotkasz :;230
Czyli dobrze trafiłem... ale tam prawie nic nie było.... zero roślin... Jedno wielkie miasteczko duchów.... a że w cieniu było 40 stopni to nie szukaliśmy na siłę tych roślin......
Zresztą do dziś mi się wydawało, że tam nie trafiłem.. ale teraz wiem, że ta ruina to jednak było to...........
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli mówisz Aga, że w okolicy Biokovo jest nieciekawie?
Kiedyś miałam nawet tam zaglądnąć w poszukiwaniu ciekawej roślinności, ale skoro mówisz, że jest nieszczególna...

Nazwa 'Biokovo' kojarzy mi się z bodziszkiem. to taka mała bylina do ogródka, mam ją u siebie. Właśnie w tej okolicy został odkryty międzygatunkowy mieszaniec i nazwany Geranium x cantabrigiense 'Biokovo'.
Oto on w moim ogrodzie
Obrazek

Obrazek

W ogóle ciekawie się tu w wątku zrobiło. :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może dla jakiś znawców była tam jakaś roślinność ciekawa, ale u nas na łace ładniejsze kwiatki rosną. Ogólnie, susza, góry skały, ruiny zamków, drobne jakinie. Z większych oliwki, granaty, agawy, to co wszędzie. Park rozpoczyna się taką bramą

Obrazek

Gdyby nie było tej bramy to chyba nikt z nas by się nie domyślił,że to jakiś botaniczny ogród.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Jeśli ktoś lubi chodzić po górach, to fajny spacer gdy nie ma 40 stopni :) jak ktoś szuka jakiegoś tam chwaścika to pewnie znajdzie. Ale to nie taki ogród botaniczny jak np Twój ogród Iwono. Lata świetności już ma za sobą.To taki rezerwat przyrody, gdzie nikt już nie zagląda. Śmialiśmy się, że chyba jesteśmy tam pierwszymi ludzmi, którzy przecierają szlak, a ostatni mieszkańcy zostali tam pochowani i nikt od tej pory tam już nie zaglądał. Jedynie fajne widoki na góry, na morze i port. Od czasu do czasu jakiś szkielet (ale nie człowieka ;))
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ciekawa jestem jakie Tomek nam zwiezie fotografie z urlopu ;:173
No i jakie nowości roślinne przytarga :;230
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak, Tomek biega po górach z łopatą :heja już widzę pełen plecak crassul do identyfikacji po powrocie ;:224
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety towarzysze podróży okazali się bardzo leniwi... i nie było wycieczki w góry :(

Ale tak coś tam przywiozłem
Obrazek

I już paczka czekała u sąsiada z nowymi roślinkami.

No i też niestety kilka padniętych roślinek, przelanych przez rodzinkę ;:98 ;:98

Jak ogarnę to wstawię zdjęcia.....
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, wiedziałam, że nie wrócisz z pustymi rękami :;230 fajnie, ;:196 że już jesteś
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

eikoden pisze:Jedynie zdjęcia z trasy Transfagarasan Highway w Rumunii, jest to czwarta Trasa z czterech najbardziej spektakularnych według Top Gear prowadząca przez Transylwańskie góry ? (2034m n.p.m). Trasa łączy miasta Sibiu oraz Piteşti długość trasy to 90km. [zrobione Sony DSC-W30]
Niesamowite. Dzięki za te fotki :) Jak ja dawno nie byłam w górach :(
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

emerald pisze:Niesamowite. Dzięki za te fotki :) Jak ja dawno nie byłam w górach :(
Jak znajdę coś ciekawego to jeszcze wstawię.

Z tego rocznych wakacji postanowiłem, zamiast odbitek i albumu zamówić foto książkę. Niestety mam tak mało wolnego czasu, że na nic nie starcza.
Dlatego dziś wstawię kilka fotek, tak żeby coś było. A dokładne portrety odłożę na później.... Nawet nie mam kiedy zajrzeć do waszych wątków tak więc pomalutku i po kolei będę starać się nadrobić...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

O rany! Coś ty nawiózł? Jakie dwie haworcje :shock: Wyglądają niby jak H. attenuata 'Concolor' ale mają długie liście jak H. attenuata var. radula! Jaki fajny aloes o szerokich liściach! I sansewierie! I...! Jak to zdobyłeś - przecież nie z natury!?

Widzę, że maluchy ode mnie przeżyły rozłąkę :wink: To przy okazji zweryfikuję - kalanchoe do ukorzenienia to nie K. manginii tylko Kalanoche 'Prebella' (syn. 'Mirabella') - na 100%
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”