Moja działka 2
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka 2
ładnie u Ciebie Lidziu i zdjęcia zawsze takie ciekawe. Dam znać z roślinkami. Teraz chyba M przyjedzie, to muszę dom ogarnać. Siedziałam teraz w ogrodzie i trochę dom zapuściłam. Jak pojedzie to będę wolniejsza i do dyspozycji dla kwiatów
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko będę czekała na Twój znak.
Rozkwitła się i rozpachniała następna lilia

Słoneczniki szaleją. Większość z nich wyrosło dzięki nasionkom przysłanym mi przez Jurka

Najwyższy ze słoneczników ma ponad 2 m i ogromny kwiat

Zakwitł trzeci z zatrwianów wrębnych niebieski

Pięknie kwitnie moja ulubiona stokrotka, którą dostałam w koszyczku wielkanocnym od zajączka

Piękna mięta meksykańska od Jurka

Na zakończenie podarunek od Grażynki tojeść orszelinowata, która była jedną z pozycji na mojej liście chciejstw

Rozkwitła się i rozpachniała następna lilia

Słoneczniki szaleją. Większość z nich wyrosło dzięki nasionkom przysłanym mi przez Jurka

Najwyższy ze słoneczników ma ponad 2 m i ogromny kwiat

Zakwitł trzeci z zatrwianów wrębnych niebieski

Pięknie kwitnie moja ulubiona stokrotka, którą dostałam w koszyczku wielkanocnym od zajączka

Piękna mięta meksykańska od Jurka

Na zakończenie podarunek od Grażynki tojeść orszelinowata, która była jedną z pozycji na mojej liście chciejstw

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Piękne słoneczniki, ja w tym roku będę podziwiać tylko na forum, no chyba że ten w ogródku u mojego psa zakwitnie. Zatrwian kiedyś miałam ambicje , ale nic z tego nie wyszło. Mięta może mnie w przyszłym roku zakwitnie? Tojeść orszelinową dostałam kiedyś od koleżanki jako lisie ogonki przepadła podczas sławetnego gradu (wtedy co dyptam też straciłam).
- slila1
Marysiu, a tojeść od korzenia nie odrosła?
- Maska
- Kontakt:
Lidziu nie odrosła w każdym bądź razie już jej więcej nie zobaczyłam, a grządka pozostała nienaruszona. Dobrego owocnego w sadzeniu dnia!
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Witaj Lidziu-sasiadko. Ogród piękny w dawnym romantycznym stylu . Liczyłas ile masz juz gatunków kwiatów?
Po moich liliach tylko badylki zostały a mieszkamy blisko przecież
Moja tojeść rozesłana zachwaściła sie gruntownie
Po moich liliach tylko badylki zostały a mieszkamy blisko przecież

Moja tojeść rozesłana zachwaściła sie gruntownie

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Lidziu, mogłabym CIę poprosić o ciemiernika? Pisałaś u Marysi, że masz go więcej niż potrzebujesz

- slila1
Marysiu u mnie rano było lekkie zachmurzenie i rześkie powietrze, ale potem zrobił się upał. Źle się sadziło, więc część, szczególnie tych mniejszych roślin wylądowała w doniczkach. Na jutro czekają jeszcze funkie.
Ewuniu u mnie część lilii też przekwitła, a teraz rozkwitają te sadzone późną wiosną.
Alfabetyczny spis moich roślin mam na bieżąco uzupełniany, ale nigdy jeszcze nie liczyłam ile może ich być.
Na tojeść rozesłaną trzeba uważać, bo mocno się rozrasta. Ja pozwalam jej rosnąć tylko między paprociami.
O tamaryszku trochę poczytałam. Dowiedziałam się, że młode okazy można przesadzać, ale nie napisali kiedy to najlepiej zrobić. Myślę, że jak trochę się ochłodzi i będzie deszczowo, to wykopię, zapakuję i kierunek Rybnik.
Marzenko dopisałam już ciemierniki do listy.
Zobaczcie jakie piękne było moje niebo dzisiaj o 5-tej rano.

Przedstawiam niektóre z moich rojników

rojnik 'Falconetti'
rojnik 'Oddity' prezent od Jurka

Ponownie zakwitły
złotlin japoński
róża 'New Dawn'
dzwonek brzoskwiniolistny
Na zakończenie cantedeskia 'Majestic Red'

Ewuniu u mnie część lilii też przekwitła, a teraz rozkwitają te sadzone późną wiosną.
Alfabetyczny spis moich roślin mam na bieżąco uzupełniany, ale nigdy jeszcze nie liczyłam ile może ich być.
Na tojeść rozesłaną trzeba uważać, bo mocno się rozrasta. Ja pozwalam jej rosnąć tylko między paprociami.
O tamaryszku trochę poczytałam. Dowiedziałam się, że młode okazy można przesadzać, ale nie napisali kiedy to najlepiej zrobić. Myślę, że jak trochę się ochłodzi i będzie deszczowo, to wykopię, zapakuję i kierunek Rybnik.
Marzenko dopisałam już ciemierniki do listy.
Zobaczcie jakie piękne było moje niebo dzisiaj o 5-tej rano.

Przedstawiam niektóre z moich rojników

Ponownie zakwitły

Na zakończenie cantedeskia 'Majestic Red'

- Maska
- Kontakt:
Lidziu też mam od Jurka i walczę z wróblami o ich przetrwanie. Ja też się nieśmiało przypominam z tamaryszkiem, bo obiecałeś że Twój na pewno u mnie przetrwa.Może być patyczek do ukorzenienia tylko nie wiem kiedy. Ostatnio w Roku w ogrodzie pokazywali ukorzenioną sadzonkę i sobie przypomniałam, że jeszcze raz zawalczę - nie wolno się poddawać. Chmurki u mnie też były ale potem się rozpogodziło. Dzień jednak był dość ciężki.
- slila1
Marysiu wszystko mam zapisane, myślę, że wyślę Ci w tym samym czasie co Ewie. Sadzonki rosną obok siebie, więc jak już je naruszę, to trzeba będzie wykopać. Szykuj sobie na niego miejsce, tym razem musi się udać.
Lidziu chciałam zapytać czy bieluń dziędzierzawa to sadzonka przez ciebie wyhodowana i czy on jest w kolorze niebieskim bo ja miałam kiedyś tylko białego.
- slila1
Danusiu sadzonkę bielunia dostałam od Jagódki, miał być biały, a jest z odcieniem lekko błękitnym.
- Maska
- Kontakt:
Dziękuję
, na pewno nie tam gdzie mi poprzedni padł. Muszę poczytać więcej o podłożu i coś stworzyć 

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Róża 'New Dawn'...wprost przecudna.
. U mnie w tym roku lichutko z różami, tylko dwie.
Na zdjęcia ciemierników dalej cierpliwie czekam na PW.