Plamy na liściach

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: uszkodzone niewykwitające pąki

Post »

Witam,
Nie sądzę, aby to były buzujące hormony od producenta.One juz się wypaliły....

To obecne kwitnienie niesie za sobą skutki pielęgnacji, prowadzonej miedzy kwitnieniami.
"Coś się " niekorzystnie przytrafiło /błędy, zaniechania , temperatura , infekcja/ -skutki są /małe ,zdeformowane pąki/.
Niestety...o uprawie nic nam nie wiadome.
Najprostsze i pierwsze moje skojarzenie to... :evil: poparzenie storczyka.Liść na to wskazuje.A równoczesnie mógł ucierpieć
pęd ,który się kształtował...Zmiany takie przy poparzeniu nie ulegają poprawie.Storczyk rośnie z takim obciążeniem.

Niemniej jednak , warto zweryfikować sposób uprawy i poszukać; czy aby tam nie ma zasadniczego błędu.

Pozdrawiam JOVANKA
Esta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2012, o 11:50

Re: uszkodzone niewykwitające pąki

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Być może go poparzyłam, bo stoi na oknie południowo-wschodnim, więc już go zabieram z okna. Ponad miesiąc temu kiedy puścił pędy z pąkami włożyłam mu pałeczkę nawozową, być może ona też zrobiła swoje. Bo jeśli chodzi o hormony od producenta to raczej nie , ponieważ mam go ponad rok i do tej pory nie było takich dziwactw. Pałeczkę z kolei włożyłam też do drugiego storczyka na innym oknie i tamten kwitnie pięknie bez zastrzeżeń puścił nawet nową łodyżkę z pąkami, które wyglądają zdrowo :)
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Re: Storczyk - pomocy, plama na liściu i inne

Post »

Witam, mam prośbę o rozpoznanie plamek na liściu. Nie wiem czy będzie je widać, są tylko na dwóch liściach u dołu, z tym, że na jednym widać je troszkę na górze. Nie jestem pewna czy taka jest ich uroda czy może to jakaś choroba bądź szkodniki. Storczyka (phalaenopsis miniatura) kupiłam w Biedronce kilka tygodni temu, stoi on na oknie północno-zachodnim. Z tego co zauważyłam, podłoże wolniej przesycha niż inne, więc zrobiłam dziurki w doniczce. Podlewam storczyka wtedy,gdy podłoże przeschnie. Dostosowuje się on jednak do nowych warunków, ponieważ odpadły mu niektóre pączki.

Obrazek
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Patrycjo, nawet z dużym powiekszeniem nie dostrzegam zmian,które Ciebie niepokoją.
Te bruzdy,kropeczki z nierównej pigmentacji wydają się naturalne.

Natomiast inny przypadek moze niepokoić .To dekoloryzacja miejscowych obszarów liści .I wtedy powodem jest pielęgnacja.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Post »

Dziękuję za odpowiedź, JOVANKO. Te kropeczki są rzeczywiście niezbyt widoczne na zdjęciu. Jeśli stan liści będzie się pogarszał lub ilość kropek się zwiększy, wtedy na pewno napiszę.
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Awatar użytkownika
caliel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2011, o 22:06

Re: Kłopot ze storczykiem

Post »

Witam

Dawno nic nie pisałam bo moje storczyki Phanaleopsis w końcu wzięły się za siebie i zaczęły puszczć nowe listki, korzonki i jeden nawet odważył sie na ped kwiatowy, dendrobium własnie zakwitło, co prawda ma tylko 3 kwiatki ale za to piękne :) I wczoraj jeden phanaleopsis, ten właśnie z pedem zbuntował się i pokazał coś niedobrego na liściu :(

URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]

Co to moze być? Lisć w zmienionym miejscu jest jak...papier :/ Nie umiem tego inaczej określić. Dzień wczesniej umyłam mu liście nawilżonym gazikliem pod bieżącą woda :( Chciałam go nawilżyć bo tyle co wróciłam z 3 dniowej wycieczki i wydawał mi się zakurzony. Choć tak samo postąpiłam z pozostałą czwórka i reszta się nie buntuje. Myślkicie, ze to ma coś wspólnego ?

Pozdrawiam gorąco i czekam na podpowiedzi :*
Awatar użytkownika
caliel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2011, o 22:06

Post »

I jeszcze pokażę Wam moje dendrobium :)
Obrazek

Obrazek
Penduka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2012, o 18:10

dziwne zmiany na liściu phalnopsis miniaturka

Post »

Coś dziwnego pojawia się na liściu mojej miniaturki i jest to bardzo niepokojące - wyżerająca plama z dnia na dzień się bardzo rozrasta. Co to może być? Grzyb? Wirus ?
Co robić - usunąć liść czy może potraktować jakimś środkiem (mam w domu Biosept i Topsin- może któryś z tych się nadaje)?
Zmiany w tej chwili są tylko na jednym liściu i wygląda tak, jakby coś wyżerało ten liść od góry, ale obcych nie zidentyfikowałam. Zresztą w pobliżu są inne phalaenopsisy i nie zauważyłam u nich niepokojących objawów.
Podlewam raz na 7-10 dni, od czasu do czasu zraszam.
Podłoże rośliny od momentu zakupu to coś na podobieństwo zielonego mchu. Storczyk jest u mnie od około miesiąca.
Proszę o radę : czy przesadzać do innego podłoża i jak mogę pomóc mojej małej roślince, żeby to paskudztwo jej nie wykończyło?

Dziękuję,
Kasia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Re: dziwne zmiany na liściu phalnopsis miniaturka

Post »

Witaj,

Podłoże to mech sphagnum, idealny dla miniaturek.

Zdjęcia są słabej jakości, a to środkowe się nie powiększa :(

Niestety nie umiem Ci pomóc ;:131 ale skoro plama się rozrasta, to odseparowałabym storczyka od reszty :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Penduka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

w takim razie podeśle jutro bardziej doświetlone zdjęcia (światłem dziennym) chociaż aparat najlepszy też nie jest.
Czy ktoś może wykluczyć wirus? naczytałam się tutaj jak szybko potrafi wyniszczyć dużą ilość storczyków :(.

Dziękuję,
Kasia
Penduka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wklejam lepsze zdjęcie i czekam na rady ekspertów.
Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Kasiu,
Powodów takie stanu może być wiele .
Ale...taka rzecz nie powstała z dnia na dzień.....Ten liść jest wybitnie nadwyrężony.Jaki był powód nie wiemy.
I...jak w przysłowiu....<na pochyłe drzewo.....> tak i osłabiony storczyk "załapał się "za nieszczęścia.
-na osłabionym liściu są widoczne objawy chlorozy oraz pęknięcie.To problem fizjologiczny,niedobory pokarmowe.
-powierzchnia zdarta w postaci plamy....mogła powstać z uszkodzenie przez szkodniki i rozwoju lokalnej infekcji grzybowej .
Mogą być sprawcami wciornastki,przędziorki ,czy inne żyjatka określane jako roztocze.
Mogła być również sprawcą.... pozostawiona woda na liściu i warunki zimna.

Masz środki p/grzybowe ,więc działaj.
1/Proponuję zastosować na liście Biosept 33 SL - stężenie O,1% /w przeliczeniu dla nas na małe jednostki to 1 ml/1 litr wody/
Zabieg powtórzyć co 7-10 dni.
Do podlewania podłoża zastosować roztwór o połowę słabszy.
2/wprowadzić nawożenie

Liście trzeba dokładnie przetrzeć zwilżonymi wacikami/kazdorazowo wyrzucany po przetarciu/
Liścia nie usuwaj.... zabezpiecz plamę przed rozwojem infekcji na całość storczyka.

"Zieloność" mchu-sphagnum świadczy o słabym przesychaniu i wystawie słonecznej ,sprzyjającej powstawania "glonów".
Można ograniczyć zjawisko...przysłonić światło ,zastosować obszerną osłonkę.

Pozdrawiam JOVANKA
clem
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2012, o 23:20

Post »

Kupiłem storczyka, kwitł ładnie przez 3 msc, podkreśleń go do doniczki na 30 minut raz w tygodniu. Przetwory, teraz główna łodyga żółknie. Nie wypuszcza nowych z boku także. Liście sa normalnego koloru. Czy tak ma być? Jestem świerzakiem w tej dyscyplinie. Proszę o odpowiedź http://imageshack.us/photo/photo/703/20 ... 33618.jpg/
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Clem witamy u nas....

Pierwsza odpowiedź na pytanie
Czy tak ma być?
- TAK -to jest normalne żółknięcie pędu kwiatostanowego.

Zjawisko...czasami ustaje i..może tak być ,ze :
storczyk ponawia kwitnienie z rozgałęzienia ,które rozpoczyna się od niższego drzemiącego oczka na starym pędzie.
I dlatego :idea: ..,
...i jeżeli :lol: mamy ucinać cokolwiek, to ... pęd wyłącznie żółty .Cięcie ma być na granicy zielonej tkanki !

Ze względu na to ,że jest to Twój debiut ;:63 w storczykarstwie, proponuję zapoznać się z dostępnymi materiałami bazowymi i wg literatury.
Tam są reguły dotyczące kultury uprawy Phalaenopsis ujęte ramowo.
Warto poczytać m.innymi TUTAJ
A...na naszym forum istnieje dużo materiału , który pozwoli :wink: spokojnie wejść w uprawę i ...unikać niespodzianek :wit .

Zapraszam i polecam,
- pozdrawiam JOVANKA

Tagi dla tematu : Phalaenopsis, Phal, falenopsis , uprawa Phalaenopsis
Dorotey
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2012, o 11:37

Post »

Witam wszystkich serdecznie, dopiero zaczęłam korzystać z forum, więc z góry przepraszam za błędy, które mogę tutaj popełniać.
Mam gorącą prośbę o pomoc.
Jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch storczyków :) . Pierwszego,zielonego dostałam i zauroczona kupiłam następnego. Jednak nie jestem pewna czy ma się dobrze i chciałam podpytać czy z kwiatami coś się dzieję,ponieważ wypatrzyłam plamki, na jednym kwiatku przeźroczyste,a na innym czarne. Drugiego natomiast kupiłam zauroczona jego urodą i korzystną ceną i nie zwróciłam uwagi na jego niedoskonałości, a mianowicie miał poprzycinane liście, ale bez ewidentnych zmian. Natomiast po ok 2 tygodniach zaczęło dziać się z nimi coś dziwnego, liść zaczął żółknąć i czernieć, a następnie usychać, przeglądałam fora, jednak nie znalazłam nic bardzo podobnego. Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu i podpowiedzi co do metody "leczenia". Dodam, że niefortunnie są, po upadku i ten z "chorym" liściem zrzucił prawie wszystkie kwiaty. Wklejam link ze zdjęciami, mam nadzieje, ze nie będzie problemu z ich odczytaniem. http://imageshack.us/g/818/p1040921j.jpg/
Z góry dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”