loginal pisze:Potrzebny jest jakiś prosty, jednoznaczny algorytm, by stwierdzić kiedy green_sausage jest dojrzały. Czy ktoś ma doświadczenia? Mam wrażenie że kilka największych od miesiąca się nie powiększa, a ja nie widzę żadnych oznak ,,inności" względem małych.
Może po prostu.. dotknij ;) jak miękki to pewnie już dojrzały

Ja tak sprawdzałam 'zieloną zebrę' i Black Japanese Trifele. Ten ostatni znowu ma zieloną piętkę i pewnie jakbym czekała, aż cały się zaczerwieni to nadawałby się już tylko na nasiona.
marenko, akcja jeszcze się nie zaczęła więc jeszcze nie wiadomo co jak i gdzie.
Na razie zbieraj nasionka i jeśli masz możliwość
przygotowuj na akcję (nasionka pakuj w małe torebki strunowe po 5 sztuk i podpisuj markerem: nazwa pomidorka, źródło pochodzenia itp.) Twoja praca znacznie ułatwi zadanie "świstakom" dzielącym i rozsyłającym nasionka.
Potem, jak już będzie wszystko wiadome i akcja ruszy(pewnie pod koniec roku), wyślesz swoje nasionka razem z dodatkową zadresowaną do siebie zwrotną kopertą bąbelkową na nasiona zamówione przez Ciebie w akcji.
pozdrawiam