U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Aniu - owszem, wrażeń mnóstwo. A na niedogodności trzeba się po prostu nastawić. Zawsze coś tam ponarzekam, że się namęczyłam, ale przy najbliższej okazji znowu jadę :lol:

Agnieszko - ale ta obfitość to chyba nie u mnie :;230 Ja ciągle przecież pokazuję same kwiaty a nie krzewy. Krzewy nie wyglądają w większości za dobrze....Mam nawet takie, które może nie zakwitną wcale - jak np. Eden: nadal zero pączków, albo wydadzą 1 kwiat - tak jak Ascot :roll:
Clematisy to owszem, postarały się w tym sezonie.

Ewo - właściwie to ze szkockich zamków obejrzałam tylko 2 i to jeszcze królewskie :wink: A chciałoby się zobaczyć jakiś taki ...no bardziej zamieszkiwany :wink: :wink: Choć może one wszystkie są utrzymane w podobnym klimacie, a pochmurna pogoda daje dodatkowy efekt ponurości? Trudno mi powiedzieć.
Przypuszczam, że te rabaty mieszane to efekt kilkusetletniej kultury ogrodniczej jakoś tak bardzo zakorzenionej na Wyspach, co mi się tam z nimi równać :lol:

Krysiu - wiesz, ja się nad nią nawet zastanawiałam, kiedy się pokazała w R., ale rozsądek zwyciężył :roll:
U mnie nie ma szans nawet na przeżycie, a co dopiero na monstrualne rozmiary.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oliwko ,a odnalazłaś tam na wyspach klimat z naszego ulubionego serialu czy te widoki tylko na potrzeby filmu robili.I pocieszyłaś mnie faktem ,że i u nich szleje plamistość :heja
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takich pięknych wiejskich domów z ogrodami nie wiedziałam. Raczej miasta i miasteczka z szeregową zabudową i malutkim i przedogródkami :wink:
Ale faktycznie te ogródeczki przeważnie toną w roślinności.
No i trafiły się domy ze słomianym dachem (w MM ciągle je widywałam). I naprawdę sporo bardzo starych domów, często powykrzywianych w przeróżne strony, z pruskim murem.
Czyli coś tam z tego klimatu było :D

Plamistość to może im nawet szaleje bardziej niż nam. W końcu róże im nie marzną, więc grzyby komfortowo zimują na pędach :?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to wakacje miałaś udane, choć męczące :lol:
A Twoje róże kwitną pięknie jak zawsze! Grafini też mi wychodzi całkiem czerwona. Chyba będę musiała ją focić komórką :roll:
To teraz pokaż ten kolorowy galimatjas :D
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

witaj Oliwko
Piękne róże ,moje tej zimy wypadły,ale patrząc na twoje okazy nabrałam chęci do ponownego nabycia :) ;:138
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Witam po przerwie i gratuluję udanego urlopu ;:333 Trochę mogłam dziś poogladać zdjęć, bo nareszcie nie pada i dało się wystawić modem za okno :;230 Jacqueline przepiękna :shock:
Ech, te szkockie zamki i nasadzenia- jak tu robić takie plamy barwne, gdy nie ma miejsca i człowiek wciąż rozdarty między pokusą tworzenia kolekcji a kompozycją?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

oliwka pisze: Agnieszko - ale ta obfitość to chyba nie u mnie :;230 Ja ciągle przecież pokazuję same kwiaty a nie krzewy. Krzewy nie wyglądają w większości za dobrze....Mam nawet takie, które może nie zakwitną wcale - jak np. Eden: nadal zero pączków, albo wydadzą 1 kwiat - tak jak Ascot :roll:
Clematisy to owszem, postarały się w tym sezonie.
Oliwko u Ciebie u Ciebie 8-) :lol: Tak patrząc na piękne bukiety kwiatów wydaje się, że jest ich cała masa :lol: U mnie za wyjątkiem kilku odmian wszędzie jakieś pojedyncze bidy :roll:
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Po tylu cudownościach inspiracji na nowe pomysły w ogrodzie nie braknie ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie wszystkich :D

Izo - pokażę, ale może za tydzień po powrocie, bo znów wyjeżdżam :lol:
Na dobre zdjęcie Grafini już straciłam nadzieję :roll: Przy jakim świetle bym jej n ie fociła: wciąż czerwona ;:223

Wiolu - Witaj :D to pewnie w dużej mierze też kwestia doboru odmian. Staram się nie sadzić takich zbyt delikatnych, bo potem tylko rozczarowania mnie spotykają.

Beatko - pojawiłaś się :D Dobrze zrozumiałam, że żeby net działał, modem musi iść za okno? :shock: :lol:
Jacqueline chwyta za serce, choć to mizerotka, która wydała 3 kwiatki i pewnie na tym koniec. Ale co tam, niech dziewczyna nabiera sił i mężnieje.
Ja też jestem rozdarta ;:145 , chciałoby się tyle, a ciągle jakieś nowe wynalazki powstają.

Agnieszko - no może kilka zakwitło obficie, reszta raczy mnie pojedynczymi kwiatami :roll: , dozowanymi zresztą z dużą powściągliwością. Albo też jeden duży rzut, a potem cisza.

Danusiu - te cudowności jednak wymagają żelaznej konsekwencji i silnej woli. Jak tu ograniczyć ilość roślina na rabacie do kilku gatunków, skoro człowiek ma taki wybór? ;:185

Pozdrawiam wszystkich i jak wspomniałam powyżej, znowu znikam na jakiś tydzień :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Oliwuś, ja często jestem ale jak mi się foty nie otwierają, to nie będę komentować w ciemno :;230 Są takie róże, które chwytają za serce od pierwszego wejrzenia, miałam tak właśnie z Jacqueline i Baronem Girod de L`ain( jeszcze ten opis o płatkach w pełnym wdzięku chaosie w encyklopedii...). Barona już mam i bynajmniej mnie nie rozczarował, przyjdzie czas i na Jacqueline- jest po co żyć :wink:
Miłego odpoczynku ;:3
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Walu udanego wypadu i miłych wrażeń. ;:7

Oliwka napisała:
Agnieszko - no może kilka zakwitło obficie, reszta raczy mnie pojedynczymi kwiatami :roll: , dozowanymi zresztą z dużą powściągliwością. Albo też jeden duży rzut, a potem cisza.
To zupełnie tak jak u mnie, zamiast kwitnąć normalnie całym krzaczkiem to mają to tu to tam parę kwiatuszków i do tego czasami mikrych lub pojedynczych. Tylko nieliczne miały obfite kwitnienie. Jednak ta zima a potem majowy przymrozek dały w kość naszym różom. ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wypoczywaj, ile wlezie, bo potem nie będzie czasu :D Ja na razie wracam do życia, bo pogoda się poprawiła. Zaraz świat robi się piękniejszy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Beatko - mnie też Żaklina zauroczyła od pierwszego wejrzenia ;:167 Ma więcej czaru niż niejedna napakowana płatkami odmiana. Może to te czerwone pręciki robią takie wrażenie? barona znam tylko ze zdjęć.

Majko - w tej chwili z róż naprawdę niewiele mi kwitnie. Niektóre maja pąki, więc jeszcze tam na coś liczę.

Ewo - co rozumiesz przez poprawę pogody? :D U mnie susza i trza będzie dziś podlewać :roll:

Obiecywałam przed wyjazdem zdjęcia ogrodu i oto one. Robione co prawda ponad tydzień temu, ale wygląda nadal podobnie. Tzn. totalny chaos i jakieś kolorystyczne szaleństwo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dlatego tak cenię sobie tę część ogrodu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I może jeszcze kilka szczegółów:
Ożanka i dziewanna:

Obrazek Obrazek
czosnek i krwawnik syberyjski:
Obrazek Obrazek
krwisciąg i dzwonek chyba Prichard Variety:

Obrazek Obrazek
mikołajek i zygaden
Obrazek Obrazek
przetacznik syberyjski i purpurowy fenkuł"
Obrazek Obrazek
bodziszek Laura i ostrzeń
Obrazek Obrazek
zawtrian i tojeść w towarzystwie liliowca i czosnków
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

PRZEŚLICZNIE :D Kolorowo i wesoło, dokładnie tak, jak lubię ;:138 No i zobaczyłam na żywo przetacznikowca syberyjskiego :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”