Moje kaktusiki i sukulenciki - nyskadu

Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusiki i sukulenciki - nyskadu

Post »

Dzisiaj troszkę meksykańskiej monotonii, ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Faktycznie bardzo kolorowo - tak wiosennie w połowie lata. Wszystkie kwiaty bardzo ładne ;:63 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Nadrabiam zaległości a wiec tak od końca:
Akwelan masz rację u mnie bardzo kolorowo: wszystkie odcienie żóltego :lol:
Magduś Co do turbiniaków to już w ogole nie trzeba się nimi przejmować, same rosną, same kwitną, wystarczy im tylko pełne słońce.
Tak niby Mammillaria nivosa, ale to wszystko Made in Prakti-er lub tym podobne, lub jak się u nas mówi Made in China prosto z Będzina :;230 kto tam te nasiona pylił? Ojciec nieznany :)
Alex Wszystko już przejrzałam, wszystko piękne i poprzeczka podniesiona wysoko, trza było od razu mówić, że są u Tomka :) a co do zepsucia, nic sie nię przejmuj, wszystko da się naprawić :;230
czarny jak tak uważasz no to niech jej ziemia lekką będzie, najważniejsze,że ładnie kwitnie
Paula jedna to Mammillaria Parkinsonii druga nivosa, albo na odwrót bo teraz nie widzę zdjęcia ;:65
Anno U mnie też stoi w pełnym słońcu, ale jakoś się trzyma, może dlatego, że słońce tylko przelotne ;:131
Dzięki wszystkim za odwiedzinki :wit
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

nyskadu pisze:Paula jedna to Mammillaria Parkinsonii druga nivosa, albo na odwrót bo teraz nie widzę zdjęcia
Tak niby Mammillaria nivosa, ale to wszystko Made in Prakti-er lub tym podobne, lub jak się u nas mówi Made in China prosto z Będzina kto tam te nasiona pylił? Ojciec nieznany
Chodziło mi o nivosa. Mój pierwszy komentarz "a co ona taka niepodobna?", ale to chyba kwestia ujęcia, bo rzuciłam okiem na jej wcześniejsze zdjęcia i z boku wygląda normalnie :lol: Na podium była kiedyś jeszcze 'un pico' - już jej nie lubisz?
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubię, lubię mam ją od Sebastiana ( coś ostatnio nie zagląda) to bylo dopiero zaskoczenie, jak się dowiedział, że podoba mi się i jej szukam, to ją kupił i mi przyslał, takich osób ;:167 się nie zapomina ;:180. Jest tyle fajnych Mammillarii i nie tylko, ze później trudno określić, która jest na pierwszym miejscu. "Un pico" jest zupełnie inna dlatego, ;:89 bardzo mi się podoba,ale czy na pierwszym czy na 3 miejscu tego nie jestem już wstanie określić :oops: muszę jutro zrobić jej sesję zdjęciową. Szkoda, że mi jeszcze nie kwitła ;:224
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślę, że cała Twoja kolekcja to zbiór Twoich ulubionych roślin. Stąd ta mnogość rodzajów :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak to wygląda u mnie jak w wiejskim sklepie: igły, widły i powidła :lol: Nie potrafilabym z niczego zrezygnować, a przygarnąć to raczej chętnie. W dodatku, każdy kaktus, sukulent z kimś lub czymś mi się kojarzy. Mogę nie znać nazwy ale wiem od kogo lub skąd pochodzi ;:108 a że jestem wychowana w dobie New romantic ( chociaż niektórzy byli do niej zakwalifikowani z musu), to chyba mi coś zostało z dzieciństwa :oops:
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

nyskadu pisze:Alex Wszystko już przejrzałam, wszystko piękne i poprzeczka podniesiona wysoko, trza było od razu mówić, że są u Tomka :)
Przecież w adresie strony jest lobivia.pl, także nawet przy tym niedziałającym linku mogłaś się domyślic :D
a co do zepsucia, nic sie nię przejmuj, wszystko da się naprawić :;230
no nie wiem, zepsutego mięsa bym nie próbował naprawić ;:216
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak to jest jak kobieta nie ma żadnych zahamowań (czyt. ograniczeń) :lol: Mi tak jakoś szkoda miejsca i funduszy na coś, co nie jest mamilarią. Z drugiej strony zbierając rośliny wg klucza "wszystko co mi się podoba" człowiek obłoży się roślinami a i tak zawsze by coś jeszcze sprowadził. Chyba nie da się w ten sposób osiągnąć pełnej satysfakcji, bo kolekcja już zawsze będzie w budowie. Ale to tylko moje zdanie - każdego cieszy co innego.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ja uwielbiam kolekcje Agi czy Iwony i bardzo zazdroszczę, że mają tyle miejsca i mogą być otwarte na to co im wpadnie w oko (też pewnie jednak jakieś granice mają)
Mimo, że często łamię dane sobie słowo co do kolekcji - trzymam się na swój sposób jednak ram: to na haworcje jestem tylko otwarta - nawet nie gasterie, czy aloesy - mimo, że to ta sama podrodzina - ALE... pozwalam sobie na pewną zamkniętą pulę innych - takich właśnie, które mi wpadają w oko - i na szczęście (dla mnie) wygląda na to, że mnie to zadowala, a w porywach ta kontrolowana różnorodność mnie nawet uszczęśliwia :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Odpowiem może najpierw Pauli
Widzisz to nie chodzi o to, że ja mam jakąś kolekcję, ja do tego nie dąże, coś mi się podoba to bardzo tanim sposobem staram się to pozyskać, ale nie za wszelką cenę. Co do satysfakcji, mam ją na codzień i nie wyobrażam sobie, żebym kiedykolwiek w życiu osiągnęła maximum zadowolenia, bo chyba to niemożliwe a i niepotrzebne, nierealne i tak naprawdę to nikomu tego nie życzę. No bo co potem? Chyba, że leżąc już i majac świadomość rychłej śmierci, rozmyślam ;:136 Tak osiagnęłam w życiu wszystko co mogłam, teraz mogę spokojnie odejść ;:170
Jestem przeciętna, czuję się przeciętna i tak chce żeby zostało. Podziwiam ludzi, czasem zazdroszczę, ale nie chcę być na ich miejscu , bo mam swoje miejsce. Cieszę się chwilą, która trwa :tan Jestem zadowolona z tego co mam i to mi wystarczy. A kaktusy to nie jest moje całe życie. Zazdroszczę wielu osobom tu na forum: wiedzy, wspaniałych kaktusów, wypraw, ale to wszystko do kupy i tak uszczęśliwiłoby mnie tylko na jeden dzień, a co potem?
A Tobie też, zazdroszczę, że masz swój cel, swoją bogatą wiedzę, wspaniałą kolekcję, zainteresowanie i hobby ;:196 bo człowiek musi mieć jakiś cel w życiu

Alex Jakoś przeoczyłam, bo ja taka typowa baba ze wsi wszystko trzeba "kawa na ława" a z tym mięsem to też różnie bywa, te przetwory co spożywamy to niejednokrotnie były "naprawiane" :lol:
Beatko Z tym miejscem też różnie bywa, ale na razie jest. Twoja kolekcja jest wspaniała, ale wiedza ;:333 nieporównywalnie większa. Ja to jeszcze taki Kubuś Puchatek duży miś o małym rozumku i ja podobnie: dużo miejsca tylko mało wiedzy :;230 ale damy radę :lol:
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam po prostu inne podejście do tematu. To moje pierwsze hobby w życiu. Do tej pory wszystko było na chwilę, byle jak. Musiałam zmienić nastawienie żeby nie skończyło się tak jak zwykle. Zarówno w życiu, jak i w hobby kieruję się zasadą "jeżeli nie wiesz dokąd zmierzasz nigdy tam nie dotrzesz". Dlatego wyznaczam sobie cele, mam listę chciejstw, której w miarę konsekwentnie się trzymam. Tak jak mówisz satysfakcja jest najważniejsza a czy osiągasz ją robiąc zakupy czy delektując się tym co kupiłaś to już inna kwestia, chociaż wydaje mi się, że lepsze jest do drugie :) Myślę jednak, że najgorsza w życiu jest przeciętność i zabraniam Ci tak o sobie myśleć! Masz bogatą i różnorodną kolekcję, i jesteś na prawdę wyjątkową osobą z wielkim sercem. Nie poprzestawaj na małym ;:333
Co do tych wszystkich niezasłużonych komplementów - dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, bo każdy z nas jest inny i oto chyba w życiu chodzi ;:196, wstawiam fotkę mammillarki od Sebastaina, która otrzymałam w tamtym roku :) zdjęcie z lotu ptaka bo ciężko ją wydobyć :lol:
Myślę, że trzyma sie całkiem nieźle :wink:

Obrazek

No i..... przyszły do mnie dzisiaj Astrophytum :oops: myślę, że jakoś dam radę z nimi się zaprzyjaźnić, bo mówiliście: proste w uprawie ;:108 nie ma z nimi problemu ;:108 dasz radę ;:224 no to się okaże ;:131 W każdym razie na kwiatuszkach mi nie zależy bo podobają mi się same w sobie ( no i są żółte :;230 ) i chyba ilość jest wystarczajaca, żeby się nimi nacieszyć. Wybrałam najtańsze i chyba najpospolitsze, typowe przeciętniaki, więc jak mi z nimi nie wyjdzie to już nie będę mogła o sobie napisać, ze jestem przeciętna, tylko poniżej przeciętnej :;230

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spinosissima wspaniała! Niewiele brakowało a miała bym taką u siebie, ale wtedy przewrotnie wybrałam rebucję, która padła zaraz po przekwitnięciu znakiem tego, że trzeba było wybrać mamilarię.
Co do astraków polecam lekturę 29 strony mojego wątku, bo Darek sporo na ten temat napisał :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / jak mi z nimi nie wyjdzie to już nie będę mogła o sobie napisać, ze jestem przeciętna, / ... /
Trzeba być pozytywnie nastawioną, "wiara" czyni cuda ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ładne astraki. Zazdroszczę Ci tego, że możesz spełniać każdą zachciewajkę, nie bacząc na miejsce, którego u Ciebie po prostu nie ma jak braknąć. Jakbyś tak jeszcze pokazała te ociernione z innej perspektywy ;:224 byłyby pewnie jeszcze ładniejsze.
Na pewno dasz sobie z nimi radę. Wystarczy popatrzeć na Twój busz w pepsi, który cudnie rośnie, jeszcze cudniej kwitnie, a wiele tam takich, co niekoniecznie są zupełnie proste w uprawie.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”