Dracena - zalany system korzeniowy,regeneracja

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W piatek, więc jeszcze nie minął pełny tydzień :D Dzisiaj po pracy postaram się o mniejszą doniczkę :)
Dzięki Przemo, ale sporo mi jeszcze brakuje wiedzy nt kwiatów. Dlatego cieszę się bardzo że istnieje takie forum jak to z takimi życzliwymi i pomocnymi ludźmi ;:80
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
emulasek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2008, o 23:16

Pomóżcie proszę mojej dracence!

Post »

Witam!
Mam na imię Sylwia i jestem z Poznania.
Kilka dni temu dostałam od męża ślicznego kwiatka,DRACENĘ deremensis Lemon lime.
Kwiatek został kupiony wieczorem...tak więc rano okazało się,jak żle wygląda.Otóż,na listkach oraz tuż przy samej łodydze zauważyłam ciemne przebarwienia.Wyciągnęłam kwiata z doniczki,aby sprawdzić korzenie.Okazało się,
że ziemia jest okropnie mokra a korzenie mają barwę żółto-pomarańczową o słodkiej woni i wychodzą z doniczki.
Przesadziłam więc kwiatka.Wsypałam na dno doniczki białe kamyczki i posadziłam kwiatka w nowej ziemi,dodając
na wszelki wypadek pałeczkę grzybobójczą.Jednak kwiata od dnia kobiet nie podlewałam...i nie wiem co mam dalej
robić :( Kiedy mam go znów podlać i co mam zrobić z tymi liśćmi?Spryskać je jakimś preparatem?
Martwię się też tymi korzeniami-boję się że wylęgnie mi się z nich jakieś robactwo!
Pomóżcie-proszę!!!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fakt plamki na liściach to efekt zalania rośliny aczkolwiek nie było jeszcze tak strasznie bo korzenie wyglądają na zdrowe i nieuszkodzone, sprawdź palcem ziemię wkładając cały palec w nią jeśli ziemia będzie wilgotna odczekaj jeszcze z podlewaniem jeśli przeschła możesz delikatnie podlać. Pokaż całą roślinę jak wygląda i opisz warunki w jakich stoi.(okno, temp. w pokoju) :D
emulasek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam serdecznie :D
Sprawdziłam ziemię w doniczce ......i okazało się, że jeszcze z podlewaniem muszę poczekać.
Kwiatek stoi przy oknie od strony zachodniej.Nie ma specjalnie wyboru,gdyż od wschodu mam kuchnie i pokój
pięcioletniej córki-a tam miejsca nie ma.
Temp.w pokoju 22*C ,dodatkowo zastanawiam się nad zraszaniem-2 razy w tygodniu.
Wczoraj zauważyłam chodzącego po ziemi robala,miał skrzydełka i był przeżroczysty.Kiedy wszedł na kwiatka
to go zgniotłam.Powinnam się nim przejmować?Miał około 1 cm długości.
Czy te liście mam czymś spryskać?
Bardzo dziękuję za pomoc :wink: Obrazek
x-C-j
---

Post »

Roślina wygląda ogólnie dobrze ogranicz podlewanie do jednego w tygodniu, jeśli rośnie w torfie to wymaga przesadzenia do ziemi dla juk, dracen no i do większej o 4 cm w średnicy doniczki. Jeśli nie będziesz widziała więcej szkodników tym jednym sie nie przejmuj. Zraszanie nawet codziennie w porannych godzinach letnia odstana woda lub woda destylowana jest bardzo wskazane, dobrze by tez było na podstawek nasypać keramzytu by dracena miała wilgotniejsze powietrze wtedy możesz ograniczyć zraszanie do trzech razy w tygodniu no i w razie jak wlejesz zbyt dużo wody która przeleci na podstawek keramzyt ja wchłonie zapobiegając jednocześnie temu że doniczka będzie stała w wodzie a co za tym idzie zapobiegnie zalaniu systemu korzeniowego. :D
emulasek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc :D
Rozumiem....że tych przebarwień co są na kwiatku mam niczym nie spryskiwać :?:
Pytam,bo jest tego już więcej na liściach.
Proszę o odpowiedż :wink:
x-C-j
---

Post »

Pokaż te przebarwienia gdzie się pokazują ale myślę że nic jej nie będzie mimo to chciałbym jeszcze to zobaczyć. :D
agnieha7
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 mar 2008, o 16:12

Dracena gnije

Post »

Mam (a raczej miałam) młodą Dracenę Marginatę wysokość około 40 cm.Chyba ją zalałam bo zgubiła wszystkie liście od dołu, a na trzech pióropuszach zostało po 4-5 młodych listków. A zanim ją zalałam spryskałam ją nabłyszczaczem do liści, a po 2 dniach liście tak jakby oklapły, zrobiły się "obwisłe". Myślałam że ma za sucho i ja podlałam, niestety przesadziłam z wodą. Pień zrobił się miękki, a kiedy ją wyjęłam z ziemi okazało się, że korzenie są zgnite. Odciełam te 3 pióropusze i postanowiłam je ukorzenić na nowo razem z tym głównym pinkiem z którego one wyrastały. Na razie stoją one w wodzie. Czy ma ona jeszcze szansę na odratowanie po tym przelaniu?? Boje się żę już nic z niej nie będzie. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Z tych pieńków wyrosną młode roślinki. Wystarczy cierpliwie poczekać aż pojawią się korzonki i posadzić. No i... lepiej nie nabłyszczaj już żadnych roślin ;)
Zresztą.. zaglądnie Przemo to doradzi co jak zrobić :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
agnieha7
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Po tym doświadczeniu nie mam zamiaru już nabłyszczać żadnych roślin. Mam nadzieję że da się ją uratować bo ona nie wygląda najlepiej. Już nawet te pieńki małe zrobiły się miękkie z tego przelania. Ale cierpliwie będę czekać. Dziękuję za odpowiedź :D
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Do nabłyszczaczy nie zawsze trzeba podchodzić w ten sposób. Mogą one być stosowane ale zwykle w małych dawkach i nie na wszystkich roślinach. Na opakowaniu zawsze pisze, że przed użyciem należy przetestować go na jednym liściu w celu sprawdzenia reakcji. Jeśli liść zacznie marnieć (zwykle czekamy do 3 dni), nie stosujemy nabłyszczacza. Jeśli nic nie będzie się działo można go zastosować.
x-C-j
---

Post »

agnieha7 wklej zdjęcia tego co zostało z draceny, jeśli pnie po pocięciu były twarde bez oznak zgnilizny, podobnie jak czubki rośliny to powinny sie bez problemu ukorzenić. :D
agnieha7
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

bigaczzz ten nabłyszczacz tylko raz użyłam i to w niewielkiej ilości ale juz nie mam zamiaru go używać. Na opakowaniu pisało że dla draceny również on jest ale widać nie dla mojej.

Przemo niestety nie mogę wkleić zdjęcia bo nie mogę nic rzucić na serwer bo połączenie internetowe nie jest poprawnie skonfigurowane. Postaram się opisać wygląd tych czubków. Były 3 ale wczoraj jeden mi padł całkiem a pozostałe 2 się trzymają. Na czubkach mają po 5 liści młodych. Jeden pinek jest cały zielony a ten drugi jest raczej żółty tak więc jest w gorszym stanie. Liście się trzymają. Ten pinek co jest zielony wyglądał dokładnie tak samo zanim zalałam Dracenę. A ten drugi zżółk zostawiając około 2 centymetrowy kawałek zielonego pinka na samym czubku zaraz przy lisciach. Czy jeśli odetne te 2cm to można je ukorzenić czy to za mało?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Roberto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2008, o 09:00

Draceny

Post »

Cześć, pewnie to pytanie pojawia się bardzo często ale chciałbym Was prosić o pomoc w sprawie moich dracen, czemu są takie oklapnięte i wypadają im liście, zastanawiam się czy klimat w moim mieszkaniu im nie służy? :(
Probowałem podlewać raz więcej, raz mniej ale żadnej poprawy. Przestawiałem w różne miejsca. Chyba uznam że draceny nie nadają się do mojego mieszkania Obrazek Obrazek

Ta większa miała 3 pnie ale 2 musiałem wyrwać bo zostały same kikuty i okazało się że są pogniłe
Awatar użytkownika
ma24ja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2008, o 14:43

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”