Ogródek Robaczka cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 3

Post »

Widzę że siedzisz po nocy i zdjęcia wklejasz, masz jeszcze siłę po takich pracach?
Zdaję się że wycięłaś trawy więcej niż planowałaś na początku :;230
Bardzo podoba mi się pomysł z głogami. Też mi się marzą ale jakoś nie wiem gdzie je wkomponować. Może jak zobaczę u Ciebie to natchnie mnie jakąś koncepcją ;:224
Bardzo przyjemne linie i falowania nowych rabatek, z pewnością pięknie je obsadzisz. Na różach się nie znam ale z przyjemnością je podziwiam.
Miłego dnia
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Kasiu super rabaty powiększyłaś ;:oj a jak Ci się sprawdzają tego typu obrzeża ? ja stosuje zwykłe wkopywane ale te chyba się szybciej montuje na kotwy co ?? Czym je później przykrywasz korą ? Kasiu jeszcze jedna potrzebuje dwie róże na typową patelnie , z rabaty przy tarasie muszę koniecznie wyrzucić bukietówki nie dają tam rady :? biedne łapią przędziorka i nie rosną ;:185
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobre sadzonki, to podstawa. Mialam w zeszlym roku 9 szt The Fairy z jednej szkolki, ktore padly mi po zimie a dwie ktore dokupowalam u siebie w ogrodniczym przezyly super, rosnal i kwitnal bez problemu. Z tego samego ogrodniczego mam jeszcze 4 Mme Isaac P. i 2 Eden-y - na wiosne je cielam ale nie bylo wcale potrzeby. W tym roku na wiosne na probe kupilam od nich RU nagokorzenne i na razie bez zastrzezen.... a ze jestem zadowolona, to doniczkowych pare tez dokupilam - zeby dziury po wypadnietych zalatac :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, jesteś szybka jak błyskawica w planowaniu i realizowaniu. Ledwo pomyślałaś a już posadziłaś. Ja jeszcze w blokach startowych ciągle. Dzięki za podpowiedzi z odstępami między roślinkami.
Różanka jak z obrazka Ci powstała. No i fajnie masz, że M wspiera Cię z pracami w ogrodzie. Jak sprawdzają Ci się te plastikowe obrzeża?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu, powiem Ci szczerze, pogubiłam się w ilości rabatek, które poszerzyłaś. W pierwszej wersji chyba jakoś inne miejsce było brane pod uwagę do zmiany, albo ja nie mogę się odnaleźć w Twoim ogrodzie :;230 Jest bardzo duży.
Szybko się uporałaś z pracami. Widzę, że świetnie zaprojektowałaś zmiany na rabatach. Byłam pewna, że nas zaskoczysz kolejnymi pomysłami. Teraz wypada czekać do przyszłego sezonu. Chociaż chyba już czytałam, że część róż zostało posadzonych. ;:138
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kilka dni wolnych od forum a Ty już od koncepcji przeszłaś prawie fazę realizacji i już nawet róże rosną ;:oj
U mnie Boule de Neige nie rośnie dobrze. :?
Znowu mi zmarzła po zimie i dopiero teraz próbuje kwitnąć. Piszę , że próbuje, bo
kwiaty jej padają w tych upałach i przy kolejnych opadach.
:wit
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam magnolię, mam magnolię! ;:138 ;:138
piękną Stellatę o białych kwiatach! ;:138 ;:138
byłam w Auchan no i tam mieli wyprzedaż w ogrodzie i takie piękne drzewko, mające jakieś 90 cm wysokości..........no za 15 zł! ;:oj
no a w LM kupiłam kolejną metalową pergolkę, no i mieli bylinki za 3-5 zł no i mam dzwonka karpackiego Blue Carpita, santolinę rozmarynowolistną no i goździka czerwonego! ;:oj

sorka za off-topic no ale musiałam coś napisać bo się diabelnie cieszę! :tan :tan
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Marta ale jesteś podekscytowana :lol: Musiałam trzy razy przeczytać :lol:

Kasiek
przepiękne kolorki, cudne widoki i fantastyczne nowe rabaty, zazdroszczę ;:63
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, czas na Forum mam tylko wieczorem, więc cos poczytam, coś wrzucę (żebyś rano mogła wpaść na kawę bez cukru ;:196 ) i spadam lulu ;:19 Trawy troch wycięłam, ale dzisiaj doszłam do wniosku że za mało i w czwartek będą korekty :D
Głogi dopiero mi zaświtały, obczaję co jest w szkółkach i na jesień będę działać ;:65
Edytko, ekobordy są ok, ale przez 2-3 lata. Potem przerastają trawą, będę z czasem wymieniać na kamień.Brzegi przykrywam korą. Bukietówki wolą nieco cienia, moje rosną od północy i wschodu, trochę są osłonięte. Róże mam od południa, ale posadziłam tez krzewy dla odrobiny cienia. Na największej palmie rosną okrywowe, im nic nie przeszkadza :uszy Szukasz konkretnych kolorków? Popytaj różane ekspertki, ja dopiero raczkuje w temacie, ale mogę Ci podpowiedzieć te, co są u mnie na słonku i dają radę ;:196
Jule, takie centrum ogrodnicze to skarb, fajnie, że dbają o jakość. Ja też zaczynam dostrzegać różnice między sadzonkami z różnych źródeł i choć niewiele wiem to widzę, że jedne stoją w miejscu, a inne szaleją. Wiosenne zakupy miałam wyjątkowo udane, oby jesienne były równie szczęśliwe.. ;:131
Marzenko, o ekobordach pisałam Edytce, powyżej. M pomaga i to dużo, nawet mnie wysłucha i doradzi, a to czasami jeszcze ważniejsze ;:173 Dziękuję za słowa zachęty, to dopiero początek różanki, reszta jesienią :uszy
Majka, poszerzałam prawie wszystkie rabaty wokół działki :D Krzaki rosną jak szalone, miejsca coraz mniej, a trawnika mi nie żal, zwłaszcza na rzecz róż :D Rabata różana powstaje od strony zachodniej, po prawej stronie altany. Część róż juz posadziłam, inne dotrą jesienią. Do tego czasu nie wykluczam zmian i relokacji :wink: Pytałaś o parasolkę, obrasta kolejnymi kwiatami - teraz kwitnie Ernest Markham

Obrazek

Krysiu, witaj ;:196 Ja też jestem troszkę rozczarowana Boule de Neige - krótko trzyma kwiat, choć ma ich całkiem sporo. Ale to tegoroczny krzaczek, jeszcze nie wiem jak przezimuje... ;:218
Martuś, super, bardzo się cieszę, że znalazłaś swoją długo wyczekiwaną Stellatę! Może też jutro skoczę do LM - chciałabym ożywić bylinami młodą różankę ;:173

No to dla porządku - nowe rabaty, te nieobsadzone... wciąż rozważam głębsze łuki, pewnie jesienią będą korekty w miarę zamawianych róż ;:130
Obrazek

Obrazek

Tu kolejna korekta kształtu..
Obrazek

I różanka... chyba jeszcze poszerzę tą falę.... ;:224
Obrazek

Obrazek

I inne...

Pszczółka przyłapana przy wodopoju hihihi

Obrazek

Wysiana portulaka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Vanilla Fraise
Obrazek

Pink Regale
Obrazek

Brasilia ;:167
Obrazek

Obrazek

Alabaster
Obrazek

Cherry Cheeks
Obrazek

Pomponella & Sheer Silk
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Kasiu, pięknie. ;:oj
Ja zupełnie nie rozumiem dlaczego zostawiłaś trawę na rabacie, tej od wejścia. :;230 W takim tempie, to miejsce też będzie Ci potrzebne do sadzenia. :;230
Caffe przepiękna, szkoda, że u mnie nie zagości. ;:145
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

hehe do LM chcesz podjechać......hmmmm......no wiesz, ale oni dziś mieli dostawę róż.........mieli Fairy, wielokwiatową Mambo - nie mam pojęcia co to jest za róża :shock: no i takie okrywowe z serii Magic Rose jak Magic Pink, Magic Red etc ;:224
zaś bylinek troszkę mają no i astry różnokolorowe i dalej nie pamiętam ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Rabata różana powstaje od strony zachodniej, po prawej stronie altany.

Kasiu, teraz już rozumiem gdzie jest obecna rabatka różana, gapa ze mnie przecież, to jest idealne miejsce na róże. :heja
Z tarasu widzisz właśnie to miejsce ????.. ;:108
Poszerzanie czy zmiana nasadzeń, to normalka.... takie korekty są wręcz wskazane.
Dziękuję za parasolkę, ona i ławeczka bardzo mi się podobają. Powojniczek ładnie się wspina do nieba. ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Fantastycznie prezentuje się Twoja kręta ścieżka z różami w zakolach. ;:oj
Kasiu, będziesz musiała ostro ciąć te krzewy przy poszerzanych rabatach.
Liściaste potrafią rosnąć w zastraszającym tempie. :lol:
:wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Niesamowicie to wszystko wygląda, Kasik! Myślę, że sąsiadka sczeźnie, jak zobaczy te kolejne zmiany... mam nadzieję, że nie zna tajników Twojego planu? ;-))
Zastanawiam się za każdym razem, co robisz tym swoim różom, że tak nieprzerwanie kwitną... moje mają teraz chwilę na odpoczynek, która coraz bardziej mnie niecierpliwi ;-) Z drugiej strony, nie mam odwagi, by planować duże jesienne zamówienia... poczekam do wiosny i zobaczę najpierw jak sobie istniejące różyce (które i tak w większości czeka przeprowadzka) sobie poradzą.
Tak czy inaczej, Twój ogród jak zawsze robi na mnie ogromne wrażenie... estetyka na szóstkę!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Już się martwiłam że będę musiała użyć cukru do kawy ale na szczęście przynajmniej Ty dbasz o moją linię. Zdjęcia słodziutkie ;:196
Fajnie że dajesz imiona lilijek, bo przecież nie tylko różami żyje człowiek. Pewnie zaraz się pojawi mnóstwo oburzonych komentarzy, ale nic to ;:131
Czy mi się wydaje czy Brasilia ma minimalny rumieniec na końcówkach płatków?
Ten zimny róż przechodzący w fiolet u Pink Regale też jest fascynujący.
Kolejne lilijki trafiły na listę :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”