Rdza i inne choroby gruszy
- fanrats
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 wrz 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rdza i inne choroby gruszy
Rossynant - bardzo dziękuję za bogate info. Dopiero jutro będę na działce. Zabiorę wydrukowany opis objawów zarazy ogniowej i z tym wydrukiem w ręku będę oglądać drzewko.
Pozdrawiam
MARTA

-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na wiosnę, kiedy zaczęły pokazywać się listki 2x miedzian w ostępie około tygodnia, potem, koło połowy maja Score powtórzone około 2 tygodnie później. U mnie pomogło niemal w 100%.basiac pisze:Marcinie zdradż proszę jak udało Ci się zminimalizować parcha na gruszy
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
Pozwolę sobie powtórzyć to pytanie. Jestem w podobnym położeniu. Moja grusza ma ładnych kilka metrów wysokości i zastanawiam się, jak poradzić sobie z opryskiem tak dużego drzewa.Marek-BB pisze:A co zrobić jeśli ktoś ma grusze baardzo wysoką i nie jest w stanie ich podciąć? Opryskać mogę tyle co z drabiny jest w ogóle sens w takim przypadku?
Jestem zielony 

Kilka metrów to nie taki problem - przecież nawet zwykłe opryskiwacze kompresyjne mają możliwość współpracy z lancą do 3 m, jak dodasz swoją rękę i nawet niewielką drabinkę to z powodzeniem 5-6 m drzewo opryskasz. Wyższe to można z opryskiwacza turbinowego próbować- ale to nie jest rozwiązanie na małe działki - bo chmura środka w powietrze idzie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Dodatkowo - przewód giętki (ta miękka rurka) - może bez problemów mieć kilka metrów, miałem kiedyś 5 metrowy. Jeśli nie kupi to da się zmajstrować. Potem lancę do tyczki przywiązać i z głowy. Tylko na tę głowę maska P-Gaz...
Ha: http://www.pl.marolex.pl/czesci-zamienn ... lkami.html (żebym ja opryskiwacza reklamował
)

Ha: http://www.pl.marolex.pl/czesci-zamienn ... lkami.html (żebym ja opryskiwacza reklamował

-
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
I to jest odpowiedź jakiej oczekiwałem
Wielkie dzięki. Teraz wiem jak się do tego zabrać. A już myślałem, że opryskam tylko dolną część drzewa.

Jestem zielony 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A czemu nie!Rossynant pisze:Dodatkowo - przewód giętki (ta miękka rurka) - może bez problemów mieć kilka metrów, miałem kiedyś 5 metrowy. Jeśli nie kupi to da się zmajstrować. Potem lancę do tyczki przywiązać i z głowy. Tylko na tę głowę maska P-Gaz...
Ha: http://www.pl.marolex.pl/czesci-zamienn ... lkami.html (żebym ja opryskiwacza reklamował)

Sama skorzystam z tej podpowiedzi bo mam identyczny problem z rdzą gruszy i mszycą na leszczynie i nie dotarłam nigdy do tych akcesoriów nie mówiąc już o poznaniu ich realnego zastosowania .
Dziękuję bardzo Rossynant:D
Tylko trzeba jeszcze wykombinować jakiś zaworek na początku tego przewodu, bo zawór przy rękojeści lancy - na końcu tyczki - trzeba będzie zablokować w pozycji otwartej. Jeśli przewód będzie dość miękki można załamać w ręce i wystarczy taki prowizoryczny "zaworek".
Gruszka 'Konferencja '- choroby
Witam.
Posiadam chorującą gruszkę Konferencję. Rośnie już w moim ogrodzie 4 lata.
Nie była rozpieszczana żadnymi opryskami itp., ponieważ jak dotąd nie miewałam z nią żadnych kłopotów. W ubiegłym roku miała swoje pierwsze owoce w postaci 5 dorodnych gruszek.
W tym roku podupadła mocno na zdrowiu. Kwiatów było nie wiele i żaden owoc się z niego nie zawiązał. Ale to jestem w stanie przeboleć.
Martwią mnie liście wyglądające jak na zdjęciach poniżej
Właściwie nie ma chyba liścia beż takich zmian chorobowych

Powiedzcie mi proszę co to za choróbsko i jak pomóc mojej ukochanej konferencji.
Czy stosować jakieś opryski...jeśli tak to kiedy i czym?
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Posiadam chorującą gruszkę Konferencję. Rośnie już w moim ogrodzie 4 lata.
Nie była rozpieszczana żadnymi opryskami itp., ponieważ jak dotąd nie miewałam z nią żadnych kłopotów. W ubiegłym roku miała swoje pierwsze owoce w postaci 5 dorodnych gruszek.
W tym roku podupadła mocno na zdrowiu. Kwiatów było nie wiele i żaden owoc się z niego nie zawiązał. Ale to jestem w stanie przeboleć.
Martwią mnie liście wyglądające jak na zdjęciach poniżej
Właściwie nie ma chyba liścia beż takich zmian chorobowych

Powiedzcie mi proszę co to za choróbsko i jak pomóc mojej ukochanej konferencji.
Czy stosować jakieś opryski...jeśli tak to kiedy i czym?
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Re: Chora Gruszka Konferencja
To jest rdza gruszy
Zapobieganie
- unikanie sąsiedztwa grusz i jałowców w rejonach występowania choroby ponieważ zarodniki grzyba przenoszą się między tymi dwoma roślinami
- opryskiwanie od końca maja do końca czerwca środkami Topsin M500 SC lub Score 250 EC.
Zapobieganie
- unikanie sąsiedztwa grusz i jałowców w rejonach występowania choroby ponieważ zarodniki grzyba przenoszą się między tymi dwoma roślinami
- opryskiwanie od końca maja do końca czerwca środkami Topsin M500 SC lub Score 250 EC.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Wojtku, ale czy da się taką gruszę uratować?
Mam identyczny problem ze swoją gruszą (nawet ma tyle samo lat co grusza Papali121)
Co teraz z nią robić, bo plamki są na wszystkich liściach?
W ubiegłym roku obrywałam listki z plamkami, ale było ich tylko kilka.
Teraz musiałabym chyba oberwać wszystkie, a drzewko pewnie by zmarniało...
W pobliżu nie ma ani jałowca, ani innej gruszy...
Mam identyczny problem ze swoją gruszą (nawet ma tyle samo lat co grusza Papali121)
Co teraz z nią robić, bo plamki są na wszystkich liściach?
W ubiegłym roku obrywałam listki z plamkami, ale było ich tylko kilka.
Teraz musiałabym chyba oberwać wszystkie, a drzewko pewnie by zmarniało...

W pobliżu nie ma ani jałowca, ani innej gruszy...
Działka -- moje refugium...
- wosiek67
- 500p
Poczytajcie tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... uszy#p1111
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... uszy#p1111
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- wosiek67
- 500p
No to co roku na wiosnę oprysk i jałowiec żył będzie i gruszka da owoc ale mniej kolorowa będzie
Walka z tym przypomina trochę walkę z wiatrakami Ty wykasujesz jałowiec a sąsiad nie zarodniki przenoszą się na kilkaset metrów
Jest jeszcze inne wyjście kupowanie gruszek w sklepie lub na straganie
Walka z tym przypomina trochę walkę z wiatrakami Ty wykasujesz jałowiec a sąsiad nie zarodniki przenoszą się na kilkaset metrów

Jest jeszcze inne wyjście kupowanie gruszek w sklepie lub na straganie

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
No. wynoszącego nawet ok 10 kilometrów...wosiek67 pisze:unikanie sąsiedztwa grusz i jałowców
Ale nie ma tragedii; tak zaatakowanej gruszy nie grozi uschnięcie. Śmiesznie tylko wygląda i sama siebie na za rok nie zarazi. Zima czyści kartotekę...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.