Siedlisko z sosnami
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami
Akurat Agus Pecherznice ma gesto sadzone, z tego co pamietam to co pol metra. I wydaje mi sie ze wlasnie taka odleglosc jest dobra, bo jak w pierwszych latach moze byc optyczna ciasnota - chociaz przy lisciastych przeplatanie sie krzakow nie ma znaczenia, tak w pozniejszych latach dol Pecherznic robi sie malo lisciasty i przy wiekszej odleglosci powstaja dziury - ktorych u Agus nie ma.
Oczywiscie mozna cos przed posadzic i problem bedzie tez z glowy. Przy iglakach jest inaczej, bo im trzeba zostawic miejsce, zeby scisniete nie usychaly z braku slonca ale to tez zalezy od gatunku i formy chabazia. Jak kupowalam swoje kolumnowe jalowce, to chcialam sadzic co metr ale w szkolce babka mowila, ze co 70 cm bedzie optymalnie - z tym ze ja mam waska odmiane.
Oczywiscie mozna cos przed posadzic i problem bedzie tez z glowy. Przy iglakach jest inaczej, bo im trzeba zostawic miejsce, zeby scisniete nie usychaly z braku slonca ale to tez zalezy od gatunku i formy chabazia. Jak kupowalam swoje kolumnowe jalowce, to chcialam sadzic co metr ale w szkolce babka mowila, ze co 70 cm bedzie optymalnie - z tym ze ja mam waska odmiane.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, na zdrowie
, kompocik z papierówek. Wolę gotować kompociki, bo to choć bez chemii, jak te wszystkie gotowe soczki z butelki. No i niech młody ma, a ja sama też bardzo lubię.
Teraz robię tę rabatę wzdłuż płotu i mam skromną nadzieję, że do jesieni się wyrobię
. Zrobię jak radzisz Ty i inni
. Krzewy nie za gęsto a obecne gołe placki jednorocznymi pozapycham. Choćby aksamitkami- jest tyle ładnych odmian, a one kochają
i znoszą suszę
. Lubie je bardzo i mam w paru miejscach. Poza tym to mam chyba jeszcze 5 rabatek i juz więcej nie robię. Muszę te co mam doprowadzić do stanu oglądalności i tak jak radzi Ewunia - lepiej mieć 3 ładne niż ...byle jakich.
To moja podarunkowa rabata, pielona w piątek. Najwięcej na niej roślinek od Ciebie Marysiu, jakieś już kwitną

Na "górze" rosną pigwowce, które mają zasłonić kominki napowietrzające, na dole rosną prezenty, które potem będę przesadzać według wyglądu na inne stałe miejsca. Póki co od trawy dzieli je kora akacjowa. Może kiedyś cegła tu będzie lub choć kamienie polne.
Jula, widzisz co wiele główek to nie jedna. Kasia radzi duże odstępy, Ty mniejsze. Akurat pęcherznic jeszcze nie kupiłam, więc muszę zrobić plan i kupic tyle, żeby było dobrze. Chcę kupić jałowce kolumnowe blue arrow, mam już 5 takich w innym fragmencie żywopłotu iglakowego i tak chyba to 80-90cm dam im odstępów. One potem od dołu trochę tracą to podsadzę je jakimiś liściastymi. Jejku jak już bym chciała mieć to sadzenie za sobą. Teraz to robię wielki dół, wybieram piasek i nasypuję ziemię, kompost i dopiero sadzę

Teraz robię tę rabatę wzdłuż płotu i mam skromną nadzieję, że do jesieni się wyrobię

To moja podarunkowa rabata, pielona w piątek. Najwięcej na niej roślinek od Ciebie Marysiu, jakieś już kwitną

Na "górze" rosną pigwowce, które mają zasłonić kominki napowietrzające, na dole rosną prezenty, które potem będę przesadzać według wyglądu na inne stałe miejsca. Póki co od trawy dzieli je kora akacjowa. Może kiedyś cegła tu będzie lub choć kamienie polne.
Jula, widzisz co wiele główek to nie jedna. Kasia radzi duże odstępy, Ty mniejsze. Akurat pęcherznic jeszcze nie kupiłam, więc muszę zrobić plan i kupic tyle, żeby było dobrze. Chcę kupić jałowce kolumnowe blue arrow, mam już 5 takich w innym fragmencie żywopłotu iglakowego i tak chyba to 80-90cm dam im odstępów. One potem od dołu trochę tracą to podsadzę je jakimiś liściastymi. Jejku jak już bym chciała mieć to sadzenie za sobą. Teraz to robię wielki dół, wybieram piasek i nasypuję ziemię, kompost i dopiero sadzę
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Marzko, teraz się napracujesz, ale jaka będziesz szczęśliwa wiosną, kiedy będą pojawiały się kwiaty 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Fajna ta dalia i te goździki.
Ale za kompocikami nie przepadam ? wolę jednak soki owocowe... Więcej witamin mają. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Sosenki4
Irminko, chyba własnie dla tej satysfakcji i ładnych kwiatków każdy z nas tak ciężko pracuje w ogrodzie. Ty jesteś tego znakomitym przykładem, bo Twoje rabatki są jak akwarele. Ja to początkujący uczeń, mistrzu
Loki, też lubię soki, bo kto ich nie lubi, ale szef ma szwagra w wytwórni soków (znana marka), z naturalnych składników, to tam chyba nic nie ma. Wszystko z koncentratów. Z kolei mój M wozi cysterną rzeczy niebezpieczne i ostanio wiózł taki koncentrat, z którego robi się soki właśnie. Musiał założyć tabliczki, że to ładunek niebezpieczny.
Sama już nie wiem czy te soki są takie zdrowe
. Chyba, że sama wycisnę sok, to wiem co piję. Kompociki robię bardzo stężone. No i musy jabłkowe i komfitury ze śliwek domowej roboty, to też lubię.
Skoro już tak przynudzam o naturalnym jedzeniu, to pokażę jeszcze pole z belami słomy. Wczoraj synek miał nie lada frajdę z nimi. Udało nam się je obejrzeć z bliska zanim lunał deszcz. Tak do nich biegł

Tutaj jak próbował zrobić zapas słomy na zimę dla psów do bud i dla królików.

Biedny żuczek

Loki, też lubię soki, bo kto ich nie lubi, ale szef ma szwagra w wytwórni soków (znana marka), z naturalnych składników, to tam chyba nic nie ma. Wszystko z koncentratów. Z kolei mój M wozi cysterną rzeczy niebezpieczne i ostanio wiózł taki koncentrat, z którego robi się soki właśnie. Musiał założyć tabliczki, że to ładunek niebezpieczny.
Sama już nie wiem czy te soki są takie zdrowe

Skoro już tak przynudzam o naturalnym jedzeniu, to pokażę jeszcze pole z belami słomy. Wczoraj synek miał nie lada frajdę z nimi. Udało nam się je obejrzeć z bliska zanim lunał deszcz. Tak do nich biegł
Tutaj jak próbował zrobić zapas słomy na zimę dla psów do bud i dla królików.
Biedny żuczek

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
"Żuczek" zdecydowanie zadowolony
Zatem wcale nie biedny....
Super chłopaczek...

Super chłopaczek...
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Fajna perspektywa niemal linearna Ci się stworzyła na tym pierwszym zdjęciu
Te upały wszystkim dały się we znaki w ten weekend

Te upały wszystkim dały się we znaki w ten weekend

- Sosenki4
Aniu, my tak czasem mamy i robimy śmieszne rzeczy na spacerach. Tym razem padło na belki słomy
Jolu, a wiesz, że dopiero teraz zauważyłam, że to zdjęcie takie pod linijkę
, bystrzacha jesteś i zwracasz uwagę na szczegóły. To ja już teraz wiem co myślisz jak patrzysz na moje chwasty na rabatach
Irminko, zuch i to jak bardzo

Jolu, a wiesz, że dopiero teraz zauważyłam, że to zdjęcie takie pod linijkę

Irminko, zuch i to jak bardzo

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Fajne zdjęcia - Patryk wyszedł jak Syzyf. A swoją drogą gdzie te snopki malownicze?
- Sosenki4
Teraz to już chyba ich nie uświadczysz Marysiu, chyba, że gdzieś w górkach. Nawet małe kostki teraz to rzadkość, wszyscy te wielkie kule robią.
Pamiętam ustawienie kop z normalnych snopków i wiązanie powrozłami. Nawet umiem pobierać za kosą....tak
Pamiętam ustawienie kop z normalnych snopków i wiązanie powrozłami. Nawet umiem pobierać za kosą....tak
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ja to znam tylko z wakacji, a w górach nie widziałam. Byłam w Szczawnicy to tylko łąki i turyści.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A ja tam uwielbiam kompocik z papierówek.
Taki z lodówki jest ekstra.
Też wolę swoje przetwory niż sklepowe trutki.
Taki z lodówki jest ekstra.
Też wolę swoje przetwory niż sklepowe trutki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Marzenko na Kujawach ze snopków ustawiało się mendle.
Halinko a to są bele o średnicy 120cm,140cm, 160cm i 180cm z tego mendla nie ustawisz .
Synek rozkoszny jak ja bym chciała aby moje znów były takie małe
Synek rozkoszny jak ja bym chciała aby moje znów były takie małe

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.