Storczyki u Skatli

Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

U mnie też są takie wielopokoleniowe rodzinki, wydaje mi się że te mamy są już na tyle dorosłe, że mogłyby zakwitnąć :roll: Moje białe szczęście ma babcie-jeszcze kwitnącą i 2 mamy, te które było takie wielkie ma babcie, mame i niemowlaczka a te kupione w przecenie ma babcie, 2 mamy-nawet rozmiarem wieksze od babci :) i niemowlaczka :roll: No cóż cicho licze na jakiegoś kwiatka, ale najpierw przesadzanie :roll:
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

Witam
Obiecane zdjęcia:
dendrobium Obrazek
Obrazek Obrazek i sabotek
Tak mi się wydaje, że mój sabotek, porównując z przyrostem kwitnącym też osiągnął wiek dojrzały. Zauważyłam, że jeden przyrost troszkę mi zżółkł, ale reszta rośliny ma się dobrze. Nie wiem dlaczego :? Chyba nie ma za ciasno? Był przesadzany pod koniec lutego.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paphiopedilum robi wrażenie :) I jaki będzie efekt jak zbiorowo zakwitnie! Czego życzę :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładnie rozrosło się to Paphiopedilum! jak zakwitłoby kilka przyrostów, wyglądałoby przepięknie...
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Storczykowa pisze:ładnie rozrosło się to Paphiopedilum! jak zakwitłoby kilka przyrostów, wyglądałoby przepięknie...
Tylko jak je do tego namówić? :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja właśnie nie wiem, jak zmusić Paphiopedilum do kwitnienia, bo mi się to nigdy nie udało.
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Witam
Około pół roku temu razem z koleżanką kupiłyśmy słoik phalaenopsisów. Ponieważ nic nie wiedziałyśmy o metodzie In vitro obawiałyśmy się strat , ale jakoś udało się utrzymać sadzonki. Młode roślinki zostały wsadzonę do kilku doniczek, są trzymane na keramzycie z wodą i jakoś sobie rosną. Korci mnie jednak aby rozsadzić je do pojedynczych doniczek w sphagnum. Duże doniczki powodują słaby dostęp do wilgoci. Ale może w tym wypadku akurat to dobrze. Tak w tej chwili wyglądają:
Obrazek Obrazek Obrazekinne ujęcie pierwszej doniczki
Czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zastanawiałam sie przez kilka dni nad kupnem takiego słoika ale Jovanka opisała sposób i czasokres takiego hodowania i zrezygnowałam.
Czy one dużo urosły od zakupu?
Ja osobiście dałabym w małe doniczki i spagnum. Ale to tylko moje teoretyzowanie.
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Rosną nierównomiernie, zresztą to widać na fotografii. Ten największy jest jeszcze raz taki, reszta tak o 1/3 podrosła. Co najważniejsze pojawił sie trzeci listek którego nie było. Z sadzonek zamieszczonych na zdjęciu tylko jedna mi się zmarnowała. Koleżance ciut więcej, a wszystkich było ok 15.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skoro rosną to może nie ruszaj a z drugiej strony jak potem rozdzielisz korzenie? :roll:
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Miałam już jednego phalaenopsisa w sphagnum i tak średnio umiałam dozować mu wodę, finał był taki, że go przelałam i przesadziłam do normalnego podłoża. Więc trochę się boję tego przesadzenia, ale jeśli to pomogłoby roślinkom. Już sama nie wiem?!?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Decyzja należy do Ciebie :)
Jednakże w przypadku sadzonek zwykle sphagnum jest podawane jako najlepsze podłoże... Poczytaj tutaj - szczególnie drugą część opisu.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p

Post »

Dzięki wielkie ;:219
Chyba jednak zdecyduję się na przesadzenie.
Czy ktoś z Was stosował preparaty wymieniane w tym artykule( Topsin, Previcur, Asahi SL)?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

skatlo ja stosowałam Asahi SL oprysk storczykom nie zaszkodził
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Skatla,masz bardzo ładne storczyki i ślicznego kotka,mój też moje strąca ,ale i tak jest kochany a jak na razie wszystkie storczyki żyją
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”