Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hej,

sadze, ze mozesz podac. Przeciez nie jestes sprzedawca / producentem tego produktu i nie masz na celu na nas zarabiac :D

Bez przerwy padaja tutaj nazwy roznych preparatow. Musimy wiedziec czego szukac w sklepach i czego inni uzywaja albo co dziala 8)

pozdrawiam
Kamelia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2008, o 13:44
Kontakt:

Post »

Aha, no to podaję. Preparat nazywa się EM, tj. Efektywne Mikroorganizmy. Temat-rzeka. Na początku gąszcz, bo to zupełnie coś nowego. Ale z czasem okazuje się, że bardzo prosta technologia do zastosowania niemalże wszędzie.
Na działce sprawdza się rewelacyjnie - do oprysków upraw, gleby, kompostu. Czysta ekologia. Przygoda na lata. Niespodzianki, drobne cuda na co dzień, w domu i ogrodzie. Po prostu kocham ten preparat :-)
Nie mogłam tu załadować zdjęć swoich astrów, które uratowałam przed mszycami... serwatką i spowodowałam bujny wzrost i obfite kwitnienie właśnie EMem. Cynie sięgały powyżej pasa, astry proporcjonalnie niżej, na jednej łodyżce było po kilka kwiatków. Myślałam, że inni też tak mają, dopóki nie zobaczyłam u sąsiadów ich astrów - niskopodwoziowe z jednym kwiatkiem. Wtedy mnie olśniło, że to zadziałała serwatka i EM.
Szacunek dla każdego życia
Awatar użytkownika
5iersciuch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2007, o 08:52

Post »

gdzieś wyczytałem że po zrobieniu gnojówki trzeba ją przecedzić
czy jest to rzeczywiście konieczne?? czy pokrzywy mogą sobie leżeć na dnie pojemnika??
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Mogą leżeć.
Pozdrawiam Andrzej.
Kamelia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Ja odcedzam pokrzywy i zakopuję je w międzyrzędziach, a wyciągiem rozcieńczonym z wodą podlewam i/lub opryskuję rośliny. Polecam ten sposób. (Można zrobić wyciąg z pokrzywy, albo dolać EM do gnojówki - obydwa sposoby ograniczają swoisty zapach gnojówki z pokrzyw.) Zakopane pokrzywy z wyciągu to też świetny nawóz, łatwo dostępny dla korzeni.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

gdzieś wyczytałem ze nie wolno trzymać gnojówki w metalowe beczce czy to rzeczywiście może zaszkodzić roślinom które będę podlewał?
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Tak Panie Harlej1 gnojowki nie należy przechowywac w metalowych naczyniach,dobre natomiast sa naczynia drewniane,kamionkowe lub plastikowe Naczynie powinno byc przykryte/by nie topiły się owady lub drobne ssaki/np. siatką aby umożliwic dostęp tlenu do fermntacji.Nieprzyjemny zapach można osłabić przez dodanie /mączki bazaltowej dolomitowej. :lol:
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Zrobiłem kiedyś jesienią gnojówkę z pokrzyw, chyba jednak zbyt wcześnie zacząłem jej
używać bo przeniosłem nasiona i zaczęła mi kiełkować cała masa pokrzyw.
Po jakim czasie nasiona stracą zdolność kiełkowania?

Pozdrawiam, Krzysztof.
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy majowym robieniu gnojówki nie ma obawy, że rozsiejemy nasionka pokrzyw, ale w późniejszych miesiącach musimy uważać, a najlepiej przy nastawianiu do fermentacji odcinać wierzchołki kwiatowe z pokrzyw. :D
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

a jakie sa tego konsekwencje. {Metalowego naczynia}
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Do Kamili

Post »

czy możesz podać , który konkretnie preparat dodajesz do wyciągu pokrzywowego, bo jest ich trochę;
z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tam u was gnojówka pokrzywowa? Ja juz pierwszą edycję wylewam...jutro kończę podlewać ogród i foliak i zabieram się do robienia drugiej "nalewki" :wink: Podlewam nią wszystko, a szczątki pokrzyw na kompostownik wywalam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gromaXX
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2008, o 12:54

Post »

O matko i córko dlaczego o tych mikroorganizmach tak późno się dowiedziałam? Gnojówkę z pokrzyw robilam pierwszy raz.Gdy poczulam jej odór, szybko z powrotem przykrylam. Z podlewania nie zrezygnowałam, ale robiłam to pod osłoną nocy, żeby mnie sąsiedzi nie wykleli. Teraz się zastanawiam w jaki sposób oczyszczę baniak z zawartości, bo na to to chyba i noc nie pomoże :oops:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu- przecież zasadniczo ona śmierdzi w momencie podlewania i kilkanaście minut po....współczuję, ze to co jest przyjemnością-a to tych należy także nawożenie roślin- musisz robić pod osłoną nocy.A jeśli juz koniecznie musisz zrezygnować i zutylizować pozostałą gnojówkę- to może trzeba wykopać dołki na obrzeżu działki i tam ją zlać, albo bardziej rozcieńczyć i jednak wylać na działkę :roll:
Kamelia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Czy możesz podać , który konkretnie preparat dodajesz do wyciągu pokrzywowego, bo jest ich trochę;
Rozumiem, że to było pytanie do mnie (po nim było jeszcze parę postów).
Stosuję EM (Efektywne Mikroorganizmy). W zestawieniu tego typu środków wypadły najlepiej, tj. jako środek skuteczny i ekonomiczny. Jak pisałam, po ich zastosowaniu nic nie gnije i w zw. z tym nie śmierdzi. (Znam takich, którzy mimo wszystko robią klasyczną gnojówkę z pokrzyw, a potem dolewają do niej EM.)
Nawiasem mówiąc, używałam w tym roku kompostu przygotowanego z udziałem EM. Pryzmę zakładaliśmy w ub. sezonie, a już na wiosnę kompost był gotowy do użycia. Byłam zaskoczona - tylko na wierzchu było trochę trawy, którą rozrzuciłam widłami, resztę trzeba było kroić łopatą, bo był już tak przerobiony (ani śladu roślin, ziemia po prostu). Efekt rewelacyjny - szybko i bez przewracania. Serdecznie polecam! Co roku obserwuję, jak zmienia się struktura gleby. Zaczęłam stosować EM jakieś 6 lat temu. Wcześniej gleba tam była ciężka. Po tych sześciu latach jest tak miękka, że się zapada pod stopami. Mówię Wam, to super-przygoda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”