Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Basia25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2012, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: DELONIX REGIA,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Post »

może by tak odświeżyć temat:) moje doświadczenia z delonkami są na razie bardzo malutkie. mam 5 ledwo wykiełkowanych maluszków. a było tak... nasionka dostałam 2 maja i wrzuciłam je do wrzątku, 2 nasionka narosły po kilku godzinach, pozostałą trójkę jeszcze raz zalałam wrzątkiem i następnego dnia również napęczniały. wszystkie po wyjęciu z wody oczyściłam z przezroczystych łupinek i usunęłam część (dokładnie 1/3 od strony korzonka) ciemnej łupiny ( z dwóch przypadkiem usunęłam cała) i wsadziłam do ziemi (mieszanka torfu, perlitu i żwiru) i przykryłam folią, którą zdjęłam po dwóch dniach, bo mi przeszkadzała w obserwacji:) nasionka bez łupinek są najładniejsze jedno rozłożyło liścienie całkiem drugie wygląda jakby wystawiało język:D a co do trzech pozostałych to dziś odkryłam że jedno zaczyna żółknąć więc usunęłam z niego całą łupinkę, ale nie wygląda dobrze:( z pozostałych dwóch również usunęłam łupinki i się okazało że jedno również zaczęło żółknąć pod łupinką, ale mam nadzieję że dojdą do siebie.

moje spostrzerzenia są takie, że jak zaczynamy ingerować w naturalne kiełkowanie roślin to lepiej usunąć łupinkę całą, żeby nie doprowadzić do zgnicia roślinki (podobny przypadek miałam z albizją, którą dostałam w tej samej paczce, dwie roślinki bez łupiny są ładne zdrowe, a dwie pozostawione w łupinie pożółkłe;/)

a teram mam pytanie do bardziej doświadczonych co zrobić z nasionkiem którego korzeń zwija się w spiralę? miałam już taki przypadek i skończył się tym że korzeń się zaplątał sam w siebie a roślinka zgniła:( teraz mam podobnie z jedną delonką ( z tych ratowanych;/)
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żeby drzewo Delonix Regia zakwitło, musi mieć temperaturę powietrza przynajmniej 40 stopni C.
Podobno w Afryce mówi się że "gdy zakwita płomień Afryki, biali umierają" (w domyśle - z powodu nieznośnie wysokiej temperatury).
Raczej marne szanse na zmuszenie do kwitnienia w naszych warunkach...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
siwules
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 mar 2012, o 11:10

Post »

witam. Zastanawiam się czy czasem nie ma jakiś nawozów które by mogły przyspieszyć i doprowadzić do kwitnienia? jestem noga jeśli chodzi o kwiaty, dlatego proszę o wszelakie porady. :D
Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety....
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

witam chciałam sie spytać w którym miejscu mogę uciąć moją delonke żeby sie na boki rozrosła ??? czy ja zostawić tak i niech sobie rośnie w góre, chciałabym ja mieć bardziej rozkrzewiona na boki ale boję sie ja uciąc bo jak obetne to mi pewnie zdechnie , obok mam malutka jak widac to tą jeszcze zostawie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lusiia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2012, o 16:17
Kontakt:

Post »

O jaka piękna i duża roślinka! :)
Zastanawiam się jak kształtować roślinkę na bonzai? Pierw musi urosnąć duża, aby był ładny pieniek czy robi się to jakoś specjalnie? :)
A oto moja Delonix Regia wyhodowana z nasionek. Z 5 wyszły dwa z czego jedno potem zgniło, ale nie poddaję się :) Muszę mieć 3 i będę sadziła do skutku :) Aktualnie wychodzą mi 3/10 nowych zobaczymy co dalej będzie.
Obrazek
regulamin
KASIENKA82
200p
200p

Post »

też chciałam z tej z tyłu zrobić bonsai ale boje sie je ucinać żeby mi nie zdechły i na razie pozwalam im rosnąc jak cchą ale chciałam żeby sie na boki rozrosły troche a tu nic :( tylko w góre
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Witam, jestem tu nowa. Piękne macie te roślinki, zafascynowana Płomieniem Afryki też posiałam nasionka. Z trzech na razie wyszło mi jedno :heja , ale czekam na następne. Chciałabym zrobić z jednej roślinko drzewko bonsai, ale jak czytam wasze posty, to nie taka łatwa sprawa wychodować delonkę. Mam nadzieję, że uda mi się chociaż utrzymać ją przy życiu :lol: .
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
siwules
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 mar 2012, o 11:10

Post »

utrzymać przy życiu ową roślinę to żadna sztuka, ale doprowadzić ja do kwitnienia... to już wyzwanie.
trzymam kciuki za Twoje nasionka. Wystarczy trochę wody i duuuużo ;:3
Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety....
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam,
Mam dwa 5-letnie drzewka, na razie nie kwitły, ale póki co cieszę się, że żyją :wink:

Wyższe ma ok 70 cm wysokości i średnicę pnia prawie 3 cm:
Obrazek

Obrazek

To niższe jest bardziej rozłożyste:
Obrazek

Obrazek

Co roku od maja stoją na dworze, do domu wnoszę zwykle we wrześniu jak zaczynają się chłody i deszcze.

Pozdrawiam posiadaczy delonek
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
KASIENKA82
200p
200p

Post »

piękne masz te delonki ja mam jedna 4 letnia i druga 2 ,5 letnia zdjecia na watkach na stronie 31, nie maja takiego pnia jak twoje nie wiem czego ale też sa piękne mysle o podcieciu ich ale troche sie boje
arkandor
500p
500p

Post »

KASIENKA82 - nie masz czego się bać, moje rozgałęziły się wskutek dwukrotnego przycinania. Wstrzymaj się jednak z tym do przyszłego roku, teraz to już trochę późno. Najlepiej zrobić to w czerwcu bo roślina powinna wytworzyć mocne odrosty przed zimą. Moje będą w przyszłym roku cięte, bo już za bardzo wybujały i nie mieszczą mi się na parapetach

a pień najlepiej grubnie gdy roślina latem stoi na dworze w jak największym upale, czyli ostre słońce od południowej strony :wink:
KASIENKA82
200p
200p

Post »

aha noto poczekam :) a co do południowego okna to chciałabym ale nie mam mam wschód i zachód i oczywiscie wystawiam na balkon ale czasem strasznie wieje to musze z powrotem wnosić do domu bo boje się że sie złamie :(
arkandor
500p
500p

Post »

moje często wiatr wywraca w czasie burzy, ale jakieś giętkie są bo nigdy się nie połamały :)

a nawet jakby się coś złamało to przycinamy poniżej i roślina nam się rozkrzewia :wink:
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Witam, oto moja delonka jedna, jedyna z trzech nasion wykiełkowała tylko ta
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
KASIENKA82
200p
200p

Post »

ja swoja ta duża obicełam niedawno i juz ma dużo odrostów :) ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”