Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Re: DELONIX REGIA,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
może by tak odświeżyć temat:) moje doświadczenia z delonkami są na razie bardzo malutkie. mam 5 ledwo wykiełkowanych maluszków. a było tak... nasionka dostałam 2 maja i wrzuciłam je do wrzątku, 2 nasionka narosły po kilku godzinach, pozostałą trójkę jeszcze raz zalałam wrzątkiem i następnego dnia również napęczniały. wszystkie po wyjęciu z wody oczyściłam z przezroczystych łupinek i usunęłam część (dokładnie 1/3 od strony korzonka) ciemnej łupiny ( z dwóch przypadkiem usunęłam cała) i wsadziłam do ziemi (mieszanka torfu, perlitu i żwiru) i przykryłam folią, którą zdjęłam po dwóch dniach, bo mi przeszkadzała w obserwacji:) nasionka bez łupinek są najładniejsze jedno rozłożyło liścienie całkiem drugie wygląda jakby wystawiało język:D a co do trzech pozostałych to dziś odkryłam że jedno zaczyna żółknąć więc usunęłam z niego całą łupinkę, ale nie wygląda dobrze:( z pozostałych dwóch również usunęłam łupinki i się okazało że jedno również zaczęło żółknąć pod łupinką, ale mam nadzieję że dojdą do siebie.
moje spostrzerzenia są takie, że jak zaczynamy ingerować w naturalne kiełkowanie roślin to lepiej usunąć łupinkę całą, żeby nie doprowadzić do zgnicia roślinki (podobny przypadek miałam z albizją, którą dostałam w tej samej paczce, dwie roślinki bez łupiny są ładne zdrowe, a dwie pozostawione w łupinie pożółkłe;/)
a teram mam pytanie do bardziej doświadczonych co zrobić z nasionkiem którego korzeń zwija się w spiralę? miałam już taki przypadek i skończył się tym że korzeń się zaplątał sam w siebie a roślinka zgniła:( teraz mam podobnie z jedną delonką ( z tych ratowanych;/)
moje spostrzerzenia są takie, że jak zaczynamy ingerować w naturalne kiełkowanie roślin to lepiej usunąć łupinkę całą, żeby nie doprowadzić do zgnicia roślinki (podobny przypadek miałam z albizją, którą dostałam w tej samej paczce, dwie roślinki bez łupiny są ładne zdrowe, a dwie pozostawione w łupinie pożółkłe;/)
a teram mam pytanie do bardziej doświadczonych co zrobić z nasionkiem którego korzeń zwija się w spiralę? miałam już taki przypadek i skończył się tym że korzeń się zaplątał sam w siebie a roślinka zgniła:( teraz mam podobnie z jedną delonką ( z tych ratowanych;/)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żeby drzewo Delonix Regia zakwitło, musi mieć temperaturę powietrza przynajmniej 40 stopni C.
Podobno w Afryce mówi się że "gdy zakwita płomień Afryki, biali umierają" (w domyśle - z powodu nieznośnie wysokiej temperatury).
Raczej marne szanse na zmuszenie do kwitnienia w naszych warunkach...
Podobno w Afryce mówi się że "gdy zakwita płomień Afryki, biali umierają" (w domyśle - z powodu nieznośnie wysokiej temperatury).
Raczej marne szanse na zmuszenie do kwitnienia w naszych warunkach...
Zielonym do góry!!!
- siwules
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 mar 2012, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam. Zastanawiam się czy czasem nie ma jakiś nawozów które by mogły przyspieszyć i doprowadzić do kwitnienia? jestem noga jeśli chodzi o kwiaty, dlatego proszę o wszelakie porady. 

Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety....
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22

Uploaded with ImageShack.us

witam chciałam sie spytać w którym miejscu mogę uciąć moją delonke żeby sie na boki rozrosła ??? czy ja zostawić tak i niech sobie rośnie w góre, chciałabym ja mieć bardziej rozkrzewiona na boki ale boję sie ja uciąc bo jak obetne to mi pewnie zdechnie , obok mam malutka jak widac to tą jeszcze zostawie

-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 16:17
- Kontakt:
O jaka piękna i duża roślinka! 
Zastanawiam się jak kształtować roślinkę na bonzai? Pierw musi urosnąć duża, aby był ładny pieniek czy robi się to jakoś specjalnie?
A oto moja Delonix Regia wyhodowana z nasionek. Z 5 wyszły dwa z czego jedno potem zgniło, ale nie poddaję się
Muszę mieć 3 i będę sadziła do skutku
Aktualnie wychodzą mi 3/10 nowych zobaczymy co dalej będzie.

Zastanawiam się jak kształtować roślinkę na bonzai? Pierw musi urosnąć duża, aby był ładny pieniek czy robi się to jakoś specjalnie?

A oto moja Delonix Regia wyhodowana z nasionek. Z 5 wyszły dwa z czego jedno potem zgniło, ale nie poddaję się

regulamin
-
- 200p
też chciałam z tej z tyłu zrobić bonsai ale boje sie je ucinać żeby mi nie zdechły i na razie pozwalam im rosnąc jak cchą ale chciałam żeby sie na boki rozrosły troche a tu nic
tylko w góre

Witam, jestem tu nowa. Piękne macie te roślinki, zafascynowana Płomieniem Afryki też posiałam nasionka. Z trzech na razie wyszło mi jedno
, ale czekam na następne. Chciałabym zrobić z jednej roślinko drzewko bonsai, ale jak czytam wasze posty, to nie taka łatwa sprawa wychodować delonkę. Mam nadzieję, że uda mi się chociaż utrzymać ją przy życiu
.

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- siwules
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 mar 2012, o 11:10
utrzymać przy życiu ową roślinę to żadna sztuka, ale doprowadzić ja do kwitnienia... to już wyzwanie.
trzymam kciuki za Twoje nasionka. Wystarczy trochę wody i duuuużo
trzymam kciuki za Twoje nasionka. Wystarczy trochę wody i duuuużo

Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety....
Witam,
Mam dwa 5-letnie drzewka, na razie nie kwitły, ale póki co cieszę się, że żyją
Wyższe ma ok 70 cm wysokości i średnicę pnia prawie 3 cm:

To niższe jest bardziej rozłożyste:

Co roku od maja stoją na dworze, do domu wnoszę zwykle we wrześniu jak zaczynają się chłody i deszcze.
Pozdrawiam posiadaczy delonek
Mam dwa 5-letnie drzewka, na razie nie kwitły, ale póki co cieszę się, że żyją

Wyższe ma ok 70 cm wysokości i średnicę pnia prawie 3 cm:

To niższe jest bardziej rozłożyste:

Co roku od maja stoją na dworze, do domu wnoszę zwykle we wrześniu jak zaczynają się chłody i deszcze.
Pozdrawiam posiadaczy delonek
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
-
- 200p
piękne masz te delonki ja mam jedna 4 letnia i druga 2 ,5 letnia zdjecia na watkach na stronie 31, nie maja takiego pnia jak twoje nie wiem czego ale też sa piękne mysle o podcieciu ich ale troche sie boje
KASIENKA82 - nie masz czego się bać, moje rozgałęziły się wskutek dwukrotnego przycinania. Wstrzymaj się jednak z tym do przyszłego roku, teraz to już trochę późno. Najlepiej zrobić to w czerwcu bo roślina powinna wytworzyć mocne odrosty przed zimą. Moje będą w przyszłym roku cięte, bo już za bardzo wybujały i nie mieszczą mi się na parapetach
a pień najlepiej grubnie gdy roślina latem stoi na dworze w jak największym upale, czyli ostre słońce od południowej strony
a pień najlepiej grubnie gdy roślina latem stoi na dworze w jak największym upale, czyli ostre słońce od południowej strony

-
- 200p
aha noto poczekam
a co do południowego okna to chciałabym ale nie mam mam wschód i zachód i oczywiscie wystawiam na balkon ale czasem strasznie wieje to musze z powrotem wnosić do domu bo boje się że sie złamie 

moje często wiatr wywraca w czasie burzy, ale jakieś giętkie są bo nigdy się nie połamały 
a nawet jakby się coś złamało to przycinamy poniżej i roślina nam się rozkrzewia

a nawet jakby się coś złamało to przycinamy poniżej i roślina nam się rozkrzewia

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
-
- 200p
ja swoja ta duża obicełam niedawno i juz ma dużo odrostów