Witajcie
Byłam dzisiaj w sklepie budowlanym i zakupiłam storczyka za 20 zł ;) Może nie jest to rewelacyjnie malo, ale mieszkam w małej mieścinie, gdzie raczej nie ma jakichś kuszących promocji a stwierdziłam, ze żółtego jeszcze nie mam

Co prawda jego kwiaty, nic nadzwyczajnego, bo nawet warżka nie ma innego koloru :/ ale kupiłam go eksperymentalnie bo zauważyłam ciekawe listki na łodygach, właśnie tzw. chorągiewki i odruchowo od razu spojrzałam, czy nie wyrastają czasem z serca kwiatowego, ale nie, rosną sobie ładnie od boku ;D Początkowo myślałam, ze to może keiki, no ale teraz czytam, ze taka to po prostu uroda pędu ;) Natomiast storczyk zaintrygował mnie tym bardziej, iż po wnikliwej obserwacji kapnęłam się, ze w doniczce są dwa storczyki!! Z podłoża jeszcze wyrastaja dwa listki, czy to może być trzeci basal-keik? Przyznam, ze trochę się martwię bo keiki zwykle oznaczają zły stan rośliny, zwłaszcza zakupionej w markecie :/ I tu kolejne pytanie, ponieważ ogólnie korzonki wydają się ładne, może niektóre bardziej beżowe niż zielone, pewnie wskutek przelania, ale ogólnie ok ;) jedynie usunęłam jeden korzonek powietrzny bo miał dziwne zabarwienie, jakies fioletowo-szare, balam się, ze to jakaś zgnilizna, która może się rozejść. Martwi mnie jeszcze jeden korzonek, który na wierzchu ma tak jakby niteczki..Nie wiem czy to grzyb czy co, czy usunąc korzonek czy nie? Będę wdzięczna za wszelkie porady bo jestem dopiero wdrążająca się maniaczką storczyków <3 świadczy o tym choćby fakt, że wyszłam z domu po dywanik do łazienki a wróciłam ze storczykiem

Mam nadzieję, że uda mi się zamieścić zdjęcia, bo przyznam, że długo Was czytam i obserwuje, ale nie miałam okazji się udzielać

Z góry przepraszam za złą jakośc zdjęć, ale w danej chwili dysponuję tylko telefonem.
Tak wygląda cały storczyk
Tak oba storczyki z domniemanym trzecim basal-keik. Co myślicie?
A tak łodygi z choragiewką. rozumiem, że nie jest groźna, skoro łodyga rośnie od boku a nie z serca kwiatowego?
No i takie ogólne od góry obu storczyków
I korzonek z dziwnym nalotem, chociaż mało co tu widac
Czy istnieje szansa, ze moja roslina "mateczna" będzie ciagle żyła razem z dwoma basal-keiki czy raczej jest pewne, ze po jakimś czasie obumrze? Byłby to piękny widok, trzy storczyki w jednej doniczce