Mój kwiecisty zakątek cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ewkasz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 kwie 2009, o 09:32

Re: Mój kwiecisty zakątek cz. 3

Post »

Przyszłam, zobaczyłam i oniemiałam ;:oj .
Piękne rośliny, mam nadzieję, że kiedyś będę mogła obejrzeć na żywo.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko , w Twoim typie może nie ma zbyt wielu , ale tak w ogóle to miliony ;:224 :wink:
Witaj Alinko . :wit
Coraz więcej mieczyków jest sprowadzanych z Czech , w moim sklepie co sezon jest dużo nowości. Drzewa i krzewy ukorzeniam raczej okazyjnie . Nie ukrywam wiadomości dla siebie , bo i po co. Nie robię tego na zarobek. Teraz powojniki wezmę na ,,warsztat '' Winobron ukorzeniam na wiosnę. Pędy ścinam w różnej porze. Po pierwszych mrozach , albo na wiosnę. Tej zimy przyciąłem w połowie stycznia , przed dużymi mrozami, by nie były obmarznięte. I od razu do wody. Trzymam je do momentu , kiedy korzenie są już dość duże. I w połowie maja do doniczek dość dużych 2-3 l. Można nieco póżniej , także od razu do ziemi , ale w ten sposób mam większy procent przyjęć. Praktycznie 100% .
Ewka , azalie także mam chęć rozmnożyć. Będę miał teraz do wycięcia kilka gałązek , to dwie przygnę a resztę przytnę i zrobię sadzonki.
Ewka sz , witam Cię w skromnych progach. ;:180 Roślin ma sporo , także dzięki forumkom. W tej chwili jednak nie wyglądają zbyt okazale. Od miesiąca susza , z piasku mentalnie woda ucieka w takie upały. Oczywiście zapraszam , będzie mi Cię miło gościć . :uszy
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasze piaszczyste gleby przyjmą każdą ilość wody. Najlepiej gdyby padał ciepły, ogrodniczy deszczyk każdej nocy. Roślinki z tego powodu byłyby zachwycone.
A props, czy dotarły do Ciebie chmury z deszczem? "Dmuchałam" je dzisiaj w Twoją stronę :wink: .
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Ci ,,dobra kobieto'' za chęci i poświęcenie, ale nic nie wynikło z Twoich starań. Chmur jest sporo , ale deszcz to nawet nie namiastka, kilka kropli zaledwie. ;:223 ;:223 ;:145 ;:145 Temperatura powyżej 30 * , rośliny ,leżą'' ;:202 ;:202
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Chyba musiało się po drodze wylać :wink:
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wypłakało i do mnie resztki dotarły. Bokami ,,ładniejsze '' chmury poszły. :shock:
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu ..chmury z deszczem które Halinka do Ciebie nadmuchiwała zatrzymały się u nas ....całe miasto zalane ..straż miała całą noc dużo roboty z wypompowywaniem wody z ulic i piwnic...na działce tak zlane że dzisiaj nie wejdzie bo buty grzęzną....
Pozdrawiam... Alina .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

No tak to bywa że my czekamy na deszcz a Alina ma go w nadmiarze , u mnie też sucho ogród schnie w oczach
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Faktycznie temat ukorzeniania jest bardzo interesujący i jak dla mnie na razie ... kuszący ;:173
U nas pogoda na szczęście korzystna, bo skończyły się upały non stop i gorące dni przeplatają się co jakiś czas z deszczem. Wszystko więc rośnie jak szalone. I nie wymaga biegania z wężem ;:138
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

U mnie mieczyki posadziłam częściowo w garze glinianym,żeby sie nie rozwałały na boki i liście im zżółkły,nie mają wcale paków kwiatowych,a tam były wsadzone same nowe nabytki ;:223
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

A mnie chyba jednak zakwitnie jeden mieczyk z pięciu jakie mam. Ale się ucieszyłam jak zobaczyłam jego maleńkie pączusie ;:138
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Moje mieczyki przeszły same siebie-wyrosły jak słoneczniki...fakt,na gołębim gówienku sadzone...ale za to co za kwiaty
Tadziu Ty się pogniewał na mnie czy cuś? nie piszesz nic...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alinko , a u mnie nadal sucho. Kilka roślin padło większość wegetuje. Przy tych upałach bez mojej pomocy już niewiele by zostało. Sucha warstwa wierzchnia zbliża się do metra.
Kasiu , u mnie znacznie dłużej nie pada. Piasek szybko pozbawia się wody . Drzewa także już odczuwają , jabłonie i grusze zrzucają owoce.
Witaj Aniu . Ty też należysz do tych szczęściarzy mających mokro.
Ukorzenianie nie jest takie trudne , wymaga jednak systematyczności. Nie można dopuścić , by rośliny w doniczkach miały za sucho. oczywiście niepowodzenie pewne.
Małgosiu , mieczyki żle czują się w donicy. Nie znam przyczyny , ale może być brak składników. Robiłem próby z pędzeniem mieczyków na wiosną , liście robiły się białawe. Po posadzeniu do gruntu nowe były już w normalnym kolorze.
Marzenko(Sosenki) , być może wszystkie zakwitną. Zależy kiedy je posadziłaś. Także odmiany kwitną w różnym czasie. Mam dwie , które przekwitły a niektóre dopiero zakwitają i takie które dopiero wypuszczają paki.
Marzenko (79) , mieczyki lubią ,,doping'' , ale teraz przy gorącej i suchej pogodzie spaliło by je. Nie pogniewałem się. Cały wolny czas na działce i jedyne co robię podlewam. Czasami tylko jakiś chwaścik wyrwę , też już nie rosną. Czekam na deszcz i ochłodzenie. Będę poszerzał alejkę liliowcową. W planie mam także rabatę cieniową . Muszę pochować wszystko co boi się słońca.

Z ostatnich dni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wino rośnie , będzie urodzaj ;:224 ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Przepiękne mieczyki ;:166 Mam zdecydowaną słabość do ciemnych fioletów. W przyszłym roku muszę posadzić ich znacznie więcej. W tym - tylko 5 cebul, które dostałam w gratisie, ale chyba mam farta - z pięciu cebul kwitnie 7 kwiatów. Całkiem niezły łan bladożółtych ;:3
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Mieczyki śliczne. Ja nie mam bo trzeba wykopywać na zimę.
Pozdrawiam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”