takasobie Miłko współczuję walki z czerwonym robaczkiem bo znam to z autopsjii ....

Warto sie poświęcić dla lilii bo maja cudowne kwiaty a niektóre z nich intensywnie pachną.
Twoja obecność na Forum świadczy o powrocie z wojaży czyli temat wysyłki biorę na tapetę.
JacekP pisze:To w takim razie, ja też mam lilię 'Citronella', którą niesłusznie pomawiałem o 'Yellow Tiger'. Ta druga jest dwukrotnie wyższa.
Moje stare kochane pieguski ...
- mam sugestię; czy to nie jest 'Italia'
Kolekcja żab - imponująca

JacekP Powiem szczerze ,że patrząc tylko na kwiaty trudno mi odróżnić te odmiany ale ja specjalistką od lilii nie jestem i brak mi wiedzy w tym temacie.
Owszem spojrzenie na całośc od razu określa z kim mamy do czynienia bo wysokość, kolor łodygi, kuleczki czarne w kącikach liści i kształt liści mają zupełnie inne.
Wczoraj ścięłam Citronelle i podnosząc na wysokość Yellow Tiger zrobiłam im obu jednocześnie fotkę dla porównania kwiatów
L. CITRONELLA z lewej trzymana w dłoni - YELLOW TIGER z prawej
Porównywałam zdjęcia sugerowanej przez Ciebie odmiany 'Italia" i trochę podobna ale jakby inna kolorystyka. Z tym,że często zdjęcia w sieci maja przekłamane kolory.
Żaby u nas mają swój raj choć ostatnie 2 lata w tym raju zamieszkał ich wróg zaskroniec i troszkę musza się mieć na baczności.
W tej chwili w stawie aż roi się od kijanek i małego narybku bo były 2 wylęgi.
heliofitka Iwonko u mnie lilie nigdy nie chorowały a w tym roku 4 sztuki prawie całe brązowe. Nie wiem czy je wyrwać i wyrzucić razem z cebulką czy zostawić bo pryskałam je kilka razy aby sie choroba nie rozprzestrzeniała ?
Odmiana
Longi Star faktycznie piękna i jej kształt trochę nietypowy .
JAKUCH Jadziu odmianę
Lady Alice mam pierwszy sezon bo dostałam ja jesienią od działkowicza za kłącza dalii bo wypatrzył je sobie na spacerze.
Lilia tygrysia 'Flore Pleno' i lilia Henry?ego to bardzo ładne odmiany i chętnie skorzystam z propozycji bo ich nie mam.
Ostatnio zainteresowały mnie te wysokie odmiany , u których ilość kwiatów liczy sie w dziesiątkach. Muszę poszukać solidnego dostawcy lilii martagon .
masz racje,że lipiec to piękny miesiąc ale i bardzo pracowity z racji zbioru plonów i ich przetwarzania ale ja to lubię robić więc nie narzekam.
lora Misiu Poskrzypka liliowa też chce życ a że nam nie pasuje to juz inna sprawa.
Przy obserwacji w maju jeśli jest ich mało to zbieram ręcznie, gdy pojawi sie więcej to konieczny jest kilkukrotny oprysk i to o działaniu wgłębnym i systemicznym aby długo działał bo ten chrząszcz ma nawet do 3 lęgów w sezonie i walka z nim trwa dość długo.
ilona2715 dziękuję za życzenia i sugestie w szukaniu nazwy dla lilii. U mnie jakby inna kolorystyka.
hala67 >><< lucy09 >><< krysp50
Bardzo dziękuję za życzenia i piękne kwiaty