Kawon ( arbuz ) - część 2
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Dawid, a może on już zakończył swój cykl życiowy? Wyeksploatował się i tyle? Czy arbuzy nie zasychają jak dojrzeją?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle że arbuzy są jeszcze nie dojrzałe i mają ok 0,5-1kg
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Możesz go podlać ale i tak już go nie uratujesz bo już po korzeniu 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
mam już dośc spore arbuziki i zastanawiam sie czy podlac je czym ? jak tam to czym najlepiej zeby spomóc ich wzrost
maja wielkosc od 1 kg do 3 kg na razie
maja wielkosc od 1 kg do 3 kg na razie
powiedzcie mi czy jak już zawiązały mi owoce i waża okolo 0.5 do 3 kg to moge je podlac gnojowicą zwierzęcą czy to sie oplaci i czy nie zaszkodzi rosnącym owocom ??
bardzo prosze o szybką odpowiedz
bardzo prosze o szybką odpowiedz

- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Zależy jaką kurzą bydlęcą?
mógłbyś/mogłabyś podlać tylko nie za dużo bo może spalić roślinę
mógłbyś/mogłabyś podlać tylko nie za dużo bo może spalić roślinę
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję pięknych owoców
Mój największy arbuz ma około 0,7 kg dopiero i niestety walczę z mączniakiem rzekomym. Dwa dni temu wykonałem oprysk środkiem Acrobat, zabieg należy powtórzyć po7-10 dniach. Dysponuję również Topsinem i jako, że zleca się stosowanie środków na przemian nasuwa mi się pytanie, czy oprysk Topsinem powinienem wykonać przed powtórką Acrobatem czy po? Jeśli przed to po ilu dniach od zastosowania Acrobata? Dodam, że wcześniej nie stosowałem żadnej chemii jedynie podlewałem wywarem ze skrzypu.
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam

Mój największy arbuz ma około 0,7 kg dopiero i niestety walczę z mączniakiem rzekomym. Dwa dni temu wykonałem oprysk środkiem Acrobat, zabieg należy powtórzyć po7-10 dniach. Dysponuję również Topsinem i jako, że zleca się stosowanie środków na przemian nasuwa mi się pytanie, czy oprysk Topsinem powinienem wykonać przed powtórką Acrobatem czy po? Jeśli przed to po ilu dniach od zastosowania Acrobata? Dodam, że wcześniej nie stosowałem żadnej chemii jedynie podlewałem wywarem ze skrzypu.
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam

Pozdrawiam, Jacek
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
bioy Myślę że co 7-10 powtarzać zabieg znaczy:
1 raz środek "a"
2 raz środek "b"
3 raz środek "a"
można też i 4 raz środkiem "b"
Aby stosowanie było naprzemienne.
Czyli teraz za drugim razem po 7-10 dniach topsinem później po kolejnych 7-10 dniach acrobatem i ewentualnie 4 zabieg znów topsinem wtedy masz naprzemienność, nie znam się dobrze na środkach ochrony roślin ale sprawdź czy topsin i acrobat nie maja podobnego składu i czy mogą być stosowane naprzemiennie, w ulotce dołączonej do środka pisze z czym można stosować naprzemiennie sugerują nazwę środka albo jak idziesz kupować coś na grzybka to powiedz ze zabieg będziesz powtarzać 3-4 razy i gość sam dobierze Ci 2 środki o innym sposobie działania
Dawid1996 Bo ja z rocznika 95
Fajnie ze ktoś w moim wieku interesuje się jeszcze roślinami ja roślinami zacząłem się interesować właśnie od arbuza w 2010 wysiałem pierwsze arbuzy później zacząłem interesować się pomidorami drzewkami metodami szczepień roślinami ozdobnymi i winoroślami... Zresztą czym ja się nie interesuję 
1 raz środek "a"
2 raz środek "b"
3 raz środek "a"
Czyli teraz za drugim razem po 7-10 dniach topsinem później po kolejnych 7-10 dniach acrobatem i ewentualnie 4 zabieg znów topsinem wtedy masz naprzemienność, nie znam się dobrze na środkach ochrony roślin ale sprawdź czy topsin i acrobat nie maja podobnego składu i czy mogą być stosowane naprzemiennie, w ulotce dołączonej do środka pisze z czym można stosować naprzemiennie sugerują nazwę środka albo jak idziesz kupować coś na grzybka to powiedz ze zabieg będziesz powtarzać 3-4 razy i gość sam dobierze Ci 2 środki o innym sposobie działania
Dawid1996 Bo ja z rocznika 95

ja jestem 1994, więc prawie Wasz rówieśnik 

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dziękuje bardzo za radę. Sprawdziłem składy obu środków i są kompletnie różne więc powinny działać właściwie. Następnym razem zdam się na sprzedawcę w sprawie doboru, a w tym roku wykorzystam te dwa które już mam zakupione. Mam nadzieję, że wygram walkę z mączniakiem.piotrek7725 pisze:bioy Myślę że co 7-10 powtarzać zabieg znaczy:
1 raz środek "a"
2 raz środek "b"
3 raz środek "a"

Pozdrawiam, Jacek
Ja jestem rocznik 1995 tak więc widze że kilku z nas jest w podobnym wieku
A co do moich arbuzów naprawde rosną dobrz choć tak naprawde u mnie dopiero od wtorku zawitało przwdziwe lato i dopiero wtedy zaczeły się masowo zawiązywać ale ja również musze walczyć z mączniakiem ale po tych deszczach to normalne.

A co do moich arbuzów naprawde rosną dobrz choć tak naprawde u mnie dopiero od wtorku zawitało przwdziwe lato i dopiero wtedy zaczeły się masowo zawiązywać ale ja również musze walczyć z mączniakiem ale po tych deszczach to normalne.
- piotrek7725
- 200p
Ja zawsze jak idę to mówię proszę mi doradzić tylko tak aby było dobrze a nie tak aby Pan miał największy zysk
Zależy u kogo kupujesz jeśli kupujesz u typowego "handlarza" to nie doradzi Ci za dobrze a jeśli kupujesz u spoko kolesia który najlepiej jeszcze dodatkowo interesuje się roślinami to on Ci dobrze doradzi 
Panowie rówieśnicy zapraszam na GG ustalimy Sb. kiedyś konferencję i pogadamy jeśli interesują Was rośliny po GG zgłoście się na PW z chęcią wymienimy się doświadczeniem którego pewnie Wam tak jak i mi jeszcze brakuje ;-)

Panowie rówieśnicy zapraszam na GG ustalimy Sb. kiedyś konferencję i pogadamy jeśli interesują Was rośliny po GG zgłoście się na PW z chęcią wymienimy się doświadczeniem którego pewnie Wam tak jak i mi jeszcze brakuje ;-)
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Sami Panowie a gdzie dziewczyny ja 95 rocznik
a w ziemi dłubie dobre 7 lat

a w ziemi dłubie dobre 7 lat

Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- piotrek7725
- 200p