sianie tuji

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
qba753i
50p
50p
Od: 26 lip 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

sianie tuji

Post »

Witam. Mam zamiar zasiać tuje. Mam dużo nasion ale kompletnie nie wiem kiedy je podsadzać do małych doniczek coś czytałem o wkładaniu do lodówki. I po zimie o pikowaniu na otwarte pole. Mógłby mi ktoś opisać to wszystko co i jak byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Re: sianie tuji

Post »

Na siew jest już zapóźno. Nasiona najlepiej wymieszać z piaskiem i trzymać przez 3-4 tygodnie w temperaturze ok 15 stopni. Siew do gruntu lub inspektu. Konieczne cieniowanie zasiewów. Przesadzanie po roku.
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem amatorką w tych sprawach,ale tuję to wysiewam zaraz po zbiorze do pojemników i zostawiam w ogrodzie,gdzie zimują.Potem kiełkują sobie praktycznie bez pomocy.Nawet dziś zauważyłam siewkę tuji w doniczce z poprotką stojącą na oknie,za którym rośnie tuja,musiało ziarno wlecieć do pokoju :;230
Kwiaty to resztki Raju.
qba753i
50p
50p

Post »

Witam, nie chce zakładac nowego tematu więc napisze jeszcze tutaj.
1.Chciałbym kupic sobie dużo takich połączonych doniczek jak w szkółkach~ 1000, i kupić tak okolo 1000 nasion na allegro, ale czy nie za późno jak na siew do donic w tym okresie?
2.Jaką mieszanke ziemi zrobić?
3. Gdzie je przechować w zimie?
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Daj do iglaków, zmieszaj z piaskiem. A takie tuje to najpierw trzeba do pojemnika jednego posiać a potem ewentualnie popikować, bo nie w każdej dziurce wykiełkuje nasiono. A po za tym teraz trochę za późno na taki siew.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
qba753i
50p
50p

Post »

To kiedy jest dobry czas na siew, i kiedy się zbiera nasiona z tuji? Taka mieszanka była by dobra: ziemia ogrodowa piasek i igły? Jak zasieję na palecie doniczkowej to zawsze jest dobra pora. A na zimę zostawiać wszystko na polu?
qba753i
50p
50p

Post »

A jeśli bym kupił nasiona thui tak okolo 1000 i wysiał do skrzynki a wiosną przepikował do paletodoniczki?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

qba753i Thuje wysiewa się kwiecień/maj po ówczesnej stratyfikacji od 1 miesiące do dwóch. Zbiór nasion wykonujemy wrzesień/październik w zależności od pogody.
Zakupić ziemię do produkcji rozsady wymieszać z 30% piasku dodać można perlit i spokojnie wysiewać. Wysiać do inspektu a po roku szkółkować do wcześniej wspomnianych paletek.

Dziwie Ci się że chcesz wysiewać Thuje, bardzo łatwo je sadzonkować i w dodatku powtórzy cechy mateczne. Cała masa informacji jest w tym dziale
qba753i
50p
50p

Post »

A co powiesz o sadzonkowaniu?

I kiedy pikować wysiewane thuje? Po roku ale mniej więcej który miesiąc.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Najprostsza rzecz jaka może być, urywasz jedno roczny pęd, nie tniesz aby nie miażdżyc tkanki, wkładasz piętkę w ukorzeniach i w substrat torfowy 50/50 z piachem, zraszasz utrzymując sporą wilgotność i czekasz do jesieni ... całą masa jest tematów o sadzonkowaniu Thuj-ek.

Pikować wczesną wiosną przed ruszeniem wegetacji, nie ma który miesiąc to wszystko zależy od pogody, może być to luty a może być kwiecień.
qba753i
50p
50p

Post »

A jeszcze jedno... Jak przygotowujesz nasiona do wysiewu? Możesz również o iglakach napisać

Przeglądając allegro zobaczyłem thuje 1 roczne ok 10 cm-15 na paletach. To kiedy oni to pikują na palety jak one mają dopiero rok.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

O przygotowywaniu nasion jest cała masa informacji na forum.

A skąd wiesz, może to są Thuje uzyskane przez sadzonkowanie? Ja sam sadzonkuje do paletek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”